Skip to main content

apa transformasi anda dalam 5 tahun?


saya scroll ig saya, lalu saya terbaca 1 qoute ni..

IF YOU DONT KNOW WHERE YOU WANNA BE IN 5 YEARS, YOU'RE ALREADY THERE!
 lepas tu saya pun tanya anak2 bisnes saya, di mana mereka dalam 5 tahun akan datang?

ada yang share...serius saya terbayang2 dimana dia berada walaupun dia hanya 'tulis' saja..

ada yang tak share...mungkin malu nak share..

ada yang tak tahu...dan akhirnya dia pun share...dan of course, saya dapat bayangkan di mana dia berada 5 tahun akan datang.

tu kisah anak2 bisnes saya...tidak le saya nak share kat sini..biar diorang sendiri share dalam blog atau fb diorang.



siapa saya dan di mana saya 5 tahun YANG LALU.
saya seorang interior designer di company swasta kat ipoh. 
gaji setelah 5 tahun bekerja tak sampai rm2000. 
standard gaji kat ipoh. 
pegi kerja pukul 8.45 dan balik kerja pukul 6. 
hari sabtu kerja sampai pukul 1.
hari ahad je dapat spend banyak masa dengan anak2.
dan hari ahad jugak lah saya pulun buat part time job untuk dapat income lebih.
hasilnye, bukan nye menambahkan income tapi saya semakin tak cukup rehat dan kerap demam selsema.
sebab saya tak de modal nak bisnes besar2.
modal saya cuma kudrat saya dan kemahiran saja.
saya juga seorang yang kuat nangis.
sikit2 nak nangis.
sampaikan suami dah malas nak layan, emo tak tentu pasal dan sikit2 nak terasa.
low self esteem. 
seriously, saya memang selalu rasa rendah diri dan rasa banyak sangat kekurangan.
solat wajib, alhamdulillah saya buat penuh.
solat2 sunat yang saya biasa buat cuma solat hajat.
tu pun sebab baaaaanyak sangat hajat.
hanya Allah je yang boleh tunaikan hajat saya.
alquran memang saya suka baca.
zikir2 tu jarang.
selalu lepas solat saya terus doa.
tak zikir pun.


siapa saya dan di mana saya sekarang.
saya sekarang berada di rumah.
di sisi saya sekarang ni anak2 sedang bermain2 sesama diorang.
saya sedang menaip, tulis blog tentang diri saya yang sekarang.
saya sekarang buat bisnes online <-- salah 1 hajat yang saya selalu minta kat Allah.
dah setahun 2 bulan saya berhenti kerja interior designer dan buat bisnes online ni secara full time.
income bisnes saya sekarang ni, paling banyak adalah 9x ganda gaji 5 tahun bekerja.
saya bebas kemana2 saya nak pergi.
saya gembira dapat bersama anak2 saya setiap masa.
saya dah tinggal di rumah sendiri dan ada dapur idaman yang saya design sendiri.
saya dapat beri duit lebih banyak pada mak ayah saya.
saya dapat bayar zakat dan sedekah lebih banyak kepada yang memerlukan.
saya juga dapat menabung untuk tabung haji mak ayah saya.
apa yang lebih menggembirakan saya adalah, kesihatan saya lebih baik dari dulu.
saya jarang sekali kene demam selsema macam dulu.
saya jugak lebih bertenaga dan rajin dari dulu.
orang kata, kalau keperluan nutrisi harian kita cukup, kita tak menguap2 di siang hari, emosi kita lebih baik dan gembira selalu dan insyaAllah sihat2 selalu.
itu lah yang saya alami sekarang.
Alhamdulillah...
saya dah berani tonjolkan diri dan serlahkan kelebihan diri saya.
saya dah tak nangis2 dan lebih kental menghadapi saat2 yang menyakitkan hati saya.
saya ada ramai kawan2 yang sama bisnes dengan saya.
sama2 berkongsi ilmu, berkongsi tips, berkongsi cerita.
dan sama2 berkongsi rahsia bisnes juga.
hebat kan mereka!
murah rezeki mereka...
rakan2 bisnes saya juga bukan calang2.
bukan sekadar mengajak buat sales saja.
tapi lebih dari itu.
ajak solat sunat tahajud, hajat, dhuha dan taubat.
ajak bersedeqah dan kerapkan zikir.
ajak berlapang dada.
dan macam2 lagi amalan rohani yang di kongsi.
Alhamdulillah sangat2.
dalaman saya betul2 terisi.


siapa saya dan di mana saya 5 tahun YANG AKAN DATANG.
5 tahun akan datang...
saya sudah bergelar Presidential Master Baizura Baharom & Shaiful Bahari.
million dollar earner.
mungkin dah ada 5 orang anak..mungkin la..hehe...
saya tinggal di rumah banglo atas bukit meru.
ada tanah yang luas di hiasi dengan pokok2 buah2an tempatan.
pokok rambutan, pokok jambu, pokok pelam..
kalau ikut hati, pokok durian pun saya nak tanam tapi suami saya tak kasi.
ada pokok kelapa jugak. yang rendah tu.senang je nak petik buah nya.
keliling rumah saya di penuhi pokok2 jadi nya orang luar tak boleh nampak dalam rumah.
lepas tu, ada swimming pool untuk anak2 saya berendam.
saya pun bebas nak mandi situ,tak risau orang luar nampak.
sebelah swimming pool ada taman yang cantik di hiasi dengan bunga2 pelbagai warna.
ada gazebo jugak untuk saya rehat2 di waktu petang sambil tengok anak2 main air.
tiap petang, saya dan suami akan minum petang kat situ sebab suami saya pun dah sama2 kerja dari rumah dengan saya.
hasil saving dari bonus shaklee, saya dan suami bukak restoren steamboat and grill kat ipoh, adik ipar saya yang handle.
bila2 rasa nak makan kambing grill, kami 1 family pegi restoren kami.
sejak suami saya dah bekerja sendiri, kami selalu solat jemaah bersama2.
ada masanya suami saya akan solat di surau tapi solat maghrib dan isyak mesti suami saya yang imamkan solat saya dan putri2.
setiap pagi saya akan bukak pintu sliding kat bilik tidur saya yang direct dengan taman.
kat taman ni ada air pancut dan kolam ikan.
bunyi air pancut tu dan pohon2 hijau di taman amat menyegarkan.
kat taman ni jugak ada area untuk saya coaching2 santai dan lepak2 dengan anak2 bisnes.
suasana yang nyaman boleh mendatangkan idea yang hebat2 dari anak2 bisnes.
sementara kami mak2 bercoaching, anak2 pulak main dekat playground yang ada dekat2 kolam ikan.
ada anak2 yang suka tengok ikan akan happy tengok ikan berenang2.
tak cukup coaching2 kat rumah, saya, suami dan anak2 kandung akan jelajah ke seluruh malaysia untuk bertemu anak2 bisnes.
belanja anak2 bisnes makan kat tempat makan best2.
setiap minggu penuh dengan aktiviti.
termasuk lah aktiviti balik melaka selama seminggu setiap bulan.
anak2 saya memang happy sangat dapat balik melaka sebab rumah nenek besar, kata diorang.
banglo setingkat atas tanah lot yang luas.
puas anak2 main lari2 kat taman yang di hiasi pokok2 bunga.
swimming pool pun ada jugak.
atuk lah yang tolong tengokkan anak2 saya sementara saya dan emak sibuk masak memasak kat dapur mak yang luas dan cantik sangat.
mak pilih konsep moden klasik untuk kitchen kabinet dia.
maklum lah, orang lama...hihi..
 bila dah cukup seminggu kat kampung halaman, tiba lah masa untuk pulang ke ipoh semula..

----- 

itu lah saya 5 tahun akan datang.
 anda bagaimana?

jom sama2 kita cipta masa depan kita.
setiap malam kita baca plan kita, kita bayangkan dan 'rasa'kan ia sebelum tido.
terbaik kalau kita print dan tampal di tempat yang kita selalu tengok.
kerapkan sebut dan bayangkan.
inshaAllah, apa yang kita plan tu, akan jadi kenyataan.
cuba buat, k..

kalau korang nak share SIAPA KORANG DAN DI MANA KORANG 5 TAHUN AKAN DATANG di ruang komen amat2 lah di alu kan...

oh ye...lagi 1 tips kalau nak ia betul2 terjadi, kita kene cerita kat orang impian kita.
ni mesti buat!

cuba ya....
sama2 kita doakan impian sahabat2 kita..
:)




love, 
                      zura bahar 
--------------- 
kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.com
Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT