Skip to main content

Baiknya Allah kepada wanita.


Assalamualaikum..


satu hari saya terbaca sahabat saya share status seseorang tentang wanita dan haid.

tulisan asalnya dari NadaUmm Nour.




saya tulis semula ye..



Why don't we pray when we are on our monthly cycles?

A dear friend of mine explained it to me and it blew me away. May Allaah protect her always. 

There is not a deed as great as the prayer. And no one is excused from it under any circumstances. Even men in battles are commanded to pray in whatever way they can. 

But the only time a servant of Allaah is entirely excused from praying and from even making up the missed prayers is when as a woman you suffer from all the difficulties that come with menstruation. 

I love how my friend worded the wisdom behind it. 

"Allaah has mercy on you because He knows no one around you will"

Your boss doesn't care if you come late to work, because you were suffering with cramps in the morning. Your children don't demand any less on those days of weakness and tiredness. Your husband doesn't have any more patience with your mood swings, when sadness or anger overwhelms you for no reason. When you step out, nobody knows how much your body either aches or how much your mind is distracted by incessant thoughts. You are on your own.

So, Allaah the Most Merciful, Ar-Raheem, Ar Rahman, removes His obligation on you because no one else will. We could've been commanded to make them up - if the reason was purely taharah (purity) but we weren't. He gives us a break when no one will. 

The other time a woman is excused is when she has given birth. Her body, her mind labours to bring another life into the world and becomes occupied with taking care of it - and again Allaah excuses her. 

This is what makes me fall in love with Allah and Islam even more. For only Allah could know intricate details of our struggle and give us what we need the most - mercy.

UPDATE: Yes, physical impurity is *part* of the reason why we cannot pray. But our physical impurity comes to us at a cost - a cost only women and Allaah are aware of. How can we *not* see His mercy in letting us rest and not even make them up once we do become physically pure?




betul kan apa yang beliau tulis ni...
hanya wanita2 je yang faham betapa sakitnya atau tak selesa nya bila kita di datangi haid.
bila saya fikir2 semula, tempoh nifas adalah selama 60 hari.
7 hari adalah hari normal wanita datang haid,
sepanjang mengandung kita tak datang haid.
cuba kira dalam 9 bulan tu, berapa hari kita sepatutnya datang haid?

7 x 9 = 63 hari !!!
mashaAllah...baik nya Allah...

Allah gantikan balik masa 'cuti' kita sebab dah tanggung sakit melahirnya umat Nabi Muhammad.
mashaAllah...baik nya Allah...




saya dolu2, sebelum mula beranak dulu, selalu senggugut bila nak datang haid.

nak tahu apa saya buat?
bila dah mula ada tanda2 nak haid, saya makan panadol dulu.
konon2 nak cegah dari rasa sakit senggugut tu.
tapi memang betul, tak de rasa senggugut tu..
beza kalau dah senggugut baru saya makan panadol, tak hilang jugak senggugut tu..
memang sakit guling2..
imagine lah salah satu bahagian tubuh kita (rahim) sedang mengecut untuk keluarkan darah kotor..
ishh..sakit lah.. 


tapi kan, sejak saya amalkan vitamin2 shaklee ni, senggugut saya totally gone!

syukur Alhamdulillah... 
dan memang seriously, tak rasa langsung simptom2 nak datang haid..
tengah ketawa2 relax, tiba2 darah keluar..
tak de lagi perut cramp tanda2 rahim nak mengecut dan tiada lagi senggugut !!!
Alhamdulillah...asbab 1 produk shaklee ni, semua sakit2 tu hilang..


ni yang saya excited nak share ni..

supaya, wanita2 yang belum pernah cuba GLA COMPLEX ni untuk cuba..
saya boleh kata, mostly semua wanita yang amalkan GLA untuk masalah sakit ketika haid ni dah tak ada masalah tu lagi.
cuba lah 1 botol, dan rasai keberkesanannya.
Untuk masalah senggugut, GLA ni terbaik sekali kalau consume bersama2 ostematrix.








love, 

 zura bahar 
 Pengedar Sah Shaklee. 


 Order atau keahlian Shaklee? 

whatsapp 016.595.2771 
 --------------- 
 kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.info
Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.