Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

tetamu itu pembawa rezeki... :)

assalamualaikum... salam ceria di pagi isnin.. :)
kalau dah niat nak buat sesuatu kerja, (contohnya update blog), kita kene terus buat kerja tu dulu... jangan scroll wall fb,nanti tak jadi kerja.. serius tau !!! hehe
pagi2 ni saja nak share dengan korang aktiviti di hari sabtu yang lalu. busy. busy sesangat. sebab, ada rezeki2 yang datang. faham tak maksud tersirat di sini? maksudnya adalah, ada tetamu2 yang datang... :)
pakcik saya dari johor memang dah inform awal nak datang sebab nak hantar anaknye masuk Politeknik Ungku Omar. so, saya pun menanti lah pakcik saya di hari sabtu itu.. tengah sibuk2 kat rumah, tiba2 kawan studio yang dah sekian lama tak jumpa whatsapp kata nak singgah rumah. sebab husband nya ada gathering kat Seri Iskandar dan langsung nak ke Penang. actually, both husband and wife pun kawan studio saya.. :) dan yang lebih mengejutkan, diorang dah on the way ke Ipoh dan dah nak sampai! oh my !!! kelam kelibut diriku di buat nya...hehe...
akhirnya, sampai juga mereka dalam masa yang sam…

apa transformasi anda dalam 5 tahun?

saya scroll ig saya, lalu saya terbaca 1 qoute ni..
IF YOU DONT KNOW WHERE YOU WANNA BE IN 5 YEARS, YOU'RE ALREADY THERE!  lepas tu saya pun tanya anak2 bisnes saya, di mana mereka dalam 5 tahun akan datang?
ada yang share...serius saya terbayang2 dimana dia berada walaupun dia hanya 'tulis' saja..
ada yang tak share...mungkin malu nak share..
ada yang tak tahu...dan akhirnya dia pun share...dan of course, saya dapat bayangkan di mana dia berada 5 tahun akan datang.
tu kisah anak2 bisnes saya...tidak le saya nak share kat sini..biar diorang sendiri share dalam blog atau fb diorang.


siapa saya dan di mana saya 5 tahun YANG LALU. saya seorang interior designer di company swasta kat ipoh.  gaji setelah 5 tahun bekerja tak sampai rm2000.  standard gaji kat ipoh.  pegi kerja pukul 8.45 dan balik kerja pukul 6.  hari sabtu kerja sampai pukul 1. hari ahad je dapat spend banyak masa dengan anak2. dan hari ahad jugak lah saya pulun buat part time job untuk dapat income lebih. hasilnye, bukan nye…

kepulangan yang di nanti.

hari yang di nanti2 sekian lama akhirnya menjelma! hari untuk pulang ke kampung mak ayah saya.. yes memang mak ayah saya ada turun ipoh dan kitorang agak kerap jumpa lately.. tapi, tak sama rasanya bila saya balik ke melaka. senyum sampai tinge.. (^----------------------------------------^) haa....nampak tak punye panjang saya senyum..hehe...
saya ni sebenarnya anak manja. suka cakap2 dengan mak. sume benda pun nak cerita kat mak. tapi,di sebabkan saya jugak seorang anak yang degil,saya sanggup berjauhan dengan mak. bukan jauh takat KL tau..tapi takat IPOH.. suami pulak susah nak dapat cuti. terpaksa lah sabar.. dan saya yakin 1 hari nanti mesti saya dapat tolong suami saya berbisnes sendiri dan kitorang dapat balik melaka selalu.. mesti!!!
sebelum balik melaka saya dah order macam2 kat mak. sampaikan mak saya siap susun menu untuk saya. maklumlah, 1 hari je yang dok kat rumah. macam mana nak makan semua dalam 1 hari, ye dok? saya order pengat pisang, mi kari, dan nasi lemak... tu je...hehe... alhamdulil…

PERNIAGAAN TANPA MODAL DAN TAK PERLU BERHUTANG!

Dalam keadaan zaman sekarang ni, saya pasti ramai yang mencari2 bisnes tambahan untuk di jadikan ‘pendapatan sampingan’gaji sekitar 6-10 ribu sebulan, hidup di kotaraya sesak seperti Kuala Lumpur, tidak dapat menjamin kehidupan yang selesa buat kita.harga barang semakin naik saban tahun.begitu juga dengan tol, petrol dan lain2 keperluan asas yang sangat2 kita perlukan. bagaimana pula jika anda sudah bekeluarga?cukupkah gaji yang ‘fixed’ setiap bulan tu menampung kos perbelanjaan anak2 anda?belum kira lagi nak hantar nursery.anda lewat ambil mereka, ada caj ‘overtime’ pula.bagaimana pulak kalau mereka jatuh sakit?anda terpaksa cuti sehingga habis ‘annual leave’ anda.dan terpaksa pulak apply cuti tanpa gaji!dah berkurang gaji anda yang fixed itu. MISKIN DAN KAYA ADALAH PILIHAN. kebanyakkan orang memang nak kaya.tapi, sejauh mana orang kebanyakkan itu sanggup bersusah payah buat kerja ‘part time’ untuk jadi kaya?kerja part time yang biasanya di lakukan selepas waktu bekerja.kadang2 sampai…

resdung, alergi dan tungau : bersin pagi-pagi mengganggu aktiviti harian ku

sejak 2 menjak ni, rajin sangat lah saya bersin pagi2. mungkin jugak rumah terlalu berhabuk sebab tak sapu..hihi... pastu, terperap je kat bilik ni.. tak de pengudaraan..
lalu, saya pun google gambar bersin nak buat poster ni untuk advertisement,

selain gambar2 orang bersin yang saya jumpa, saya jumpa jugak binatang ni...

euww..geli tau... binatang ni nama dia tungau.. dia ni lah yang ada kat habuk2 dan debu2 dalam rumah kita.. tungau ni jugaklah penyebab alergi.. kalau korang selalu bersin2, hidung gatal, asthma...ni semua binatang ni la punye pasal!
secara tepatnye, bukan binatang ni yang menyebabkan alergi tapi bila kita sedut habuk atau makan seafood, kita telah meng'activate'kan dia.. sebab tu lah kita bersin2 dan gatal2. eii...geli kan bile terbayang binatang ni ada dalam hidung kita..
binatang ni biasanya hidup membiak kat tempat2 hangat, lembab dan terlindung di dalam rumah, contoh nye kat kasut, bantal, karpet, sofa, mainan anak patung, baju, tuala...yang paling mengerikan sekali, b…

RAHSIA ANAK KULIT CERAH

assalamualaikum semua.. pagi2 ni saya nak share cerita. macam mana putri kedua saya, Putri Natrah boleh kena‪#‎shakleeeffect‬!

masa natrah lahir, kulit dia agak gelap. family dan sahabat2 yang melawat saya masa lepas saya bersalin tu menjadi saksi akan 'kegelapan' natrah.hehe.. saya tak kisah pun beliau gelap. sebab saya pun tak la cerah mana..

sehingga lah saya mula consume shaklee ketika natrah berumur 9 bulan. ESP dan MEAL SHAKE antara vitamin terawal yang saya consume. saya minum setiap hari macam biasa. dalam masa yang sama, Natrah masih menyusu badan. so, secara tak langsung, Natrah pun dapat khasiat2 vitamin tu.

sampai lah 1 masa, saya tersedar yang kulit Natrah semakin cerah! bila balik kampung jumpa atuk nenek Natrah (mak saya lah kan..) mak tegur yang Natrah nampak lebih cerah! memang tak sengaja lah kan saya mencerahkan kulit dia..hehe

lepas tu saya memang terus consume ESP. MEAL SHAKE saya jarang minum.

bila mengandungkan anak ketiga, Putri Nailah, saya mula consume MEAL SHAKE semula…