Skip to main content

Pengalaman Ngeri Ketika Menyusukan Bayi.



Assalamualaikum n hi mommies..
Lama tak bersiaran disini. InsyaAllah hari ni saya nak share 1 pengalaman ngeri yang saya tak sanggup nak hadapi lagi ketika menyusukan bayi.

Anak no 3 saya, putri Nailah masih menyusu lagi. Dia berkongsi susu dengan putra Fauzan, si baby bongsu. ;)
Bukan tak nak wean off Nailah, memang nak. Tapi pujukan dia (tangisan) sungguh meruntuh qalbu si ibu ini. Tak daya saya nak keraskan hati.
Actually boleh je saya guna kaedah letak2 benda kat area 'kilang susu'. Saya je tak rajin nak buat. Sebab banyak lagi kerja lain boleh buat..hihi..
Lagipun, sebenarnya, bila Nailah tak hisap, kilang susu cepat engorged! 
Kilang susu dah biasa produce untuk 2 baby. Tetiba seorang baby je yang minum. 
So, demand terlebih and everytime Fauzan hisap, dia tersedak sedak.
Pastu, still banyak lagi susunya. Jenuh...
Abis baju bau susu.. Masam le.. Cemana nak peluk suami.. ;p

Okey...
pengalaman ngeri itu bermula apabila saya tak beli Ostematrix. Sejenis pil kalsium Shaklee. Boleh kata lama jugaklah saya tak consume. Sebulan lebih gitu. 
Tapi alhamdulillah, susu tetap banyak dan mengenyangkan kedua dua baby saya. 
Fauzan jarang hisap lama lama. Paling lama 15 minit. 
Dan sessi seterusnya, 1 ke 2 jam kemudian.
Mula mula saya tak rasa apa apa pun saya tak consume ostematrix atau tak minum susu sebagai bekalan kalsium untuk tubuh saya.
Sampailah satu masa, lutut saya sakit. 
Lutut kiri.
 Saya masih boleh solat berdiri macam biasa, alhamdulillah. 
Cumanya, bila saya bengkokkan lutut dalam tempoh yang lama, terasa menyucuk nyucuk bila nak tegakkan kaki.
MashaAllah....sakitnya ya Allah....Allah je yang tahu...

Saya biarkan lama sakit lutut saya. Saya masih tak consume ostematrix atau minum susu. Sampailah badan mula terasa sengal sengal satu badan. Badan seram sejuk rasa nak demam. Kepala berdenyut denyut selama seminggu.Bila dah tahap macam tu, saya mula sedar diri. 




Kenapa boleh jadi macam tu?

Ni semua simptom simptom kalsium tak cukup dalam badan. 
Baby baby sihat alhamdulillah sebab baby baby masih dapat kalsium melalui susu ibu. Yang menjadi mangsanya adalah, SAYA! 
Sebab apa? 
Sebab Semua kalsium yang tersimpan ditulang temulang saya telah diambil untuk disalurkan kepada baby dan untuk kegunaan saya sendiri. Bila saya tak top up kalsium saya setiap hari, kalsium yang tersimpan di tulang ini semakin berkurang.
Akibatnya, saya sakit lutut dan sengal sengal satu badan!

Ya Allah...taubat! Wajib ambil kalsium dengan kuantiti yang betul untuk ibu menyusu setiap hari. 



Di kemuncak penderitaan saya tu, Saya makan semula ostematrix 4 biji sebelum tidur. Hari pertama makan, bangun pagi tu masih terasa sengal sengal badan dan sakit lutut. 
Hari kedua, saya bangun solat subuh. 
Saya duduk bersila lama untuk berzikir, doa dan baca quran. 
Bila dah selesai, nak bangun, saya nak luruskan lutut saya, TAK SAKIT LANGSUNG! SUBHANALLAH...MAHA SUCI ALLAH YANG MEMBERIKAN KESEMBUHAN!
Amazing sangat sangat...
Alhamdulillah...
sujud syukur pada Allah...
Allah dah beri semula nikmat lutut sihat kepada saya melalui Ostematrix.

Hari ni, ketika saya menaip entry ini, tiada langsung sakit lutut..
Alhamdulillah...
ya Allah....nikmatnya rasa sihat itu...
saya tak nak lagi menyiksa diri saya..
saya tak nak lagi menyakitkan tubuh badan saya..
saya mesti ambil makanan tambahan sebagai pelengkap nutrisi harian saya untuk kesihatan yang lebih baik..
saya perlu berkhidmat pada suami, pada anak anak, pada mak ayah, dan pada anda semua yang sedang membaca..

Saya cuma mahu kita sama sama sihat, sama sama mencegah penyakit supaya kita dapat menjalankan ibadah dan aktiviti harian dengan penuh kesungguhan.
InsyaAllah...

Mulakan langkah pertama anda dalam usaha kekalkan kesihatan dengan Shaklee..
(^_^)v



Ini adalah Set Menyusu Shaklee yang saya amalkan sepanjang tempoh saya menyusukan baby baby saya.


Perhatikan jumlah kalsium yang ibu ibu perlukan. 1000mg bersamaan 4 biji Ostematrix.
Dengan hanya consume 4 biji Ostematrix setiap hari, ibu ibu sudah dapat cukup kalsium yang diperlukan, insyaAllah.
Jika ibu2 berminat nak dapatkan Set ini, boleh whatsapp/telegram saya untuk respond segera.
016.595.2771






  love, 
 zura bahar 
 Pengedar Sah Shaklee. 
 Order atau keahlian Shaklee? 
whatsapp 016.595.2771 
 --------------- 
 kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.info
Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT