Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2015

7 TIPS PERTAMA KALI HANTAR ANAK KE SEKOLAH.

Assalamualaikum.. hari ni rasa terpanggil nak share tips untuk hadapi anak2 yang pertama kali ke sekolah. untuk makluman, tips ni adalah berdasarkan kepada pengalaman peribadi saya untuk anak saya. ingat tau..setiap anak2 kita berlainan dan unik. mungkin ada tips yang berkesan pada anak2 anda.. mungkin juga tidak berkesan. saya sekadar berkongsi apa yang saya buat untuk hadapi anak saya yang pertama kali bersekolah tahun ni.
PUTRI NAURAH SHAFWANA
anak saya ni sejak baby tak pernah di jaga oleh orang lain selain opah nye, mama nya dan papa nya. petang2 pun selalu berkurung dalam rumah. mamanya, papanya dan opahnya jarang bagi anak saya ni bergaul dengan rakan sebaya. padahal, masa duduk rumah lama dulu, budak2 selalu main depan rumah. lepas tu, anak saya ni jenis pemalu yang sangat2.  salam orang pun tak nak termasuk opah yang menjaganya sejak 2 bulan lagi. selalu di label sombong sebab tak nak salam dengan sedara mara. kuat menangis. tu serba sedikit tentang anak saya.
jadinya, apa saya buat supaya a…

30 FADHILAT DAN KELEBIHAN BERSELAWAT KE ATAS NABI MUHAMAD S.A.W

Assalamualaikum buat sahabat2 dan saudara2 seislam ku... hari ni adalah hari keputeraan junjungan besar kita, Nabi Muhammad s.a.w. jom sama2 kita berselawat ke atas baginda, para sahabat dan seluruh kaum keluarga baginda.
Yaa Nabi Salaam 'alaika Yaa Rasul Salaam 'alaika Yaa Habib Salaam 'alaika Salawaatu'llah 'alaika
Ashraqa'l Badru 'alaina Fakhtafat Minhu'l Buduru Mithla Husnika Maa Ra'aina Qattu Yaa Wajhas-Suroori
Anta Shamsun Anta Badrun Anta Noorun Fawqa Noori Anta Ikseerun Wa Ghaali Anta Misbaahu's-Sudoori
Yaa Habibee Yaa Muhammad Yaa 'arusa'l Khaafiqayni Yaa Muayyad Yaa Mumajjad Yaa Imama'l Qiblataini
Man-Ra'aa Wajhaaka Yas'ad Yaa Kareem Al-Waalidaini Hawdhuka's-Saafi'l Mubarrad Wirdunaa Yawm An Nushoori
'aalim-Us-Sirri Wa Akhfaa Mustajeeb-Ud-Da'awaati Rabbi Farhamnaa Jamee'a Bijamee-'is-Saalihaati 


di sini saya juga nak share 30 fadhilat dan kelebihan berselawat ke atas baginda.

1)  Sabda Rasulla…

SUDUT KANAK-KANAK

saya memang teringin nak ada sudut untuk kanak2. tapi suami saya ni agak 'berkire2' juga dalam menghias sudut2 rumah. mengalah interior designer jerr...hihi...
sejak masuk myHome, banyak mainan kanak2 dah kene buang. kesian..haha... hakikatnye, tak larat nak tengok rumah sepah2 dengan mainan. nasib baik diorang pun tak sibuk2 cari mainan sangat. lagipun, tak de sudut yang sesuai di jadikan tempat mainan kanak2. bilik2 semua kami fungsikan sebagai bilik tidur.. untuk letak katil dan almari sahaja. so, kanak2 ni tak de tempat spesifik untuk bermain, membaca dan melukis.
kat family hall di tingkat atas, ada 1 sudut yang sangat2 bahaya pada diorang. dah le diorang selalu lepak situ. risau jugak nak tinggalkan diorang berdua bila saya kat bawah kene masak. tapi tawakal aje. Allah dan malaikatNya ada untuk menjaga mereka.
ini sudut nye..  jarak palang2 tu muat untuk natrah. dia pernah buat kami kering darah. tak bernyawa rasa nya... 1. dia panjat railing tu, jenguk ke bawah. 2. dia duduk menjulur kaki k…

HAPPY 3RD BIRTHDAY PUTRI NATRAH !

natrah turns 3 pada 12 disember yang lalu.. the best thing is, dapat celebrate bersama2 atuk nenek dan pokcik2 nye... meriah lah sikit.. selalu celebrate anak beranak je...

 semua orang tengah nyanyi lagu happy birthday kat dia..
gigih meniup lilin..hihi 

yey..dah padam! oppss..cover sikit gigi tu...
potong kek dengan nenek..mama tak bersiap2 pakai tudung semua..malas nak masuk gambar... kebetulan nenek baru balik mengaji...

kakak dia malu gila... entah ape dia malu.. bukan birthday dia pun..hihi
sekian saja mini celebration sempena birthday Natrah. memang dari saya kanak2, sampailah saya dah besar ni, kami selalu sambut sesama family sahaja... itu sudah cukup buat saya rasa di sayangi... (^-^)

pesanan penaja: lepas makan kek, jangan lupa makan vitamin untuk detox ye... kasi maintain body shape tu..hihi... vitamin ni terbai