Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2015

Happy 1st birthday baby Nailah.

Setahun yang lalu, pada tarikh ni, saya admit hospital jugak. Admit sebab nak lahirkan baby nailah.. Tahun ni pun admit jugak. Tapi sebab nailah di jangkiti influenza B.
Saya berangan dengan jiran nak celebrate birthday nailah kat playground sambil berkelah dengan anak2 kami. Tapi nampaknya, kene tangguhkan dan sambut di hospital je... Kalau saya sihat, boleh beli kek and potong kek sama2 kakak2 putri since semua orang ada kat hospital.. Kakak2 putri suka sangat makan kek.. Nanti mesti natrah yang sibuk nak potong kek n tiup lilin.. Semua birthday dia ingat birthday dia..hehe..
Nailah mula tunjuk simptom2 influenza sejak semalam. Ni antara simptom2 nya...
Runny nose Sore throat Aching muscles Headache Cough Nasal congestion Malaise Fever Watery eyes Aching joints Aching body Chills Fatigue Red eyes Red skin Red nose Red throat Loss of appetite Weakness


Dia mula hilang selera makan sejak semalam. Ada batuk sikit2. Dan hari ni lebih kerap merengek dan tidur je.. Mujur papa dia ada untuk layan dia.
Saya dah bebas dari vir…

Suri rumah dapat MC.

Hari ni, isnin. Putri dan natrah insyaAllah boleh balik rumah hari ni.  Syukur... Terima kasih Allah.. Diorang bukan main enjoy dok dalam wad tu..siap panjat almari n lompat2 kat tilam sepertinya tilam tu ada spring.. Tapi, salam dok enjoy2 tu, sorang tu, bila dokter datang nak check, lari bawah ketiak opah. Yang lagi sorang tu, bila kene makan ubat, jerit2 tak nak.. Sabo je lah opah menjaga kome ye.. Nanti opah jugak lah yang akan jaga kome kat rumah.. Sebab... Mama n nailah pulak warded. Hari ni hari ke 3 sebenarnya saya dan nailah warded. Kitorang demam sampai 39 darjah celcius. Suami saya pun risau saya berdua je dengan nailah kat rumah bila waktu malam. Sebab dia dan opah jaga putri2 kat hospital. Akhirnya, serah diri untuk di cucuk tubuh ini dengan ubat-ubatan.. sobss... Hasil ujian influenza B ke atas saya dan nailah adalah....
Saya positif. Nailah negatif.
Syukur baby tak kena. Haruslah saya berjaga2 dengan pakai mask setiap masa. Lagipun kami tak boleh nak berpisah wad..tak de sapa nak jaga baby.…

episod influenza belum berakhir..

terima kasih atas doa family dan kawan2 yang tak putus buat kami..
episod cinetron influenza ni tak abis lagi selagi kakak2 masih warded.. diorang nampaknya enjoy duduk hospital..siap rapatkan katil berdua. pastu layan cartoon 24 jam..seronok la tu ye...
cerita semalam, kakak2 putri masih ada demam. hasil dari ujian darah adik putri, dia bebas dari bakteria. bakteria ni bakteria yang biasa ada bila kanak2 kene tonsil, batuk, selsema n demam. influenza tu kita panggil virus. so, ujian terkini untuk virus kakak belum ada lagi. belum tahu dia dah bebas dari virus influenza tu ke belum..
semalam juga, saya mula demam. batuk dan selsema dah kene sama2 diorang hari tu. suhu sampai 38.3 kepada rasa sangat berat. mata rasa nak pejam je. sakit2 dan lenguh2 satu badan.
nailah pun sama.  tak tidur lena. sejam sekali bangun nak susu ibu. dan dia asyik nak bergayut je sampai sakit dibuatkan. bila baby rasa tak selesa, memang baby akan requst untuk bergayut setiap masa. tapi dia still aktif bila tak gayut. suhu dia pula…

www.vitallyvitamin.info

website shaklee saya, suami saya yang handle.. dia yang buat menu, add widget, etc2.. dia yang tolong add gambar2 produk dan edit info setiap produk.. dia yang tolong renew hosting and domain.. pendek kata, website ni pun memang idea dari dia.. saya just update entry je dalam tu.. tu pun dah lama tak update... hehe...
alkisahnya, saya terlewat renew hosting.. so, nama vitallyvitamin.com tak dapat nak beli.. and nama baru website shaklee saya adalah, www.vitallyvitamin.info (^_^)
feel free to visit!! insyaAllah saya dalam usaha untuk upgrade layout baru yang lebih informative.
tak sabo nak ada streamyx kat rumah. sebab suami janji nak tolong saya handle website dan utube shaklee saya... (^o^)v



love,   zura bahar  sms/whatsapp 016.595.2771  ---------------  kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.info

berkampung di hospital

semalam, 20 ogos, natrah ada follow up check up untuk cirit birit dia. semalam jugak mak ayah saya balik melaka.. sobss... :(
natrah masih demam sejak kakaknya admit hospital hari tu. ini bermakna dah 5 hari natrah demam. hari ke 4 demam, natrah dah mula tunjuk simptom2 sakit. maksudnya dia terlebih 'manja' dan terlebih 'mengada'.. selalu jugak cakap 'adik penat'..
bila jumpa Dr. Cheong, Dr. Cheong dapat rasakan yang natrah mungkin dijangkiti influenza B jugak. Dr. Cheong ambil sampel mukus di hidung dia dan akan buat test. sementara tunggu result, saya lepak di wad kakak putri.
as suspected, natrah pun dah kene influenza B jugak... ya Allah..ujian dariMu pastinya ada ganjaran yang sangat besar di hujung sabar kami..alhamdulillah..inshaAllah.. saya, suami dan opah kini lebih cool bila terima berita ni.. maka, di kuarantin kan lah 2 beradik tu dalam 1 wad..



badan saya mula terasa amat penat.. demam selsema pun senang menyerang bila saya terlalu penat ni.. harapan dan doa saya cu…

sweet 60 mom!

mak saya ada disisi di saat2 saya memerlukan beliau.. sebelum peristiwa masuk-keluar-masuk hospital ni, tetiba saya teringat MAK.. teresak2 nangis nak balik melaka..hihi.. tapi saya mengerti kok, keadaan suami yang tak mengizinkan.. insyaAllah 1 hari nanti, bila suami pun dah bekerja sendiri, pasti saya boleh balik melaka bila2 pun yang saya suka... mohon doa rakan2 saya sekalian ya.. (^_^)
hari lahir mak adalah pada 19hb.. di saat2 mak tidur sekatil dengan saya. tapi saya lupa !!! mashaAllah... kenapa boleh lupa? sebab terlalu penat ulang alik hospital.
esok pagi bangun, bukak whatsapp grup NorBahar, (norbahar stands for Normah + Baharom) adek badik lain semua wish birthday kat mak.. anak yang paling hampir dengan mak boleh lupa pulak.. ampun mak!!
lalu, saya belikan sebuku kek untuk sambut kecil-kecilan dengan mak, ayah, natrah dan nailah..
natrah lah yang paling happy, perasan birthday dia.. dah la request kek frozen..hehe..
merasa jugak saya celebrate birthday mak sejak lepas kahwin ni..
alhamdulillah…

Check in hospital lagi.

sepanjang dalam kerete ke hospital, putri terbaring je. lemah sangat barangkali. breakfast tu pun dia tak selera nak makan. roti dia jamah sikit. pizza semalam dia makan sikit. bihun saya goreng dia tak nak.
sampai hospital, saya offer untuk dukung dia. saya turun dulu sementara papa dia cari parking. dia tak nak, dia kata dia nak jalan sendiri. okey lah..saya pimpin dia.
sementara tunggu turn jumpa doktor tu, dia nampak ada tenaga sikit. nak jugak join baby main mainan kat ruang menunggu tu. sampai lah nurse panggil nama dia. kami masuk.

saya cerita dari A to Z pada doktor apa yang jadi. doktor angguk2 dan tanya few questions. doktor check pernafasan, tekak, telinga dan periksa badan dia. hasil dari diagnosis doktor, doktor bagitahu dia ada 'penat' sikit. paru2 dia dah sempit dan dia struggle untuk bernafas. dia banyak bernafas guna mulut sebenarnya. macam mana nak tahu, bila dia bernafas tu akan nampak lekuk antara 2 tulang yang kat bawah leher dia tu. penat dia mungkin dah lama tapi baru sekara…

apa benda tu?

saya tak tahu macam mana nak mulakan entry saya kali ni. perasaan saya bercampur baur.. susah hati, sedih, risau..semua bersatu tapi tak terzahir di luaran.
kisah ni tentang kakak putri pulak. kisah nye bermula sebelum adik putri masuk hospital lagi.. kakak putri batuk2 sebelum adik warded hari tu. tapi tak serius sangat (pada pandangan saya). saya just bagi dia ubat batuk cap ibu anak dan batuk dia nampaknya berkurangan. lepas natrah keluar hospital jumaat lepas, natrah pulak batuk. siap pakej demam sekali. tu pun dah lewat petang baru saya detect badan dia panas. saya just bagi paracetemol yang doktor bekalkan dari hospital.
pagi isnin, saya bangun subuh, saya rasa dahi putri. panas! saya bagitahu dia, kakak demam. tak payah pergi sekolah. tapi dia susah hati betul tak pergi sekolah. minta saya cepat2 call bagitahu teacher ira yang kakak tak boleh sekolah.
opah tak de kat rumah. opah balik kampung. suami saya bawa putri pergi klinik dulu sebelum pergi kerja. risau jugak saya nak handle 2 orang anak y…

Berlatih menjadi working at home papa.

Saya teringin nak dia jadi working at home papa. Sama2 kerja dari rumah. Sama2 uruskan anak dan kerja2 rumah. Sama2 solat jemaah. Sama2 ke hulur ke hilir.
Tapi tu semua impian saya. Saya tak pasti dia berimpian sama macam saya kah? Sudikah dia sentiasa berada disisi saya? 24 jam?  Sudikah dia sentiasa berada disisi saya 7 hari seminggu? Hanya Allah yang tahu... (-_-)
Baru ni, masa natrah masuk hospital tu, merasa lah jugak dia konon2 jadi working at home papa..hehe.. Kalau dulu, saya akan berlatih jadi working at home mama pada hari sabtu dan ahad. Saya suka guna istilah 'berlatih'. Istilah 'berlatih' tu seperti kita persiapkan diri untuk capai impian kita. Cara itu jugak adalah salah 1 cara bagaimana impian kita boleh terlaksana.. So, saya gunakan istilah berlatih ni..mudah-mudahan, tercapai pulak impian saya nak dia jadi working at home papa.. Aamiinn..
Just enjoy the photos... (^___^)v
Assistant setia menemani papa.

Tolong papa repair pintu.
Menyendeng kat orang (especially mama) memang…