Skip to main content

buat label sendiri...


em...
mama nak tulis ni sempena aunty kem yang tengah berusaha buat bisnes baru iaitu,

nursing pillow...

cilok gambar dari fb dia...
tak marah,kan? ;)

nursing pillow ni handmade dia so dia nak buh label atau brand dia sendiri iaitu,


(mama link kan kat fb dia...
sape2 nak tempah, direct ke fb dia lah ye...)

=)
dah lama mama cari tutorial tentang buat label sendiri...
em...seperti biasa lah, selain mama ni makhluk Allah yang tidak suka bayar mahal2,
mama juga seorang makhluk yang suka susah kan diri sendiri...
=)
kan senang kalau mama order je kat orang sume benda...
tapi mama tak...
mama mesti nak buat sendiri selagi mama rasa mama bole buat...
menyusahkan diri sendiri,kan?

em...

tutorial buat label sendiri yang mula2 sekali mama jumpa adalah...

caranya sangat simple tapi material nye agak costly dan susah jumpa...
iaitu transfer heat paper...
selain daripada susah nak cari (especially kat ipoh ni) dan mahal,
penggunaannye agak terhad...
paper tu pulak tak bole pakai banyak kali...
kang dah abis, nak kene beli lagi...
ingat tak mama ni jenis yang tidak-suka-bayar-mahal2...
=)

so...
mama google2 lagi...
cari2 lagi...

mama google jugak company2 yang buat label untuk survey harganya...
dan mostly, ada minimum order quantity..
idok le mama nak order sampai seratus kot...

dan dipendekkan cerita,
ni cara yang mama rasa long lasting penggunaannya...

material:
stamp dan stamp pad
ribbon / cotton fabric

malas lah buh gambar...hehe...

stamp tu bolelah beli yang siap punye kat kedai...
ada gambar cute2, alphabet dll...
bole jugak nak buat design atau logo sendiri dan hantar lah kat kedai...
nak buat sendiri pun bole...
beli rubber dia, pastu toreh sendiri...
-yang ni mama tak rajin nak buat ;p-

dan stamp pad tu pulak,
pastikan beli yang oil based punye...
baru lah permenant lekat kat fabrik...
jangan lupa lepas stamping2 tu, bagi kering kejap dan iron...


so..
lepas ni boleh la mama bubuh nama anak2 kawan mama yang beli spende, boxer atau baju2 dari mama...
=)

pssttt....benda alah ni baru sampai tadi... =)
malu sebenarnye tiap bulan posmen datang hantar barang kat ofis...
mama beli online je...
maklumlah....segalanya di hujung jari mama... =)


pesanan penaja buat kem:
boxer anak2 mu aku ingat nak bubuh nama diorang...
mahu kah?



Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT