Atasi masalah sembelit dengan alfalfa.

Nailah ni, sungguh pun fully breastfeed sepanjang 2 tahun, dia sembelit jugak. Yang kak bee sedar, sejak dia mula makan nasi. Dia macam tak kunyah pun nasi tu, main telan je. Sejak tu lah dia sembelit. Sampai sekarang dah nak masuk 3 tahun esok hari (25 ogos). Oh...dia request kek kuning! 😊

Bila kak bee teringat nak buh meal shake dalam susu dia, baru lah dia kurang sikit sembelit. Kalau kak bee terlupa, alamatnya nangis2 lah dia. Kakak putri dulu pun ada history sembelit. Tapi tak hairon lah sebab kakak putri breastfeed sampai 10 bulan je gitu. Ada cerita kakak putri dan sembelit nya di SINI.

Tapi, ada bagusnya jugak dia sembelit. Sebab kak bee train dia awal untuk buang air atas jamban. Kak bee ada dengar dari doktor pakar kanak2 tentang baby sembelit ni. Ada kak bee share kat FB masa tu. Antara point yang kak bee ingat adalah, bila baby tunjukkan tanda nak buang air besar, segera dudukkan baby kat toilet bowl. Jangan biarkan baby berak dalam keadaan berdiri sebab nanti najis tu susah nak keluar. Lepas tu, baby akan pilih untuk tahan berak dan tak berak. Bila baby dok tahan2, tu yang jadi sembelit tu.

So, Nailah ni masa belum jalan lagi (tapi dah pandai duduk), kak bee dah berakkan kat atas toilet bowl dah. Senang dah nak train untuk berak atas jamban. Tak berperang macam dengan kakak putri dulu. Pastu sekarang ni, eksyen tak mo pakai baby punya toilet tu. Sanggup dia tahan dengan tangan. Sudah nya, tiap kali lepas berak, "mama....angan aby akit..." (mama..tangan baby sakit) emm...😉

oh...pernah sekali dia berak kat toilet dalam ikea. Siapa biasa pergi ikea, toilet yang kat dalam ikea tu kan ada 2 toilet je. Nak tunggu najis dia keluar, bukan nye sekejap. Dengan nangis2 kuat nye..confirm orang kat luar dengar..😁 Sudahnya, bila kami keluar, beratur panjang kat luar..haha.. Sampaikan ada parent yang senyum simpul kat kak bee.. emm...

Okey lah...ni nak cerita pasal Nailah dan alfalfa sebenarnya kan..hehe..
Tepek gambar beliau sikit.


Hari tu, yang kak bee ingat mulut dia busuk sebab banyak toksin tu, kak bee pun rendamlah sebijik alfalfa dalam air suam. Lepas tu kak bee tinggalkan kat dapur. Tengah hari tu kak bee suapkan anak2 makan nasi. Dia kata nak amik air masak. Dia pergi lah ambil sendiri. Sekali kak bee tengok dia ambil cawan yang kak bee rendam alfalfa tu. Eh..ni cawan ada alfalfa tu...kata kak bee dalam hati.

Slumber je dia  minum. Tak komplen apa2. Lepas tu, dah setel makan, pergi lah dapur. Dia minta air masak. 
"Eh...bukan ke tadi baby dah ambil air masak? Mana air masak baby?"
"Aby minum..ibe ibe, tak edap!" (baby minum. tiba2 tak sedap.)
haha...kak bee tengok dalam sink ada serdak2 alfalfa tu...dia buang dalam sink tu..


Lepas tu, around sejam lepas tu, dia senyap. Dia berak uollssss.... 😁😁 Lega kak bee. Tu dah beberapa hari tak berak la tu. Esok nya kak bee rendam jugak. Tapi belum sempat kak bee nak guna untuk letak dalam susu dia, dia dah guna dulu. Tuang air soya dalam cawan tu. Sudahnya dia tak minum sebab katanya, "air oya ni tak edap lah mama..." 😋

So, korang kalau nak cuba, atas risiko sendiri ye. Kak bee share ni, atas pengalaman kak bee, atas risiko sendiri. Sebab kak bee confident dengan ingredient alfalfa yang natural itu. Yang terbaik untuk bantu kanak2 sembelit ni, adalah Meal Shake. Seperti yang kak bee cerita dalam kisah kakak putri sembelit kat atas nun. 👆👆👆

 Ogos Offer!! Dapatkan Offer Omega Guard, beli 5 dapat evoucher RM60 diSINI ! Dan juga, kelebihan menjadi ahli shaklee sempena bulan Merdeka ni, di SINI !

love, 
 zura bahar 
 Pengedar Sah Shaklee. 

 Order atau keahlian Shaklee? 
whatsapp 016.595.2771 
 --------------- 
 kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.info
Post a Comment

Popular posts from this blog

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!