Skip to main content

Kelahiran yang di nanti. {part 1}


2 kali admit hospital, 2 kali tu jugak boleh balik rumah semula.
Hihi..


Kelahiran baby ke 3 ni betul2 mencabar.
Masa mama 35weeks, rasa baby menekan2 ke bawah yang obvious sangat.
Sepanjang malam mama tak tido sebab rasa risau sangat2.
So, lepas2 subuh, papa bawak mama pegi hospital.
Kebetulan opah tak de, kakak dan adik putri pun kene lah ikut sekali..tak mandi..


Sampai sana, bukaan masih belum buka.
Dokter bagi ubat hilangkan rasa kontraksi dan cucuk bagi matang paru2 baby,
 just in case mama nak beranak jugak time tu.
Yela, 35weeks kire pre mature.
Pastu, dokter suruh admit 1 malam untuk pantau.
Hasilnye, esok boleh balik..hehe...


Masa mama 38weeks, sekali lagi mama serah diri kat labour room.
Dokter check,  dah buka 2cm.
Wahh..berdebar dah..kene admit lagi sekali.
Malam tu mama macam biasa je.
Tak de sakit kuat pun.
Esoknye dokter check, masih 2cm dan dokter bagi pilihan nak stay wad atau balik rumah.
Mama pilih balik rumah.

Oh ye..nenek pun dah turun ipoh dengan pak su masa tu, ingatkan mama dah nak deliver dah..
Tapi rupenye belum lagi..
Serba salah rasanya dengan nenek..
Dah la nenek datang dari jauh...

Tunggu punya tunggu rasa sakit nak beranak, tak de jugak..
Last2, nenek balik melaka semula..
Sadis mama...

Actually mama memang rasa rindu sangat2 kat nenek.
Dah la raya tak dapat balik melaka...
Nenek dapat datang tu, terubat rasa rindu...
Tapi apa boleh buat..
Nenek perlu balik..
Sebab somi nenek suruh balik... 
(atuk le tu...)

Tunggu lah lagi, bila adik baby nak keluar..

Papa pulak, dah tak keruan dah..
Dengan sibuk nak pindah rumah nya..
Dengan mama yang belum beranak2 lagi..
Dan papa pun asyik cuti je...


Lepas seminggu dari keluar wad hari tu,
Mama serah diri lagi kat labour room.
Dokter check, dah bukak 5cm kata nya...
Wahh...tak sabar dah mama walaupun takut...
Mama pun sms papa, bgtau nak nak kene masuk labour room!



(To be continue....)

Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT