Posts

Showing posts from September, 2018

Bagaimana Nak Handle Anak2 Ramai di Tempat Public.

Image
Ada orang yang tak sanggup nak keluar rumah bawak anak ramai2 ni.
Especially masa umur 1-4 tahun. Umur ni memang diorang tengah ligat sangat n nak explore semua benda sekeliling diorang. So kat sini saya nak share, macam mana saya handle anak2 yang ramai ni keluar.
Even ke pasar malam yang ramai orang tu pun kami bawak diorang semua.
1. Biasakan mereka di tempat public sejak mereka kecil lagi.
- Masa anak sorang, gagah lagi nak bawak anak kemana pun kita pergi, kan. Tapi bila dah masuk 2-3-4-5 orang anak, kita mula lah kirim barang dapur kat suami je. Mak2 lebih rela duduk rumah jaga anak2 dari kene kejar anak2 kat public.
- apa saya buat adalah, biarpun berapa banyak anak sekali pun, tiap kali beranak baru, saya dan suami pasti akan bawak diorang semua bila keluar. Walaupun cuma nak pegi pasar malam atau beli barang dapur saja.
2. Ajar anak2 pimpin tangan.
- ni untuk keselamatan. Make sure kita pimpin tangan anak2.. Kalau anak 4, masing2 pimpin 2 orang anak. Kalau anak tak nak pimpin, saya g…