Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

Entry buat Miza.

Sabtu lepas saya melawat seorang sahabat yang asalnya seorang customer shaklee saya.
Beliau nak pindah ke perlis tak lama lagi.. kebetulan beliau baru melahirkan baby kedua beliau.. so, saya pun pergilah melawat beliau..
Bila kenang2 balik macam mana saya kenal beliau, blog inilah bermulanya detik perkenalan kami. beliau mencari sid yang berhampiran untuk beli shaklee.
Kami contact2, beliau setuju nak join membership sekali, lalu kami pun set nak jumpa..
Lunch time.. saya ambil beliau, bawak ke branch terus.. lepas tu, lunch sesama.. Ala2 blind date gitu..hehe (^_^)
Saya pernah buat open house.. gigih beliau datang sorang waktu malam.. kalau tak silap,beliau baru kawin dan tengah pregnant masa tu...

Tq for coming miza.. walaupun sesat-larat-beliau-call-saya-tak-jawab, hehe, sampai jugak beliau... dah la waktu malam... . dan ini gambar terbaru. sabtu lepas.

2 dah baby beliau.. sorang je lagi nanti dah boleh sama saya..hehe... ... .. . terima kasih Allah atas ukhuwah ini.. happy rasa dapat kawan baru dari blog ni…

Cara pengambilan vitamin shaklee di bulan puasa.

hari ini 1 ramadhan. semua umat islam yang tiada keuzuran, wajib berpuasa. wajib maksudnya mesti!
ramai customer saya tanya, macam mana cara pengambilan vitamin shaklee di bulan puasa ni.

sebab, mostly makan banyak vitamin,kan... bukan 1 jenis vitamin je... so, dalam entry ni saya terangkan bagaimana cara saya makan vitamin2 shaklee saya.. actually, ia nya flexible..boleh ubah ikut kesesuaian masing2.. cuma, apa yang saya share ni, mungkin boleh jadi panduan anda semua...
apa yang saya consume?1. vitamin c 2. vitalea 3. bcomplex 4. ESP / Cinch 5. meal shake 6. collagen 7. performance drink 8. cinch tea 9. alfalfa 10. ostematrix 11. lecithin 12. omega 13. ajht
haa..banyak,kan? hehe... kalau baca 1 per 1 nama vitamin tu, memang banyak.. tapi kalau ngap je tanpa baca, insyaAllah tak rasa banyak.. ;) the thing is, saya dah anggap vitamin2 ni seperti makanan ruji saya..sehari tak makan macam nak pengsan rasa badan.. lemah..longlai...malas...tak bermaya...negatif...nak marah2...nak jadi singa... tapi bila saya consum…

Bahan-bahan kek coklat kukus menggunakan sukatan cawan.

Minum petang kami hari ni..
petang last..
esok dah start puasa..

Air teh Kek coklat kukus Anggur
Nyumm..nyumm.. kek coklat tu, superb... Masuk bakul angkat sendiri nampaknya..haha.. serious..bila makan tak boleh berhenti!
Saya bukan nak kata saya tere buat kek.. jangan annoying tau..hehe.. saya pernah dengar seorang chef cakap kat tv..saya tak ingat siapa.. kata chef tu,apa2 masakan pun sama je ingredient nya.. tak de secret resepi.. yang jadikan masakan tu sedap dari orang lain adalah sukatan nya.. yes..sukatannya..
Sebagai seorang bukan-chef, saya memang tak de lah penimbang untuk  sukat berapa gram bahan2 kek.. skill yang saya belajar dengan mak saya adalah sukatan guna cawan..
Pagi tu saya google untuk buat kek coklat kukus tu.. Alhamdulillah saya jumpa blog yang gunakan sukatan 'cawan' dalam bahan2 dia. cawan yang selalu mak saya guna adalah cawan ni...
Dan saya rasa, sebab sukatan yang betul lah yang jadikan kek tu sangat lazzzat..hehe..
Ni saya share resepi yang di sha…

kek frozen ada tak?

semalam birthday celebration putri kat sekolah dia. semua yang lahir bulan 6 sambut semalam. so, a week before, teacher dah whatsapp dan inform untuk provide any cake atau apa2.
as usual, papa putri macam endah tak endah.. setelah di push2 oleh mama putri, baru lah berusaha pergi mydin dan beli something untuk goody beg.
kek. setiap 5 minit kot putri asyik sebut nak kek frozen..kita nak bagi kawan kita kek frozen...aisya akila birthday ada kek frozen...bla..bla..bla...bebel macam mak nenek tak berhenti bebel... mama dah gelisah.. cakap kat papa dia, as usual, buat tak kisah sangat...haha.. sampai papa dia cakap, cuba tanya teacher berapa orang celebrate hari tu..diorang bawak kek tak.kalau diorang bawak, tak payah dah la...
Oh..saya tahu kenapa papa dia tak gelisah..sebab putri bukan cakap kat papa dia setiap 5 minit nak kek frozen... ;)
so, isnin tu (celebration nye selasa), saya pun tanya teacher seperti apa yang papa dia suruh tanya.. teacher kata ada 4 orang.. tak bawakkan pun tak pe.. kadang m…

15 kelebihan vitamin E yang anda tidak ketahui.

Assalamualaikum n hi !!! Pagi2 ni rasa fresh sangat.. almaklumlah..Dah lama sangat bercuti sempena NC yang lalu..Kerja sendiri,kan..cuti pun sendiri2 je bila nak cuti.. :) Tapi saya bukan boleh nak cuti lama2 ni..sehari tak dapat share pasal shaklee, rasa tak lengkap hidup.. rasa bersalah tak sebarkan kebaikan2 vitamin shaklee yang superb ni.. (^_^)
So hari ni, saya nak cerita pasal vitamin  E Complex shaklee yang sedang promosi ni. umum tahu yang vitamin e ni lebih kepada untuk kecantikkan kulit. Saya sendiri consume untuk dapatkan kulit yang cantik. 



Seriously, hanya 1 kapsul vitamin e setiap malam sebelum tidur, kulit muka sangat gojes, tak berminyak, nampak suci bersih dan cerah tiap kali bangun tidur..ish..tak tau lah nak describe macam mana..you all kene cuba sendiri tau..baru faham perasaan saya ni tiap kali tengok muka kat cermin bila bangun tidur.
Untuk pengetahuan korang, dalam 1 kapsul vitamin e ni mengandungi,  ◎ 8kg sayur bayam

◎ 1kg benih gandum

◎ 500ml minyak safflower

◎ 500g badam


H…

ANAK-ANAK: MENYUSAHKAN ATAU MEMBERI INSPIRASI?

Saya tertarik dengan status fb seorang master shaklee, Master Lyna Noh.
Bukan apa, sebab sesetengah orang beranggapan, anak2 ni menyusahkan. bila ada anak2 kecil, pergerakkan jadi terbatas. Nak kemana2 pun rasa susah sebab nanti anak2 ni buat bising lah, lari sana lari sini lah, bergaduh lah, berebut lah, macam2 lagi lah..
Bagi saya (bagi suami saya jugak rasanya), kami tak nampak ianya satu beban. memang kadang2 hangin jugak kan bila dalam kereta diorang bergaduh, nangis2, berak,kencing dll.. tapi bila tak bawak diorang, sunyi nye la hai kereta kami.. Belum cerita kat kedai makan lagi.. tumpah sana sini..gaduh berebut makanan.. macam2 lagi lah...
..
Sebenarnya saya tengah cari benda alah ni.
Riki kat lelong.com (portal online shopping habibi), Harganya rm400 lebih.. eemmm.... Dapat yang 2nd hand pun saya okey je.. tapi tak jumpa.. eh..Tak cari sangat sebenarnye..hehe.. saya just cari kat kedai2 baby area ipoh ni,bukan kedai online..
Kenapa saya nak benda alah ni?
Sebabnya, nak letak nailah dalam tu..he…