Skip to main content

Bagaimana nak tahu anak kita ada masalah pertuturan atau tak.



saya dapat ilmu ni pun baru lagi.


masa pergi hospital untuk check jaundis putra
ilmu ni dikongsi oleh Pegawai Pemulihan Perubatan (Pendengaran Unit Audiologi) di Hospital Kerajaan.
selama ni tak pernah alert pun.
sebab semua anak2 saya, saya bawak check up kat klinik kerajaan ikut jadual.

nurse yang akan tolong check kan progres tumbesaran diorang.

so far, Alhamdulillah..semuanya okey..
.
bagaimana kita nak tau pertuturan anak kita tu ikut progress ke tak.
cuba check,
● usia anak 1 tahun - 1 patah perkataan cthnya mama, papa, nak, susu, mamam, dll.
● usia anak 2 tahun - 2 patah perkataan contohnya 'nak susu', 'apa tu?', dll..
● usia anak 3 tahun - 3 patah perkataan contohnya 'buat apa tu?', 'baby nak susu', dll...

kalau anak kita tak ikut progres ni, cepat2lah bawak ke pakar untuk kesan apa masalah sebenar anak kita.
mungkin juga masalah pendengaran sebab pendengaran dan pertuturan ni berkaitan.


saya pernah dengar kat tv, dah lama dulu, ada kanak-kanak ni tak boleh bertutur sebab dia ada masalah pendengaran. dia sebenarnya boleh bercakap, tapi sebab dia tak boleh dengar, so dia tak faham apa yang parent dia ajar selama ni.


Nailah 2 tahun. Dah boleh cakap 3 patah perkataan.
"ute anak oyeh" kata Nailah..hehe
Alhamdulillah..proses tumbesaran dia bagus.
cuma pelat je la...

progres dia lebih cepat dari kakak2 dia sebab dia adalah baby Shaklee sejak dari proses pembenihan dia sampai lah sekarang..  ☺☺☺
of course baby tak boleh consume suplemen,kan...
mama dia lah yang bertanggungjawab untuk jaga 'pengambilan suplemen' untuk dia.
apa yang saya consume untuk bantu proses tumbesaran beliau adalah Omega Guard.
sejak dari mengandungkan beliau sehingga menyusukan, saya konsisten amalkan Omega ni..



love, 
 zura bahar 
 Pengedar Sah Shaklee. 

 Order atau keahlian Shaklee? 
whatsapp 016.595.2771 
 --------------- 
 kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.info
Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT