Skip to main content

diary aidilfitri putri...

dah lama mama tak menulis...
perlu amik mood untuk menulis balik...

suasana malam raya...

putri sibuk sepahkan rumah...
papa sibuk basuh kereta kat luar...
mama tengok tv sambil goyang kaki...
dan kita sempat lagi keluar jalan2, cari nasi impit segera untuk makan esok pagi... =) 

mama buat nasi impit n kari ayam jerrrr...

entah bile putri pecahkan skrin helo mama...harus beli baru nih!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


aidil fitri bersama putri kali ni, sangat gembira...

seminggu putri bahagia bile mamapapa sentiasa ade disisi putri...
mama dapat rasa yang putri sangat2 bahagia... =)
mamapapa juga bahagia bila kita dapat luangkan masa betiga bersama2...

macam yang mama bagitau sebelum ni, raya pertama kita balik taiping...
tu pun, dah nak dekat tengah hari baru sampai kampung...
mana tak nye, mama sibuk siap2 kan barang nak bawak balik kampung,
putri pun sibuk sepahkan rumah...
akhirnye, bile rasa dah sangat lewat nak balik kampung,
mamapapa terpaksa gilir2 bersiap...
papa bawak putri masuk kereta dulu sementara mama siapkan diri dan barang2...
lepas tu, mama take over layan putri dalam kerete sementara papa bersiap n masukkan barang2 dalam kereta...
aduhai...mencabar sungguh!

raya pertama kita tak kemana2...
cuma beraya di banglo baru opah cik...
mak su yati dah lame bertandang kat situ...
bile mamapapa n putri pegi situ, pun rasa tak mo balik rumah opah dah....hihi...
macam biasa, putri nak berdukung je dengan papa...
sampai 1 tahap, mama balik rumah opah jap dengan putri sebab nak amik 'helo' papa,
lepas tu mama tinggalkan je putri kat opah...hihi...



banglo baru opah cik...

raya kedua pulak, kita beraya ke rumah opah long papa...
lepas tu, kampung kawan mama, ~aunty wani, uncle ejad, ariana n arfan~
lepak sana sampai makan tengah hari...
suka betul putri makan nasi ayam aunty wani buat... =)
sempat jugak berphotoshoot...
adik arfan je tak masuk dalam gambar sebab tengah tido dalam buai...
 
mamas with daughters...

papas with daughters...

mamapapa with daughters...

petang2 tu, kita pegi lake garden...
tujuannye nak photoshoot putri tapi putri baru bangun tido pulak...
in fact, masa mamapapa, opah n mak su yati turun dari kete pun putri tengah tido...
sempat la jugak kitorang makan2 sebab nak tunggu putri bangun...
pun tak bangun2...
papa kata, lain kali la pulak sebab watak utama nya iaitu putri pun tengah tido...
macam mana nak photoshoot...
bile kitorang dah nak gerak ke kereta, baru lah putri bangun...
as usual bile putri bangun tido, mood pun tak de...
asyik nangis2 je...
tapi, dapat la jugak tangkap gambar sebarang dua...
 
oppsss...perut dah nampak!
 
raya ketiga, kita gerak ke melaka...
lebih kurang pukul 10 pagi dari kampung papa...
singgah rumah kita jap, tukar2 barang n terus gerak ke melaka...
tu pun sebab rumah kita dekat dengan highway, bole la jugak nak singgah2 kejap...
barang2 untuk ke melaka mama dah pack dah, tinggal nak masukkan dalam kereta je...
dan tinggalkan baju2 kotor dari kampung papa kat rumah...
sangat boring perjalanan nye...
papa pun asyik menguap je...
bile papa berhenti nak tido kejap, putri kacau2 papa sebab putri dah puas tido...
travel kali ni, mama dudukkan putri kat baby car seat...
sebab kondisi mama yang tak bole nak riba putri selalu...
mama pun duduk kat belakang menemani putri...
 
mama tak dapat teman papa duduk kat depan... =(

syiok je putri tido.... =)

tapi bile putri dah puas tido, memang putri tak nak duduk diam2 kat seat putri tu...
harus lah mama marah2 n 'babab2' putri yang tak tahu duduk diam2...
bile putri dah penat main, putri duduk atas riba mama,
peluk mama dan sembankan muka putri ke dada mama...
tu tanda putri dah mula mengantuk...
baru lah putri duduk diam2 bile mama dudukkan putri kat seat putri...
kita sampai melaka lebih kurang pukul 8 lebih malam...
3 kali berhenti rehat di rnr...
 
raya keempat di melaka...
pagi nye tak kemana2...
sebab mama sibuk nak siapkan hantaran pak long...
petang lepas asar, kita beraya kat rumah mak cik mama yang dipanggil mak lili...
malam pulak, kita tunggu mak ngah balik...
sebab esok nak pegi rombongan meminang bakal mak long...
 
bekas cincin...
 
raya kelima...
seawal 7 pagi putri dah kene bangun...
sebab nak siap2 pegi kota tinggi, kampung bakal mak long putri...
jarak perjalanan nye macam ipoh ke kl...
jauh...
atuk nenek naik kete kita...
atuk yang drive so mamapapa n putri duduk kat seat belakang...
bahagianya putri bile mama papa teman disisi putri sepanjang perjalanan... =)
dan terjadi juga peristiwa yang agak menyedihkan bile city kesayangan papa mengalami kecederaan yang melampau...
kesian city.... =(
mujur juga city je yang cedera...
 
pak teh menenangkan mama atas kecelakaan yang menimpa city mamapapa...

Alhamdulillah, majlis berjalan lancar dan mudah...
tak de pantun2, tak de bahasa2 kiasan...
straight to the point je...
pastu makan... =)
dah makan, balik lah.... =)
 
keluarga norbahar bersama seorang lagi bakal menjadi keluarga atuk nenek...

nenek sarung cincin di jari bakal mak long putri....InsyaAllah...

mak ngah terus balik kl...
dan kita sampai melaka dalam pukul 9 malam...
sangat2 penat...
oh ye...sepanjang putri tido kat melaka, putri langsung tak bangun tengah malam untuk susu...
sangat penat putri mamapapa ye...
sian dia...
 
raya keenam, kita dah nak balik ipoh...
atuk nenek pun ikut sama sebab atuk nenek nak tinggal rumah mak ngah 2 hari...
atuk nenek diimport untuk jaga abang syafiq n adik raisha sebab pengasuh diorang apply cuti...
(pengasuh pun bole apply cuti ek... ;P)
kita singgah port dickson dulu,rumah opah chu putri...
lepas makan tengah hari, terus gerak ke kl...
putri nampak selesa kat rumah baru mak ngah...
tak nangis2 n tak minta2 papa dukung...
dapatlah jugak papa baring2 rehatkan badan sebelum kita nak travel jauh lagi -balik ipoh-
tapi papa tak dapat tido sebab putri kacau papa...
lepas makan malam n maghrib, kita gerak balik ke ipoh...
berhenti rehat kat rnr tapah...
pukul 12 malam sampai rumah...
seronok nye putri bile dah sampai rumah...
senyum memanjang sambil sibuk capai remote tv n jalan sana sini...
sepahkan itu ini...
mama biarkan putri main2 n jalan2 sendiri sementara kemas barang sikit2 sebelum tidokan putri...
mama sangat2 penat n terus mama tido same2 putri... =)
papa pun dah suruh mama tido dulu...
esok baru kemas...

(tak de gambar sebab bateri camera kong...mama amik gambar kat helo papa n mama malas nak transfer ke computer...)

raya ketujuh bersamaan hari isnin...
mamapapa masih cuti...
selalu kalau travel jauh2, memang mamapapa akan save 1 hari untuk berada di rumah saja...
balik lewat malam pun tak pe asalkan bile bangun pagi dah ade kat rumah sendiri...
papa bangun dulu...
mama kagum...haha...
papa yang basuh baju
-eh...mestilah mesin yang basuh,kan....tapi papa yang masukkan baju2 kotor dalam mesin-
pastu putri bangun...
aduhai...awalnye bangun...
putri main2 kejap lepas tu merengek2...
putri mengantuk lagi...
mama tido kan putri lagi...
sementara putri tido, papa baca komik online n tengok anime...
mama kemas sikit, rehat...
mama buat breakfast, rehat...
mama cepat mengah dah sekarang ni...
perut pun dah sangat besar rasa nya...
lagi 3 bulan nak tempoh, haruslah perut membesar lagi...
aduhai...

putri bangun tido nak dekat pukuil 12 tengah hari!
kesiannye putri...
sangat penat ye sayang...
papa kata lunch kat luar je...
huh...lega mama tak payah masak...
sebab lepas tu nak kuar sekali cari baby chair untuk putri n barang2 basah untuk lauk...
lepas zuhur kita keluar jalan2 lagi... =)
asyik jalan2 je seminggu ni...memang bahagia... =)
asalnye nak beli baby chair kat ikea tapi tak sempat nak singgah...
so, papa kata kita cari kat ipoh aje...
kawan papa ade recommand 1 kedai bundle barang baby kat manjoi...
kita cari kat situ...
dan hasilnye, sangat puas hati sebab mama amik 3 barang sekali... =)
baby chair untuk putri, bouncer n tilam dalam bakul untuk adik putri... =)
total harga cuma rm160...
dan suma barang2 nye memang masih sangat elok...
tilam dalam bakul tu nampak macam membazir kot tapi mama beli je...hehe...
sebab mama suka... =)
papa kata, kalau dah suka beli je, jangan tunggu2 sebab kalau pegi lain kali, memang dah tak de...
barang2 lain yang mama nampak macam branded stroller, mainan2, kereta2, sume pun elok2 lagi...
tak tanya pulak berapa...
lepas tu, kita cari satu-barang-tu untuk rumah...
orang lain cari sebelum raya tapi mamapapa cari lepas raya...hehe...
2-3 kedai pegi...
last2, beli yang kat kedai depan taman kita je... =)
sampai rumah, papa sibuk la nak pasang barang tu...
putri pun sibuk jugak nak kacau papa...
ish...ish...
dinner papa kata buat nasi goreng je...
em...semua pun penat tak abis lagi...
putri tido awal malam tu...

raya kelapan mamapapa dah mula bekerja...
papa dah kuar pegi keje....
masa papa tengah siap2 tadi, putri dah bangun...
papa tepuk2 putri semula tapi mama suruh biar je putri bangun sebab kejap lagi mama nak bawak putri amik opah kat gunung lang...
opah gerak dari kampung ke ipoh subuh tadi..
bile balik dari amik opah, moto papa ade depan rumah...
eh...
papa amik cuti lagi 1 hari...
ciss....jeles nye mama!!!
terus tak de mood nak pegi keje.... =(
papa hantar mama pegi keje hari ni sebab papa ade hal nak pakai kereta...
dan mama kat ofis, draft diary raya putri sebelum boss datang bagi keje.... =)
broadband tak dapat nak bawak sebab papa ade kat rumah...
papa nak pakai...

raya kesembilan...
mama upload gambar2 putri n publish diary raya putri ni.... =)


Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT