Skip to main content

hari-hari mother's day... =)



menurut majlis fatwa, hari ibu yang di sambut setiap ahad ke2 pada bulan mei adalah haram hukum nya...
sebab, asal usul hari ibu itu adalah, dewa bagi kaum greek yang di sambut, 
bukan lah seorang wanita yang di panggil emak, ibu, mama, umi, mom, mummy dll, wanita yang melahirkan anak...
(info ni mama tak baca betul2!)

apepun, macam yang orang2 selalu sebut, tiap2 hari pun hari ibu...
=)

jumaat malam sabtu yang lalu,
kakak hadiahkan mama sesuatu yang buat mama rasa shahdu sangat...
selama ni, bila mamapapa minta kakak sayang kami, 
kakak akan suakan dahi atau pipi kakak untuk mamapapa cium...
bukan kakak yang cium mamapapa...
tapi malam tu,
kakak chori chori chupke chupke mama... =)

mama dah pejam mata sambil tangan kanan tepuk2 adik putri dan tangan kiri gosok2 kaki kakak...
kakak masih menonton 'impin' kat hp mama sambil baring rapat2 dekat mama...
tiba2 kakak cium pipi mama...
2 kali !
=)
entah apa yang kakak fikir ye masa tu...
kalau lah kakak dapat luahkan pada mama, mesti mama lagi shahdu...
=)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

tadi pagi...
adik putri ada check up 5 bulan...
ada kawan bagitahu sesuatu tentang vaksin yang kerajaan tetapkan untuk baby2 di malaysia ni...
mama paste aje lah ape dia tulis ek...



em, aku nk cite pasal satu hal ni, up 2 ko la nk percaye ataupon tak, mybe ko pon penah dgr,
tahun lepas kakak opis aku ni (stok warak2 sikit + ade 8 org anak!)
die cite kat aku anak2 die sorang pon x kene vaksin drp bb smp besar ( sume private hosp la)
and sorang pon xpenah sakit teruk & tak kene kuning lepas beranak ,
takat selseme, demam bese jela,
die tak vaksin anak2 die sbb die caye mmg bnd tu is a konspirasi yahudi, utk melemahkan bangsa2 lain,
mmg vaksin tu cure ape yg divaksinkan tp at the same time die melemahkan part lain(mcmmn tah aku pon tak phm)
kalu ko surf kat tenet pon bnyk cite pasal ni, siap ade negara yg ban vaccination ni,
n awal tahun ni pon husband aku baru dpt tahu drp kawan die, even ade satu dokte kat msia ni yg tgh promote 'jgn vaksin anak' sbb its a jewish conspiracy..
so die pon decide takmo vaksin anak2 die, n anak aku pon aku tak pegi vaksin dah sejak die cukup setahun hartu,
aku taktaula kebetulan ke ape ke, tp mmg sejak drp tu mmg die takdela demam2, selseme je itupon baru sekali je so far,
padahal sebelum ni mmg kerap sgt die demam selseme,
tp sume ni aku just cite je, aku pon dlm caye xpercaye gak, tp aku rase ade betulnye, wallahualam,
something to think about la, sbb its not imposibble, just fyi

em...mama pun tak tahu nak percaya ke tak...

tapi, tak mustahil benda ni betul...
so far, putri2 mama memang jarang sangat2 demam...
cuma kakak hari tu demam berulang-ulang sampai tarik tu mungkin salah mama sendiri...
sebab mama telah menjebakkan kakak dalam program 'berpantang' mama...
kakak makan nasi lauk2 mama yang memanaskan dalaman badan tu...
kakak mandi air suam sama2 mama... 
selama sebulan!
sian kakak...
lepas dari tu, seingat mama, kakak tak demam dah...
Alhamdulillah...

check up adik hari ni,
adik ok-sihat-sejahtera-Alhamdulillah...
BMI pun ok...
yang penting sekali,
kakak ok....!
tak berpancaragam nak mama aje...
dapatlah mama yang bawak adik timbang berat, jumpa nurse dan teman adik cucuk...
=)

kakak...smile... =)

uhhh...over lah kakak ni...

ohhh....adik dah pandai tengok camera ye...

kakak ni suka tiba2 termenung tau...entah ape kakak fikir...






2 comments

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT