Cara Hilangkan Eyebag Yang Teruk



Naura masuk ke pejabat pagi itu dengan wajah sugul dan tak bermaya. Dia berasa amat letih untuk ke pejabat kerana tak cukup tidur.
Lydia yang melihat Naura, lantas menegur,
"Hai Naura. 'Eye beg' sebakul aku tengok. Kau tak cukup tidur lagi ke malam tadi?"

Dengan suara yang lemah Naura menjawab,
"Em..ye lah. Baby aku banyak kali pulak dia bangun menyusu malam tadi. Kejap-kejap terjaga. Kejap-kejap terjaga. Penat aku lah.."

"Ala...Kau bagi je susu tepung. Senang cerita. Orang kata kalau minum susu tepung, baby tidur lena. Kau pun, tak de lah tak cukup tidur macam ni." Lydia beri cadangan kepada rakan sekerja nya.

"Aku dah pernah bagi lah masa susu aku merudum hari tu. Tapi baby aku tak nak. Macam - macam cara dah aku usaha bagi dia susu tepung. Dia menangis meraung-raung. Aku tak sampai hati. So, nak tak nak, aku jugak lah yang kene berusaha perbanyakkan susu aku ni."
keluh Naura yang sememang nya sering rasa tertekan dengan keadaan itu.
Sedangkan dia tak tahu bahawa tekanan juga boleh menyebabkan susu ibu merudum.
Selain itu, faktor lain yang boleh menyebabkan susu ibu merudum adalah, diet ibu yang tidak seimbang, ibu cuba kurangkan makan untuk kurus, ibu berasa tidak gembira, ibu terlalu sibuk di pejabat hingga tidak dapat melakukan rutin pam susu setiap 2/3 jam dan tekanan hidup.
Faktor-faktor ini lah mungkin dialami oleh Naura lalu menyebabkan penghasilan susu ibu yang tidak berkualiti dan tidak banyak untuk anaknya.
Sedang Naura mengemas laci meja kerja nya, dia terjumpa sebuah cermin yang pernah dibeli nya satu masa dahulu.
"La..kat sini rupanya cermin ni. Jenuh aku cari." ngomel nya sendirian.
Lantas cermin itu diangkat untuk melihat wajahnya sendiri.
"Betul lah kata Lydia. 'Eye beg' aku makin teruk ni. Kulit pun bercapuk-capuk. Nampak tak berseri langsung. Macam zombie je."
bisik hati Naura tatkala melihat wajah sendiri di hadapan cermin.
"Apa aku nak buat ye? Takkan nak biar je muka macam mayat hidup ni. RIsau pulak kalau suami aku cari perepmuan lain.
Ish... tak nak! tak nak! Aku mesti kembalikan seri wajah aku. Mesti!"
Nekad Naura sambil menyimpan kembali cermin itu di dalam laci mejanya.
Lantas dia menekan suiz komputer nya untuk mencari sesuatu di internet.
"Okey..sekarang ni aku nak 'google', produk apa yang dapat kembalikan seri wajah aku. Dan yang paling penting sekali ianya selamat di ambil oleh ibu menyusu tanpa membantutkan penghasilan susu ibu." Naura bermonolog sendiri.
Lalu, pantas jari jemari nya yang semakin kasar itu menaip sesuatu pada 'keyboard' komputer.
Matanya melihat satu persatu 'website' yang tersenarai berkaitan dengan apa yang dia cari,
iaitu produk kecantikan yang selamat di ambil oleh ibu menyusu.
"Em.. ramai yang cadangkan Set Kecantikan Shaklee ni. Nampaknya ramai dah ibu-ibu yang menyusu dah amalkan.
Bukan hanya dapat kulit cantik je ni. Siap pakej susu ibu banyak, dapat kekal kurus, kekal bertenaga sepanjang hari, baby tidur lena, ibu bangun tidur dengan rasa segar dan hilang segala sakit-sakit badan sebelum tidur..
Wah..best! best! Aku nak 'try' juga lah.
Kenapa lah selama ni aku tak cari penyelesaian kepada masalah aku ni sampai dah teruk muka aku ni. Tak berseri langsung.
Tapi tak pe, aku dah jumpa penyelesaian nya. Aku mesti cuba juga ni. Rugi rasanya kalau tak cuba sebab dah ramai ibu-ibu yang dapat kesan yang baik.
Kenapa pulak aku tak nak cuba juga, kan. Bukan untuk siapa-siapa pun. Untuk keyakinan diri aku sendiri.
Dan 'of course' untuk suami aku.
Lagipun produk ni selamat, halal dan dapat pengesahan KKM juga. Dah 60 tahun di pasaran dunia. Em..bagus..bagus.."
Naura berbicara sendiri dalam hati nya.
Dia tak lupa untuk ucapkan rasa syukur kerana selama wajahnya kurang berseri ni, rakan-rakan kerja nya tidak lah 'kaw-kaw' mengata dia. Suami nya pun alhamdulillah masih setia pada nya.
Tapi, Naura tak nak lah keadaan yang 'selamat dan selesa' itu berterusan. Dia mesti upgrade semula dirinya.
Dia mesti kembalikan semula seri wajah nya.
Mesti!
Naura nekad!
..
"Puan tolong key in No Ic puan kat sini ya." kata posmen yang kerap hantar barang-barang yang dipesan oleh Naura dan rakan-rakan pejabatnya melalui 'online'.
"wah..dah upgrade ye pos laju. Pakai handphone pulak. Bagus-bagus.." Kagum Naura dengan perubahan pos laju malaysia. Encik posmen senyum-senyum je.
Macam ni baru lah lebih efisyen. Cetus hati nya.
Dan dalam masa yang sama, hati Naura berbunga-bunga menerima parcel petang itu.
Tak sabar nak buka parcel itu. Senyuman sentiasa terukir di bibir Naura hingga Lydia menyedari kegembiraan Naura.
"Hai..happy nampaknya dapat parcel. Buah hati bagi hadiah ke?" Lydia mula serkap jarang sambil senyum-senyum simpul pada Lydia.
"Tak ada lah. Aku beli satu produk ni. Untuk kembalikan seri wajah aku ni ha.. Ko komplen kan eye beg aku sebakul." Naura sengaja menjeling pada Lydia.
"Wei..aku gurau je lah. Takkan ambil hati kot. Tapi memang kenyataan pun.Ha ha.." dua-dua ketawa.
"Yela..sebab memang betul lah kata kau tu yang buat aku sedar diri nak cari sesuatu untuk muka aku ni." Naura tak ambil hati pun dengan kata-kata sahabat nya itu.
"Share lah apa kau beli tu. Mana tahu aku pun nak cuba juga. Bukak lah parcel tu."
"Sabar ek..habis waktu kerja aku bukak. Sementara tu ko cuba lah google Set Kecantikan Shaklee."
"All right !" Lydia akur dengan kata-kata sahabat nya itu.
..
Dua minggu kemudian.
Naura datang ke pejabat lebih awal pada hari tu. Sedang dia mengemas fail-fail kerja yang dia perlu selesaikan untuk hari itu, Lydia menyergah dia dari belakang.
"Ish kau ni. Nasib baik aku tak de sakit jantung tau. Lambat kau datang?"
Lydia sengih-sengih apabila dimarahi Naura.
"Bukan aku yang lambat. Tapi kau yang cepat. Aku yang patut tanya kau, awal kau sampai?"
Naura pula yang sengih-sengih menyerlahkan lagi keserian wajahnya.
"Happy kau ye..Muka dah berseri . Eye beg pun dah makin pudar lah aku tengok. Betul lah..muka kau nampak bercahaya je sekarang.
Baby kau masih kerap bangun malam untuk menyusu ke?"
Melambung-lambung pujian Lydia kepada Naura. Semakin lebar Naura tersenyum.
"Baby aku masih lagi bangun malam nak menyusu. Tapi tak sekerap dulu. Susu aku makin banyak, alhamdulillah.
Tu yang dia cepat kenyang agaknya.
Aku sekarang ni, mudah sangat bangun pagi. Alarm bunyi sekali je aku terus terbangun.
Bila bangun tu, memang badan rasa segar sangat. Tak de dah rasa sakit-sakit badan sana sini. Best sangat rasa." Teruja Naura bercerita pada Lydia.
Lydia angguk-angguk, tekun mendengar Naura bercerita.
Melihat kesungguhan Lydia mendengar dia bercerita, Naura menambah lagi,
"Lepas tu kan, Kau nak tau apa suami aku cakap?"
"Ha.. apa dia? apa dia?" Lydia tak sabar.
Hal rumah tangga orang memang menarik nak dengar.
"Suami aku kata, muka aku berseri-seri sekarang. Dia suka tengok. Walaupun tak pakai make up, cantik berseri je katanya,"
Naura malu-malu nak cerita.
Lalu Naura sambung lagi,
"Lagi satu suami aku kata, kulit aku lembut sangat sekarang ni. Bukan kat muka je, tapi seluruh badan tau." Naura angkat kening laju-laju sambil tersengih-sengih.
Lydia mencebik seolah-olah meluat dengan kata-kata sahabat nya.
Lalu ketawa mereka sama-sama berderai.
"Eh Naura, aku pun nak cuba jugak lah. Kalau suami kau yang susah nak puji kau tu pun dah kata macam tu, nampak sangat lah produk ni berkesan.
Boleh kau bagi aku contact number dealer yang ko beli tu? Aku pun nak cuba juga."
Lydia tak nak kalah dengan Naura. Tercabar juga rasanya bila Naura sekarang lebih berseri-seri wajahnya.
"Nah kau ambil no ni. Kau wasap je dia. Nanti dia reply.
016-5952771. Nama dia kakbee tau.."
"Okey Naura. thanks sangat-sangat. Aku pun nak cantik berseri macam kau juga.."
Naura tersenyum lega. Selesai masalah eyebag yang teruk, wajah kusam dan badan keletihan yang dia alami selama ini. Dan yang paling Naura gembira, dia dapat berkongsi kebaikan dengan sahabatnya.


love, 

 zura bahar 
 Pengedar Sah Shaklee. 

 Order atau keahlian Shaklee? 
whatsapp 016.595.2771
Post a Comment

Popular posts from this blog

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!