Skip to main content

Mengantuk Punca Kemalangan.

Assalamualaikum semua..
pagi ni saya dengar radio perak.fm
laporan polis trafik melaporkan sebanyak 91 kemalangan telah berlaku semalam di seluruh perak.
syukur tiada yang maut.
Seorang cedera parah dan seorang cedera ringan.

wahhh..dalam sehari je ada 91 kemalangan.
banyak tu!

teringat saya masa saya excident bulan 12 tahun lepas.
malam tu pergi balai buat report, beratur orang nak buat report.
ramai!!

Ada 1 sebab yang sebenarnya adalah antara PUNCA UTAMA kemalangan iaitu MENGANTUK.
Percaya tak korang, 1 saat kita terlelap/tertidur ketika memandu pun boleh menyebabkan kemalangan tau.

Hanya sebab tertidur 1 saat, 
1. nyawa jadi taruhan. mungkin boleh mati terus. atau terpaksa tanggung sakit cedera parah/patah tulang berbulan2 lamanya.
2. kereta remuk. ambil masa untuk repair dan kita tiada kenderaan lain. dah kene pinjam kereta kawan/sedara atau kene sewa.
3. gangguan emosi. teringat2 tentang kemalangan atau mungkin fobia terus nak memandu.

hanya sebab tertidur 1 saat.


Biasanya kita tertidur sebab kita terlalu letih ketika memandu.
Letih semalam lewat tidur. Pagi2 dah kene pergi kerja. Memandu dalam keadaan letih.
atau
letih pulang dari kerja. kerja terlalu banyak tak sempat nak makan. Memandu pulang ke rumah dalam keadaan letih.
Letih.
Letih itu lah yang menyebabkan MENGANTUK.

Apa pulak punca letih ni?
1. tak cukup rehat/tidur.
2. terlalu banyak kerja yang dilakukan.
3. tekanan.
4. tak cukup air dalam badan.
5. tak cukup nutrisi harian.

So, macam mana nak overcome rasa letih ni?
1. pastikan rehat yang cukup kalau nak memandu. terutama jika kita dah plan nak memandu tempat yang jauh.
2. pastikan kita ambil air yang cukup setiap hari. sekurang-kurangnya 3 liter sehari supaya badankita sentiasa rasa segar kerana sistem badan dapat berfungsi dengan lancar (dengan adanya air yang sentiasa cukup dalam badan).
3. pastikan kita ambil nutrisi yang cukup lengkap untuk sehari. jaga makan, jangan biasakan diri berlapar. cara paling mudah untuk pastikan nutrisi harian kita cukup setiap hari adalah dengan pengambilan suplemen.

Suplemen Shaklee yang saya boleh cadangkan untuk anda yang selalu keletihan adalah, FAMILY WELLNESS SET.

Dalam set ini ada:
1. Energizing Soy Protein.
2. Vitalea Iron Formula (multivitamin tertua didunia yang lengkap dengan semua vitamin n mineral)
3. Sustain released Vitamin C.
4. Bcomplex.



kalau anda lebih gemar untuk consume suplemen dalam bentuk syrup, saya cadangkan anda ambil VIVIX. Vivix ni memang power dan recommended !!



hubungi saya jika anda mahu selamatnya nyawa anda untuk insan tersayang!


love, 
 zura bahar 
 Pengedar Sah Shaklee. 

 Order atau keahlian Shaklee? 
whatsapp 016.595.2771 
 --------------- 
 kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.info
Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.