Skip to main content

DIY project Balcony's Garden by Eddy

 Diy kali ni projek habibi..
dia memang berbakat dalam memberi idea.
selalu gak bertekak pasal design dengan dia.
suppose study archy dengan saya dulu.
boleh bukak architect firm sesama... v(^_^)

---
BALCONY GARDEN.

Setahun amik masa nak siapkan partition ni sebab kekangan masa..
Bertekak jugak lah dengan habibi cemana nak design partition ni..
Akhirnya follow design habibi sebab dia tukang buat nye kan..hehe...
So, i tak boleh demand lebey2... ;)
---
Next nak buat kolam ikan, air pancut, wooden seat and sedikit greenary kat area sini..boleh letak spot light jugak untuk enhance kolam ikan tu di waktu malam.
Bawah tu bubuh batu2 sungai kaler putih..
Atas tu boleh gantung benda yang bunyi2 bila angin tiup tu..ape ke nama dia...



---



Next, bertentangan dengan fish pond n water fountain tadi, nak buat greenary area..
Bubuh pokok2 yang boleh survive tanpa direct sunlight sebab memang tak de direct sunlight kat balcony ni..hehe..
Bawah tu nak tabur batu2 sungai yang putih tu jugak.
Kat bahagian atas boleh hanging sarang burung n replika burung dan pokok bunga orked.
Tak lupa jugak, spot light dari bawah untuk enhance pokok2 itu dikala malam menjelma.. ;)

tengok tu..kaler2 pasu dia..mesti habibi tak suka..hihi

---

Next, nak buat wooden platform supaya lantai tak plain..biar ada level, baru boleh bezakan antara hardscape dan softscape.
Next entry saya cerita apa itu hardscape dan apa itu softscape..
Ni kira major projek gak ni..
Zaman gst ni, budget kene kira betul2..hehe..maybe ambil masa lama jugak nak siapkan..

imaginasi saya lebih kurang begini..

sebahagian sahaja yang buat platform. selebihnya bubuh artificial grass + stone pavement.
lebih kurang gini..


mungkin juga stone pavement tu boleh pakai batu refleksiologi..
lebih function dan lebih sihat... :)



---



Next, seating area.
kat sini area untuk saya bersantai2 tengok anak2 main di balcony dan main2 dengan ikan (of course akan ada percubaan untuk menangkap ikan) sambil update blog dan menghirup cinch tea..chewaahhh...
dinding tu boleh letak gambar2 yang related dengan garden.
tingkap bilik air tu akan di cover dengan wooden blind.
dont worry kami tak bukak tingkap ketika mandi.
(of course tak boleh bukak sebab tingkap tu rendah kot..hehe)..
dalam bilik air ada exhaust fan, ada pengudaraan..
atas seat area ni boleh gantung sebijik garden lamp..
cuma, saya tengah keliru sama ada nak letak garden furniture set macam ni...


atau sofa bulat macam ni...


atau swing?
memang rare swing ni..hehe



kanak-kanak mesti vote for swing...
emm..
korang pulak rasa yang mana lagi best untuk semua peringkat umur dalam rumah ni dan functional?
share sikit idea korang.... :)


---
i just cant wait untuk duduk2 di sini..
doakan kami murah rezeki (duit dan masa) untuk siapkan DIY project ini ya...
harap2 tak perlu tunggu lagi setahun... ;)



love,
 zura bahar
hotline: 016.595.2771
---------------
kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.info
Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT