Skip to main content

8 Kelebihan Detox


Kak bee percaya anda semua tahu yang detox adalah satu cara untuk membuang toksin dalam badan. Bahayanya kita biar toksin dalam badan sampai tahap boleh menyebabkan penyakit kronik seperti kanser tau. So..hati2 semua.. Pastikan badan kita sentiasa 'bersih' dari toksin. Kenapa kita nak kene buang toksin2 ni selain dari untuk hindar penyakit2 kronik? Tubuh yang kurang toksin jugak dapat membantu organ kita ni berfungsi dengan baik.

TAHUKAH ANDA!
Membersihkan tubuh anda daripada toksin yang tidak sihat dan menambahnya dengan nutrien yang tepat akan mencetuskan sensor di otak anda supaya anda menginginkan makanan berkhasiat.

woooww! best sangat fakta tu.. Bila badan kita sentiasa bersin dari toksin dan kita sentiasa amalkan nutrien yang sihat, kita lebih gemar mengunyap makanan yang sihat2 saje... emmm...best! best! 😊

Okey..now kak bee share, apakah kelebihan2 detox ni?

No1.
WEIGHT LOSS.
wahh..ini tentulah idaman kebanyakkan wanita, betul kan? 😊 kak bee percaya, jauh disudut hati wanita yang tersudut, sentiasa nak body yang kurus, cantik dan menawan. Sebenarnya, kalau anda nak tahu, toksin ni boleh efek kemampuan semulajadi tubuh yang boleh bakar lemak dengan sendirinya. Bila badan tak mampu nak bakar lemak disebabkan toksin yang banyak dalam badan ni, tu yang boleh menambahkan berat badan kita. Inilah kelebihan detox. Kita boleh kurus dengan cara lebih sihat. 


No2.
BLOATING AND CONSTRIPATION RELIEF (HEALTHIER COLON)
Toksin boleh menyebabkan kembung perut atau badan sentiasa berangin dan sembelit! Menderitakan kalau badan asyik berangin je..perut sentiasa memulas..dan yang paling menderita adalah, sembelit! Jahatkan toksin ni... Kita tahukan yang usus kita ni bawa bahan buangan dalam tubuh seperti  sisa2 makanan, lemak tak perlu, dan sel2 tubuh yang dah mati. Imagine kalau usus ni tak dibersihkan. Perlahan2, ianya akan 'berkerak' sebab bahan2 tadi melekat kat dinding usus. Bila dah tebal 'kerak' tadi, tu yang badan kita pun mula bertoksin dan yang paling mengerikan, ianya boleh menyebabkan kanser usus! Kerana itu lah kita kene pastikan usus kita sentiasa bersih dan kosong dari 'kerak2' itu supaya ia dapat berfungsi dengan lebih efektif. Macam mana nak cuci usus? of course lah melalui detox. Bila usus bersih, insyaAllah, tiada lagi masalah bloating dan sembelit. 


No3.
BOOSTED ENERGY
Toksin banyak dalam badan juga boleh melemahkan tubuh? Ya...tu yang kekadang tu, ada sesetengah orang, malas je nak buat kerja. Tengok muka dia pun lemah je... The truth is, organ kita ni boleh eliminate sendiri toksin ni tau..tapi, ianya perlukan energy yang banyak untuk melakukannya. So, bila energy ni disalurkan lebih untuk proses pembuangan toksin, tu yang kita jadi lemah tak bermaya dan malas2 aja.. Dengan detox, ianya membantu organ kita eliminate toksin2 itu dan kita akan beroleh energy dan stamina yang tinggi untuk lakukan apa2 aktiviti yang kita suka sepanjang hari!


No4.
CURBED CRAVINGS
Membersihkan tubuh anda daripada toksin yang tidak sihat dan menambahnya dengan nutrien yang tepat akan mencetuskan sensor di otak anda supaya anda menginginkan makanan berkhasiat. So, boleh lah say bye bye pada kafien, gula dan lemak! Dan...boleh lah say hello pada 'craving healthier food'. yey...


No5.
BETTER SKIN
Tahu tak apakah organ luaran yang paling besar sekali? Kulit! dan...apa yang terjadi pada kulit kita adalah reflection pada apa yang sedang berlaku dalam badan kita. Kulit kita ni boleh bantu mengeluarkan toksin dengan peluh. Tapi, bila sistem kelenjar peluh ni dah overload dengan toksin, tu lah menyebabkan pelbagai komplikasi kulit antaranya jerawat. Kalau toksin ni lagi cepat bertambah dalam badan kita daripada ia dikeluarkan, risiko pada salur darah kita untuk jadi bertoksin. So..apa kita boleh buat untuk dapatkan better skin? Kene lah detox darah kita dan anda akan kagum dengan kulit anda bila salur darah tidak lagi terbeban dengan toksin. Kulit cantik, cerah sekata. Nak? Rugilah kalau tak nak..😉


No6.
STRESS REDUCTION
Toksin ada kaitan jugak dengan stress? Yes..of course! Seriously, bila badan kita banyak sangat toksin, otak kita pun jadi stress. Sebab, toksin ni mengganggu tubuh kita untuk serap nutrien2 yang kita ambil so badan kita jadi tak cukup nutrien. Bila badan tak cukup nutrien, badan kita jadi memberontak lalu mengeluarkan hormon stress yang dipanggil Cortisol. Bila kita menyahtoksinkan tubuh kita, automatically Costisol akan calm down dan badan kita pun tidak stress lagi. Maka, lebih banyaklah perkara2 happy akan datang pada kita sebab badan kita tak stress dah...


No7.
STRENGTHENED IMMUNE SYSTEM
Radikal bebas yang terhasil akibat toksin banyak dalam badan ni memang suka sangat nak rosakkan sel2 tubuh kita. Seriously, radikal bebas ni memang berusaha keras sangat untuk merosakkan antibodi kita dan seterusnya menyebabkan keradangan. Bila kita buat detox membuang toksin2 ni, insyaAllah tubuh kita akan bebas dari radikal bebas so that tubuh kita boleh kuatkan lagi sistem imun untuk lawan sendiri virus2 yang datang menyerang. 💪💪


No8.
BETTER SLEEP
Toksin terutama yang 'heavy metal' boleh mengganggu sel2 normal dan create radikal bebas. Radikal bebas ni juga boleh menaikkan pengeluaran hormon tidur dan kadang kala mengganggu pattern tidur kita which can lead to insomnia. Bila kita buat detox, especially menyahtoksinkan tubuh kita dari heavy metal ni, insyaAllah membantu badan kita reset balik pattern tidur kita dan kita akan dapat tidur malam yang lebih berkualiti. 😊


.
so..macam mana? Nak buat detox tak?
Next entry kak bee ajar Detox Cara Shaklee ya..
jujurnya, kak bee tak buat.. tapi ramai rakan2 kak bee yang buat detox cara shaklee ni dan hasilnya sungguh menggembirakan mereka.
Nanti kak bee share ya.. 😊


love,
 zura bahar
 Pengedar Sah Shaklee.

 Order atau keahlian Shaklee?
whatsapp 016.595.2771
 ---------------
 kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.info
Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT