Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2015

review bumbo seat for nailah

Salam n hi !!!
25 hb yang lalu, my baby nailah turns 6 months!

sehingga nailah berumur 6 bulan, nailah dah pandai menyulur.. tiap kali nailah menyulur laju, kakak2 dia akan jerit, "mama! mama! dia jalan macam ular..." haha.. gelak besar saya masa mula2 dengar diorang cakap macam tu.
bila saya pergi dapur ke (tinggalkan diorang kat ruang tamu), natrah akan report pada saya bila adik dia menyulur jauh dari tempat asal,  "mama!! baby pergi jauh..." jauh bebeno lah tu...hihi..
untuk baby nailah ni,  saya tak guna alat bantuan baby contohnya baby walker untuk bantu dia cepat duduk n berjalan. kalau dulu, rasanya by 6 months tu saya dah letakkan dalam walker. di sendatkan dengan bantal.
reason tak guna adalah: 1. yang lama punya dah terbakar 2. kalau beli baru, karang kakak2 dia yang lenjan kan nye...  emmm...fikir lah sendiri apa jadi nanti.. (^_^)
disebabkan saya tak guna alat bantuan,  nailah nampak nya follow 1 per 1 proses tumbesaran baby. sekarang ni dia tengah berusaha angkat2 punggun…

fast reading technique programme.

assalamualaikum n hi.. :) hari ahad yang lalu ada program untuk parents Little Caliphs. compulsory! kalau both father mother tak boleh datang, salah sorang mesti datang. tertanya2 gak... kenapa kah? dah la tajuk nye pun macam nak ajar kita belajar membaca je.. bukan ke patut tu anak2 yang kene belajar membaca, bukannya parent.
so, petang ahad tu gigih kami datang setelah pujuk bebaik putri2 saya. maklumle..diorang nak ikutje la kan.. pagi tu dah ajak dah pegi jalan-jalan-cari-makan-dulu.. kami jarang berpagi-pagian di hari cuti. tapi pagi tu kami keluar pagi ke Lowkin atau nama lainnya Pasar Karat. jarang dapat pergi sebab habibi selalu kerja hari ahad. haa..tengok tu duta shaklee pergi pasar karat. kengkawan luar ipoh, kalau datang ipoh, ni salah 1 tempat yang anda wajib pergi! especially yang suka barang-barang antik. macam-macam barang2 lama anda boleh jumpa kat sini.. kadang-kadang sampai rasa, 'eh..benda ni macam untuk di buang je..pun diorang nak jual ke?' hihi.. korang pergi je..nanti ko…

REAL REWARD!

assalamualaikum n hi semua... hujung minggu yang lalu tersangatlah best.. (^________^)  <-- panjang ni saya senyum..sampai tinge..hihi..
hujung minggu yang penuh dengan aktiviti keluarga dan shopping shopping!! hai...perempuan kalau tak suka shopping tu agak aneh sikit...
sabtu..ada kenduri kahwin kawan studio dulu. so,lunch free of course! ;)
lepas tu, saya mencari2 dan survey2 'sesuatu' untuk reward diri... dah lama teringin nak ada benda ni...last ada masa zaman uni dulu... masa tu semua orang sibuk ada benda alah ni.. saya terkebil sorang2 sebab tak mampu nak beli.. tiba2, 1 hari, ayah turun KL dan bagi saya benda alah ni... ayah beli second hand.. special untuk saya study... sob..sob... sedih pulak bila teringat.. ayah struggle cari duit n hutang sana sini untuk penuhi keperluan saya.. walaupun saya tak minta pun kat ayah masa tu... sebab tu saya pun struggle buat bisnes shaklee ni.. semata2 nak bagi ayah dan mak rasa senang setelah bertahun2 'ikat perut' untuk anak2... masa bek…

FILEM TURBO 2013: He is fast. They are furious.

Movie ni dah lama.. tapi kami baru je nonton.. (^_^) Movie ni dah jadi salah 1 movie wajib-tonton-setiap-hari kat rumah saya.
memula suami pasang, saya tak tengok. saya dengar je.. bising betul movie tu..ye la..bunyi kereta race..berdengung2... suami tengok dengan anak2... dalam hati saya cakap, cerita apa pulak lah yang dia tunjuk kat anak2 ni...
tapi! dont judge book by its cover tau... satu pagi, lepas hantar kakak putri sekolah, adik putri nak tengok katun. saya pun pasang katun ni. awal2 sence pun saya dah rasa teruja tengok. saya tinggalkan hp, saya fokus tengok cerita ni..hihi.. apa yang buat saya teruja? scene awal2 tu tunjuk, seekor siput berangan masuk race F1. boleh imagine tak, siput yang slow tu nak masuk lumba kereta! 
DIA KECIK TAPI DIA PUNYA IMPIAN YANG BESAR !!!

sinopisi filem ni yang saya amik dari blog ini
Sinopsis dan Plot Cerita Film Animasi : Turbo (2013)
Setelah kesuksesan film sebelumnya yaitu Madagascar dan Kungfu Panda, David Soren membuat film fenomenal lainnya yaitu : Turb…