Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2016

Ex Boss Saya Punca Saya Berhenti Kerja dan Mulakan Bisnes Sendiri.

Sesekali, rindu jugak kat my ex bosses. Diorang suami isteri jalankan company tu. Company tu 'comey' je. Office kat dalam showroom. Staff pun beberapa orang je. Staff pun mostly family members diorang. Cuma 2-3 orang je orang luar yang jadi kerani n designer. 
Meja kerja saya beberapa langkah je dengan meja my ex boss. Boleh kata kami rapat sesama kami. Boleh tepuk tampar gak lah. Diorang baik. Tapi biasa lah, ada certain2 kes, stress jugak.
Tapi, yang mendorong saya untuk resign kerja sebenarnya bukan sebab stress dengan ex boss atau kerja2 di sana. Saya enjoy buat kerja2 tu semua. Factor utama saya resign adalah, saya stress sebab TAK DAPAT JADI MACAM EX BOSS SAYA!
Korang faham tak ni?
Saya nak jadi macam ex boss saya !!!.
Seriously saya cemburu bila boss sesuka hati nak masuk ofis jam berapa. Saya cemburu bila boss sesuka hati bawak anak2 dia datang ofis. Saya cemburu bila boss boleh keluar minum dengan client lepas je meeting. Ikut suka dia je nak pi lepak kedai minum tea.
Tapi saya? …

Mulakan Langkah Pertama.

Mak saya dah lama pesan suruh masukkan Fauzan dalam buai. Saya iye kan je.. Memang nak tapi rasanya masih boleh handle kalau dia tidur bawah je. Tapi lelama rasa kesian pulak sebab Fauzan cepat tersentak. Kekakak pulak selalu sangat bising bila main. Kalau tak bising tu, Nailah mesti akan kacau dia tidur..tarik bantal lah..peluk cium lah sampai terbangun.. Bila dah terbangun tu, tak tidur dah lah. Sekejap sangat dia tidur, dalam 5 minit je tau.. Kalau saya masuk bilik air nak mandi tu, sempat gosok gigi je.. Lain2 tak sempat..then..terpaksa biar dia menangis sampai selesai urusan dalam bilik air.


Sebenarnya ada beberapa sebab yang buat saya refuse nak masukkan Fauzan dalam buai. Sebab utama adalah cabaran dari kakak2 Fauzan yang lambat matang tu. Nailah dulu pun tak masuk buai.. So, kalau Fauzan pakai buai, saya assume diorang akan 'jakun' n main buai tu.


Tapi akhirnya, saya nekad gak nak masukkan Fauzan dalam buai walaupun dah berusia 9 bulan. Sebab nak bagi Fauzan tidur lebih sikit di …

Satu Teknik Mudah untuk Wean Off Breastfeeding Baby

Assalamualaikum..di malam yang hening dan pening ini (sebab saya sedang alami sakit kepala yang amat dahsyat 😌), saya nak share 1 teknik nak wean off baby..
Teknik ni mula2 saya cuba kat Natrah. Masa pregnantkan Nailah, Natrah masih menyusu walaupun dah lebih 2 tahun. Tapi sebab Cik B sangat sakit bila dia hisap, saya terpaksa wean off kan Natrah. Kalau tak sakit, saya biar je.. Bukan apa...tak rajin kot nak bancuh susu malam2..😂 Amazingly, hanya dengan 1 kali cubaan, Natrah terus stop menyusu.
Then, saya try teknik yang sama pada Nailah bebaru ni. Sebab, rasa stress bila dia nak nenen. Tak menyempat, mengamuk n rasa dia dah besar..hehe..maybe sebab dah rasa Fauzan menyusu..so, bila Nailah menyusu, rasa macam..eh..dah besar lah!!!
Amazingly, dengan kuasa Allah juga, hanya dengan 1 kali cubaan, Nailah terus stop menyusu.. Alhamdulillah...akhirnya..berjaya jugak saya wean off Nailah tanpa rasa sadis.. (sadis bila dia nak nenen sambil merengek2 pastu saya macam tak ikhlas nak kasi). Apapun,…

Suplemen Shaklee untuk Keracunan Makanan, Cirit Birit dan Muntah.

2 minggu lepas, bergilir gilir anak saya tak sihat. Start dengan kakak putri, muntah2 sampai admit. Doktor sahkan keracunan makanan. Esoknya, saya pulak cirit birit dan muntah. Flat terus tengah hari tu..tak lalu makan langsung..dan tak boleh bangun jugak. Bila bangun je kepala pusing2 n terus rasa nak muntah.  Tapi menjelang malam, alhamdulillah..getting better dan mula ada selera makan. Siap order air kelapa n bihun sup kat suami..hehe.. Nanti saya share, macam mana saya boleh recover tanpa makan antibiotik pun..
Lepas tu, natrah pulak demam. Demam biasa saja. Tapi sesekali merengek jugak lah. Bila kakak putri keluar dari hospital, dia kene HFMD pulak. Banyak gila rashes naik kat tangan n kaki dia. Tak tidur dia malam tu dok menggaru dan merengek. Lepas putri dah tak gatal2 (tapi rashes masih ada), Nailah pulak kene HFMD. Tapi tak seteruk kakaknya.
Esoknya pulak, Natrah muntah2 dan demam. Petang tu dah tak muntah so malam tu sedaplah dia makan roti balut sosej goreng. Elok je sihat nampaknya tap…

Kedai Cuci Carpet di Ipoh.

Assalamualaikum..long time no see... Load of works setiap hari sampai jarang jarang dah jenguk my beloved blog ni..
Hari ni just nak share something yang buatkan saya terfikir... Terfikir tentang... Kenapa tak ramai yang BERANI untuk tinggalkan majikan dan buat bisnes sendiri? Tak teringin ke ada TIME FREEDOM.. Bila anak anak sakit, or parent sakit, kita punya MASA UNTUK URUSKAN MEREKA. Emmm..maybe nak kene tunggu Anak2  or PARENT BETUL BETUL JATUH SAKIT TENAT DAN PERLUKAN JAGAAN RAPI baru nak ada KEBERANIAN itu.. Only Allah knows... .. Saya hantar carpet untuk di cuci. Tokey kedai dobi ni kiranya first time saya jumpa. Namanya kak ayu. Tapi kak ayu ni ada pesona sendiri..senyum je dan sangat peramah.. First time jumpa pun macam dah kenal lama.. Kalau kak ayu baca, saya Seronok kenal kak ayu.. 😊😊 Saya nak story mory sikit ek pasal kedai dobi kak ayu..hehe
Hari ni kak ayu hantar carpet carpet saya yang dah di cuci. Dapatlah borak lama sikit. Sembang punya sembang, rupanya husband kak ayu yang handle …