Posts

Bagaimana Nak Handle Anak2 Ramai di Tempat Public.

Image
Ada orang yang tak sanggup nak keluar rumah bawak anak ramai2 ni.
Especially masa umur 1-4 tahun. Umur ni memang diorang tengah ligat sangat n nak explore semua benda sekeliling diorang. So kat sini saya nak share, macam mana saya handle anak2 yang ramai ni keluar.
Even ke pasar malam yang ramai orang tu pun kami bawak diorang semua.
1. Biasakan mereka di tempat public sejak mereka kecil lagi.
- Masa anak sorang, gagah lagi nak bawak anak kemana pun kita pergi, kan. Tapi bila dah masuk 2-3-4-5 orang anak, kita mula lah kirim barang dapur kat suami je. Mak2 lebih rela duduk rumah jaga anak2 dari kene kejar anak2 kat public.
- apa saya buat adalah, biarpun berapa banyak anak sekali pun, tiap kali beranak baru, saya dan suami pasti akan bawak diorang semua bila keluar. Walaupun cuma nak pegi pasar malam atau beli barang dapur saja.
2. Ajar anak2 pimpin tangan.
- ni untuk keselamatan. Make sure kita pimpin tangan anak2.. Kalau anak 4, masing2 pimpin 2 orang anak. Kalau anak tak nak pimpin, saya g…

Pengalaman Menyusukan Anak Ketika Hamil.

Image
"Nak tanya, akak pernah bf baby masa mengandung kan?".  … 
Ni soalan femes ni untuk kakbee.  .  Jawapannya, ya! Masa mengandungkan dan melahirkan Fauzan, Nailah belum cukup 2 tahun.  .  "Ada apa2 masalah tak?".  ...  Alhamdulillah tak ada pendarahan atau apa2 masalah lain masa pregnant.  Bacaan hb pun okey.  .  Cuma, ada sikit rasa sakit tiap kali menyusukan Nailah.  Itu normal sebab badan kita tengah bersiap sedia untuk terima baby baru dalam rahim.  .  So, apa yang buat kakbee tekad nak terus menyusukan Nailah walaupun rasa sakit?  ...  Sebab mindset kakbee dah set, kakbee nak menyusukan dia secara direct selama 2 tahun.  .  Kalau di kira, masa Fauzan lahir nanti pun Nailah masih belum cukup 2 tahun.  .  Kalau kakbee ikutkan rasa sakit tu, memang rasa nak stop kan je Nailah.  .  Tapi kakbee fikir, kalau Nailah stop menyusu sekarang,  boleh ke dia sambung menyusu balik bila Fauzan lahir?  .  Sebab tu lah kakbee tetap bagi Nailah menyusu walaupun sakit.  .  So bil…

Review Pusat Servis Honda, Delima Kinta, Taiping.

Image
Kami memang suka servis kat Delima Kinta walaupun jauh nak pergi. sebab kereta tu pun beli kat sini.
sebelum ni, pusat servis nya sama dengan show room nya. tempat agak sempit dan tak banyak kereta boleh servis dalam satu masa. but still kami suka servis kat sini.
semalam, appointment untuk servis kereta. sampai kat sana, katanya dah pindah tempat baru. sejak bila pindah, tak tahu lah.. dekat je..100m je dari show room tu.
putris macam biasa, banyak tanya. contoh soalan.. kita nak pegi mana? bukan ke papa kata nak pegi honda? kenapa kita lalu sini? ada sekali tu,kakak banyak sangat tanya, sampai dia sendiri sedar diri n tetiba dia cakap, "kakak memang macam ni..kakak suka tanya.." emm...tau pun..hehe..
so nak cerita, pusat servis yang baru ni sangat besar n sangat banyak kereta boleh servis dalam satu masa. asalnya suami nak servis kat Jalan Kuala Kangsar, tapi dah full..next week pun tak available jugak. Kat delima kinta je yang available. tu yang gigih tu pegi sini.
lepas tu, waiting area nya …

Julai..Bulan bersejarah buat kakbee.

Alhamdulillah untuk hari semalam. 😊 Kami keluar seawal jam 9.30 pagi, menuju ke Taiping untuk servis kereta. Then ke Penang untuk urusan penghijrahan kami. Jam 11.30 malam baru sampai ke MyHome.
Travel di hari closing memang mencabar. Dengan bateri kong nya di saat2 kritikal nak wasap2 anak bisnes n customers nya.. tapi Alhamdulillah..berjaya jugak charge fon sekejap n survive lepas maghrib tu sampai balik rumah. 😊
kakbee, as usual, sukar nak tolak pelawaan suami bila ajak buat sesuatu. tahun lepas, hari closing suami ajak pi Genting. saja jalan2.. seghiau nak jalan2 sambil closing sebenarnya.. sebab time ni selalu nya sibuk nak wasap2 anak bisnes n customer. memasing suka buat order last minit.. 😅
tapi sebab bisnes shaklee ni sangat2 flexible.. kat mana2 pun boleh buat bisnes asalkan ada line internet, kakbee on je kemana pun suami nak bawa.. 😊
i just tak nak kecewa kan dia.. sebab kakbee tak suka bila orang kecewa kan kakbee..bila orang menolak permintaan kakbee.. kakbee tak suka perasaan tu.. so…

Sinopsis Incredibles 2.

Image
Lama tak tengok wayang. Last tengok cerita Inside Out kalau tak silap.. Baru2 ni suami bawak tengok wayang dengan 2 baby kakbee. Dua-dua dah pernah masuk wayang. Masa tu Nailah dah layan katun tapi tak reti dok diam. Fauzan pulak masih baby2, belum pandai jalan, so kakbee biar dia merayap kat kapet bila dia start boring. 
So kali ni, Fauzan dah pandai tengok katun, okey lah..kita bawak.. :) kita belikan popcorn sesiap.. movie baru start 15 minit, popcorn dah habis..pastu bising nak popcorn lagi..haha..
Awal cerita ada  part lawan2, so okey lah..terpesona baby dua orang ni tengok.. lepas tu, part cakap2 banyak, mula la memasing buat hal..
"mommy..mommy kata nak tengok wayang..baby nak tengok wayang.." baby request.. Ya Allah..ni tengah tengok wayang la ni baby oii... 😂
bila ada balik part lawan2, memasing tekun menonton..hehe..
overall, ceritanya best.. ada action, ada lawak.. orang besar yang kakbee dengar ketawa besar..haha
so, sikit sinopsis tentang cerita ni..
Cerita ni bermula dengan a…

5 TIPS BEKERJAYA DARI RUMAH KETIKA BERPANTANG.

Image
🌻 Tips no 1. - Siapkan diri sendiri dulu.
Bangun awal. Mandi. Makan. Bertungku. Pakai bengkung. Pakai stokin dan pakai segala yang ibu berpantang perlu pakai. Kalau dah siap semua, baby masih tidur, boleh lah selit2 masa untuk online kejap.. check wasap..post status..dll... Makan lagi ke..haha.. makan sangat penting untuk ibu dalam pantang tau sebab nak jaga production susu ibu. kurus no 2. abis pantang nanti boleh kurus. 😊




🌻 Tips no 2. - Siap kan baby..
Bila baby dah bangun, kene lah layan beliau. Bagi mandi, bagi susu, dodoi2..nanti tidur lah semula beliau..hihi.. Just enjoy momen2 bersama beliau. Kebanyakkan baby dalam pantang ni, lebih banyak tidur dari bangun. So, bila beliau dah tidur semula tu, haa...apa lagi, sambung lah online... Tak pun sambung makan...hihi.. Kakbee kalau baby tidur, kakbee utama kan makan dulu... 😊 Pastu, kalau baby jenis nak berdukung aje, macam mana?


🌻Tips no 3. - Guna alat bantuan seperti rocker/bouncer.
Bila baby nangis, jangan terus dukung. Biar dia na…

Rangkaian Produk Penjagaan Kulit Youth

Image
Rangkaian produk youth  ini direka untuk menghasilkan keputusan yang menakjubkan. Diformulasi dengan bahan-bahan aktif anti penuaan dalam setiap rangkaian produk ini, Youth memberikan manfaat bersifat rawatan dalam regimen ini.
Tingkatkan keserian dengan Radiance C+E. Ianya adalah produk rawatan intensif khas yang menyediakan anti-penuaan tambahan dengan kebaikan, termasuk pengurangan garis halus dan kedutan, penambaikkan tekstur kulit, mencerahkan bintik hitam, untuk lebih muda berseri.
Mulakan hari ini!









love,  zura bahar  Pengedar Sah Shaklee.
 Order atau keahlian Shaklee? whatsapp 016.595.2771  ---------------  kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.info