Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2016

Sakinah Bersama mu...habibi..

Assalamualaikum.. siapa yang layan cinetron Sakinah Bersamamu, jam 4 petang, tv3? siapa layan ce sep sikit..✋✋


ni rutin saya bila pantang.. actually tak pantang pun layan jugak sekarang ni..hehe bila anak2 banyak, honestly saya tak berapa boleh fokus dengan kerjaya saya di siang hari. sebab anak2 saya jenis suka bertanya, nak mak sentiasa ada depan mata, kurang diberi gajet, nak kene layan diorang baca/coloring/writing...even yang 6 tahun tu pun sama.. sentiasa kejar saya untuk tolong diorang buat latihan dalam buku.. so, siang2 hari memang saya kene spend sepenuh masa dengan diorang.. mana nak kemas rumah lagi..nak masak...nak bagi diorang makan... kerjaya saya memang saya curi2 je buat bila siang hari..
okey lah..back to the tajuk.. saya suka cinetron tu sebab...cinetron nya tentang kekeluargaan dan pahit manis hidup berumah tangga.. cinta mereka semuanya cinta antara suami dan isteri serta mak ayah dan anak2. lagi, pelakon2 nye banyak yang bertudung.. sedap mata memandang.. ☺☺☺
lagi...ada pengajar…

National Trip by Shaklee.

Assalamualaikum..hari ni happy nak share kisah 3 hari lepas.. (^_^) Tentang Incentive Trip dari Shaklee. Insentive trip ni ada 2, international dan national. kalau international, muslims boleh pilih untuk Umrah / Mana2 Luar Negara.

So, untuk recycle shaklee tahun lepas (mac 2015-feb 2016), shaklee offer National Trip ke Melaka. Trip ni khas untuk leader2 shaklee yang telah berjaya kumpul point dari sales sendiri, sales kumpulan, leader2 yang dilahirkan bawah grup masing2 serta beberapa kriteria lagi. Kalau tahun2 sebelum ni,shaklee bagi penginapan hotel 3 hari 2 malam pada hari National Conference Shaklee, kali ni shaklee buat trip pulak.
Actually, sebelum2 ni pun shaklee buat trip jugak. cuma, bila NC berlangsung selama 2 hari, shaklee buat pulak pakej tidur hotel 5 bintang tu..
Kalau nak enjoy gambar2 saya ketika dapat pakej 3 hari 2 malam tu, klik link bawah ni ye..
>> pakej 3 hari 2 malam di Sunway Resort Hotel & Spa <<
>> pakej 3 hari 2 malam di Golden Horses & Pa…

Dimana Nak Beli Pola Jahitan.

Assalamualaikum.. raya dah dekat dah ni... (puasa pun belum dah fikir nak raya weii...hihi) habibi dah tak de cuti, cemana nak raya.... :(
hari ni hari ke 26 berpantang. badan dah rasa sangat bagus...alhamdulillah... lepas tu, ngada2 tak pakai stokin.. akibatnya, Putra asyik kembung perut...sian dia... so..hari ni, insaf la..pakai balik stokin... ;)
bila badan rasa dah okey dan sihat ni, mula la terbayang macam2 kerja nak buat. selain untuk berbisnes shaklee, kepala ni ligat fikir nak jahit apa.. emm.... kain pasang banyak tak berjahit.. pola pun dah beli.. tak tahu nak start yang mana dulu...
well actually, saya nak share pasal pola jahitan.. dulu, mak saya ada buatkan untuk saya. eh..bukan buat untuk saya. tapi mak saya punya yang diturunkan kepada saya. tapi pola n buku pola mak saya abis dah di jilat api masa kebakaran kat rumah sewa dulu... sob sob...sadisss... lalu, saya jumpa satu page kat FB ni, ada jual pola baju.. macam2 jenis baju, pilih je.. dari kanak2,sampai lah yang dewasa. dari skirt sampai l…

Kumpulan Rahsia

Assalamualaikum..  entry kali ni nak share sesuatu yang saya rasa sangat bermanfaat untuk saya. Semoga ianya bermanfaat untuk anda juga...insyaAllah.. (^_^)
Beberapa bulan lepas, saya anjurkan kelas online di telegram untuk anak2 bisnes shaklee saya. Kelas tu saya menjemput seorang Master Coordinator Shaklee, Master Ainul untuk berkongsi tips Bagaimana Untuk Capai Impian Melalui Bisnes Shaklee. Best sangat kelas tu sebab Master Ainul gunakan audio.  Memang tertusuk di sanubari setiap baik kata2 Master Ainul. (ohh...saya masih berusaha untuk ber audio dengan anak cucu cicit bisnes saya...hihi) Salah satu tips beliau adalah,profile FB kita sebagai Usahawan / Leader Shaklee biarlah nampak yang kita ni seperti seorang leader. Cuba elakkan share tentang resepi, rahsia rumah tangga,  di wall FB sendiri. Kalau nak save post tentang hal2 tu untuk diri sendiri, create 1 grup, maka share lah segalanya dalam grup tu.
Nak di jadikan cerita, habibi suka sangat tag saya resepi2 kat FB.. Kadang2 saya tak screen…

Mudahkah Tandem Nursing?

ramai kawan2 saya yang praktikkan tandem nursing ni. saya teringin jugak. masa natrah n nailah dulu tak berkesempatan. natrah memang menyusu sampai saya pregnantkan nailah. tapi sebab sakit kat sinun n natrah pun dah lebih 2 tahun, so saya stopkan natrah.
kali ni, since nailah masih belum 2 tahun dan dia masih menyusu,  so saya try lah ... (^_^)v

sehari sebelum melahirkan Putra dan 3 hari selepas melahirkan Putra, Nailah tak menyusu dengan saya. kiranya, detik kelahiran Putra tu, susu saya memang exclusive untuk Putra. Putra sendiri jugaklah yang menjana susu untuk dia.
Bila 'kilang susu' mula nak bengkak, baru lah saya offer Nailah untuk menyusu. Masa tu, Putra menyusu sebelah kanan, saya offer Nailah sebelah kiri.. Nailah teragak2 jugak lah nak menyusu. tapi bila dia berteguk2 'minum' susu ibu, amboiii...enjoy lah dia...
Not bad..hehe... sebab tak lah rugi susu sebelah lagi.. lagipun, tak perlu lah saya nak perah2.. Putra pun bukan minum banyak lagi.. setiap kali susu 'terembes…

Bahaya Gajet Pada Otak Bayi.

manusia dan gajet tidak dapat dipisahkan kini especially handphone. boleh kata setiap orang ada handphone. apa lagi orang2 yang menjalankan perniagaan melalui internet ni,termasuk saya. pernah 1 waktu handphone saya problem. saya belum berkesempatan untuk beli baru. saya hanya gunakan handphone lama suami yang masih boleh pakai. memang handphone tu sangat2 berguna di saat2 emergency macam tu. nak di jadikan cerita, handphone tu tak ada whatsapp tapi ada telegram. seorang regular customer saya ada hubungi saya melalui whatsapp tapi saya tak dapat nak reply. lalu beliau call saya. saya bagitahu yang hp saya rosak, whatsapp tak boleh baca. lalu beliau jawab, "macam mana ni bisnes online tapi tak ada hp.."
deng!!! saya seperti di panah petir... hihi..
saya cerita pada suami saya.. tak lama lepas tu, suami saya belanja sebijik hp kat saya... :) :) .. okey..balik pada tajuk... ;) suami saya share 1 artikel yang beliau baca dalam fb.. saya copy paste saja untuk bacaan anda ye.. saya pasti mungkin anda…

Bagaimana atasi masalah Selsema Bayi Dalam Pantang

Anak pertama dan kedua saya pun kene selsema sejak dalam pantang lagi.pergi klinik pun bukan doktor boleh kasi ubat. kene sedut sendiri mukus tu. saya memang tak reti nak buat. just sapu apa yang patut kat dada baby. mandi tak basahkan kepala. tapi masa berpantangkan anak ke 3, alhamdulillah..baby saya tak kene selsema.. syukur sangat2.. baby sihat dan kuat antibodi.. berpantang anak ke 3 tu saya dah mula consume #SetBerpantangShaklee. jujurnya, saya ambil SR Vitamin C lebih dari dos yang di cadangkan. memang niat saya nak baby saya kuat antibodi. Alhamdulillah...baby sihat2 aja..

Bila berpantangkan baby Putra ni pun, saya tetap memilih Set Berpantang Shaklee. Alhamdulillah, Putra sihat2 aja.. cuma ada jaundis sikit masa awal2 hari tu. kategori low risk. amik darah pun selang 1 hari dan cuma 3 kali je ke klinik. sekarang dah bebas jaundis alhamdulillah.. mak mertua pun nampaknya berminat dengan Set Berpantang Shaklee since saya 'nampak' sihat dan cergas sejak dari hari ke 14-1…

Best ke Ber'anak' 4?

best ke?
pertama2, syukur kehadrat Allah kerana kurniakan saya 4 orang anak.. anak pertama, memang nak sangat2... anak kedua, tak sangka akan hamil lagi... anak ketiga, memang plan nak tambah anak... anak keempat, kami suami isteri terkejut saya hamil lagi... ;)
alhamdulillah... mereka semua rezeki.. plan atau tidak, semuanya amanah Allah.. Allah beri bila sampai masanya..
best ke ada 4 orang anak?
emmm....setakat ni, belum tahu lagi... baru 16 hari Putra hidup di dunia ini... panjang lagi perjalanan kami sekeluarga untuk menuju syurga bersama2... apa yang saya nampak, semua anak2 pun tetiba tantrum.. termasuk yang umur 6 tahun tu... ada masa memang semuanya baik sangat2 dengan Putra.. ada masa, masing2 nakkan perhatian kami yang menjaga mereka. yang paling saya tak tahan bila semuanya me'ghumbun' kat saya...haha..
masa mak saya ada kat sini, saya tidur dengan mak saya kat ruang tamu.. tapi bila mak dah balik, saya tidur dengan suami n nailah kat bilik kami.. siang hari memang saya lepak bawah aje…