Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2015

SURAH AL-FATH : TERJEMAHAN DALAM BAHASA CINA DAN PENERANGANNYA.

Surat al-Fath adalah surah kegemaran saya. Surah yang saya paling suka. Surah ni jadi kegemaran saya sejak saya lepas spm. Masa tu saya sedih result spm saya tak best. Lepas tu saya selalu minta petunjuk. Saya belek2 tafsir, saya jumpa surah ni. Saya baca tafsirnya, ya Allah..macam satu 'pujukan' dariAllah untuk saya terus berusaha. Saya amalkan surah ni. Alhamdulillah, saya dapat sambung study dalam course yang memang saya nak sangat2 kat UIA. Surah ni memang menjadi amalan saya sejak hari tu. Sambil saya baca, saya akan imagine 'kemenangan' yang saya bakal dapat satu hari nanti. saya percaya setiap usaha dan impian2 saya pasti akan jadi kenyataan satu hari nanti.

..bawah ni ringkasan tentang surah kegemaran saya ni..


Surah Al-Fath(Bahasa Arab:سورة الفتح‎) adalah surah ke-48 dalamal-Quran. Surah ini tergolong surahMadaniyahyang terdiri atas 29 ayat. 

Dinamakan Al-Fath yang bererti Kemenangan diambil dari perkataan Fat-han yang terdapat pada ayat pertama surah ini. 
Sebagian b…

bagaimana cara untuk elakkan lahir bayi pramatang.

Dianggarkan ramai dikalangan wanita yang pernah mengalami masalah kelahiran bayi pra-matang sehingga kini masih tidak mengetahui punca utama disebalik masalah kesihatan yang serius ini.
Maka ramai yang cuba mencari jawapan dan kaedah untuk mengelakkan ianya berlaku sekali lagi dalam kehamilan yang akan datang.
Berita baiknya,satu kajian yang dilakukan Pusat Perubatan Universiti Kansas telah dapat membuktikan bahawa asid docosahexaenoic (DHA), salah satu daripada asid lemak omega-3, didapati boleh mengurangkan risiko wanita melahirkan bayi terlalu awal.
Dalam kajian ini, 350 wanita telah diberikan 200mg DHA tiga kali sehari semasa hamil sehingga sampai masa untuk melahirkan. Mereka mendapati bahawa wanita yang mengambil DHA ini cenderung untuk melahirkan bayi yang lebih besar, lebih berat dan lebih lewat daripada kumpulan plasebo.
Kajian juga menunjukkan wanita daripada kumpulan plasebo melahirkan bayi yang paling awal daripada kumpulan yang mengambil DHA(kurang daripada 34 minggu ).
Bagi k…

bayi organik

Cute sangat gambar dari page http://www.applecrumbyandfish.com Saje je tepek gambar ni sebab sangat comel..hehe..
Siapakah dia organik bayi yang saya nak cerita ni? . . . Of course my beautiful baby princess, Putri Nailah Ruwaida.
Kalau korang nak tahu, dari proses pembenihan nailah lagi saya dah amalkan vitamin organik iaitu vitamin2 shaklee. kirenya, memang dari dalam perut lagi nailah dah dibekalkan dengan yang organik2 aje..
Inilah vitamin2 yang saya amalkan dulu, kini dan selamanya... (^_^)
Nak dijadikan cerita, kulit beliau memang sangat2 halus tulus dan mulus. cerah pun ye jugak. tapi, kulitnya sangat sensitif pada produk yang ada chemical. masa dalam pantang, saya sabunkan dengan mandian baby johnson. dengan sekali pakai je, naik ruam2 kat bahaian2 pelipat macam ketiak n belakang siku. kalau pakai shampoo pulak, kulit kepala dia jadi kuping2 macam kelumumur tu. senang nak jadi tapi susah nak hilangkan kelumumur tu.. haih... saya try pureen pun sama jugak. Saya tak nampak pun ini satu masalah tapi…

KEPENTINGAN DHA KEPADA PERKEMBANGAN OTAK ANAK-ANAK

Budak omega ni selalu tengok mickey mouse kat channel disney junior, english version.

Pagi ni dia tengok kat tv2, versi bahasa melayu. Lalu dia tanya saya, "mama..dia cakap apa?" Hihi..
Saya tak speaking pun dengan anak2 kat rumah. Diorang banyak belajar english melalui kartun. Sekarang diorang dah jarang tengok disney junior, so diorang pun dah jarang speaking london dengan saya..hihi . Anak2 kecil, otak nya seperti span.. Sangat mudah 'menyerap' apa yang diorang tengok dan dengar. Untuk menambahkan lagi kadar penyerapan diorang untuk lebih mudah belajar, kita kene tambah DHA & EPA dalam diet harian diorang.
Nak sediakan makanan yang kaya dengan DHA  ni saya tak reti. Takut terlebih masak ke, sudahnya hilang gitu je DHA dalam makanan tu. So sebagai solusi, saya bagi OMEGA GUARD SHAKLEE. Dah tentu keperluan DHA cukup untuk anak2 saya.

Putri natrah ni memang suka sangat makan omega ni. Kalau tak pantau,mau habis satu botol masa tu jugak. Hasilnya, Putri natrah si budak omega ni…

MAJLIS BESAR UNTUK SID.

NATIONAL CONFERENCE SHAKLEE. .. Event ni ala2 ANUGERAH BINTANG POPULAR tau. Hari semua SID dirai. Tak kira lah dapat anugerah ke tak, masa ni lah rasa nak enjoy, release kepala kejap dari sharing shaklee, berjumpa dengan insan2 berjaya dalam bisnes shaklee dan menyedut aura 'berjaya' itu sampai laloq macam kene dadah...hahaha.. ==>> SEMUA SID BERHAK MERAIKAN DIRI SENDIRI DI MAJLIS TU <<==
Tahun ni saya dapat 1 award.. alhamdulillah.

Saya akui, tahun 2014 tahun yang sangat mencabar.. apapun saya syukur..semua tu learning process dalam bisnes.. Baru 2 tahun kot, takkan nak give up gitu je, ye tak... Dr Azizan Osman pun amik masa 18 tahun untuk berjaya macam sekarang ni. sampai boleh buat talk free je kat hotel untuk sesiapa saja yang berminat untuk UBAH HIDUP MEREKA. 18 tahun tu!! Saya baru 2 tahun... panjang lagi perjalanannya...
Tak kisah lah berapa pun award yang saya dapat... yang penting, Baju dah ready..yey!!

Saya bukan nak menunjuk baju designer ke atau dari butik mewah2 tau.. s…

7 SEBAB ANDA WAJIB LAKUKAN BODY COMPOSITION ANALYSIS.

Ingat tak entry saya buat kelas kat KL hari tu saya ada check body composition saya?

Saya janji nak share result nye kan? Actually saya mencari2 result yang saya buat beberapa bulan lepas. nak compare kan dengan result yang baru ni. tapi tak jumpa pulak. ada 1 part je yang saya ingat. Yang lain2 saya tak berapa nak alert sangat apa nutritionist explain sebab tak faham.. main angguk2 geleng2 je.. hehe..
Itulah mesin nye,called KARADA SCAN MACHINE  Lepas dah berdiri atas tu dan tarik handle tu, nanti bacaan akan keluar kat handle tu. tu contoh bacaan yang akan keluar. kene klik2 untuk view bacaan2 nye.. . haa.. ini lah result saya Saya attach kasi extra larga haa... biar saya explain apa result nye.
1. Weight.  Tau lah kan maksudnye berat. Emm..saya punye tu masih berat kalau nak compare dengan zaman muda remaja. Sebelum kawin dulu, maintain 50kg - 51kg. 56kg ni kira berat tetap selepas bersalin. Hehe..
2. Body fat percentage. tu adalah bacaan untuk lemak di lapisan bawah kulit. Lemak ni yang menentukan si…