Skip to main content

Rahsia Soya

soya memang selalu jadi bahan gosip, 
ada yang kata, soya bagus untuk cantikkan kulit especially kulit baby.
 so, masa pregnant tu,hari2 minum soya. 
tak kisah lah air kotak soya atau soya dalam botol atau soya dalam plastik yang di jual kat pasar malam.
 semuanya di minum asalkan ianya S-O-Y-A, SOYA.
 tak peduli pun soya tu GMO soy atau NON-GMO soy...

ada pulak yang kata, minum soya boleh mengakibatkan breast dan prostat kanser.
 minum soya boleh buat lelaki jadi lembut. 
minum soya boleh itu, boleh ini...
macam2 rumors yang kita sebarkan terus tanpa usul periksa.
 apapun orang kata tentang soya, masih ramai lagi yang minum soya.
 saya percaya anda semua bijak memilih soya yang terbaik untuk anda.
 kalau anda masih tertanya2, apa dia kriteria soya yang berkualiti untuk di minum,
 DI SINI saya ada tulis tentang nya.
 klik saja kat perkataan DI SINI.
 actually, kita makan apa pun, 
kalau berlebihan tak ikut dos yang di sarankan atau melebihi keperluan badan kita, boleh memudaratkan.
 keburukan soya 1
soya yang sangat kontraversi
di bawah ni senarai keburukan soya yang sebernarnya, HANYALAH MITOS SEMATA-MATA.
Mitos # 1: Setiap orang yang mempunyai kanser payudara harus mengelakkan makan soya tradisional seperti tahu dan susu soya.
Tidak benar. Kajian baru menunjukkan bukti bahawa pesakit kanser payudara yang memakan soya selepas diagnosis,mereka benar-benar lebih baik dibandingkan dengan pesakit yang tidak memakan soya. The American Cancer Society mengatakan bahawa pesakit kanser payudara dengan selamat boleh makan sehingga tiga hidangan soyfoods tradisional setiap hari. Walau bagaimanapun, dapatkan khidmat nasihat doktor sebelum mengambil jumlah ini jika anda sedang dalam rawatan untuk kanser payudara.
Mitos # 2: soyfoods menyebabkan kekurangan mineral atau ketidakseimbangan. 
Tidak benar. Mitos ini mungkin dihebahkan kerana makanan mengandungi soya phytate dan oxalate (keduanya juga terdapat dalam bayam), kedua-duanya dianggap menghalang penyerapan kalsium.
Kajian menunjukkan bahwa penyerapan kalsium daripada susu soya dan susu lembu adalah lebih kurang sama dan tidak ada bukti bahawa soya adalah penyebab kekurangan mineral atau ketidakseimbangan.

Mitos # 3: soya mengandungi estrogen dan laki-laki yang makan soya boleh jadi 'lembut' atau feminin dan boleh menjejaskan kesuburan mereka.
mitos ni antara mitos paling famous sekali. jawapannya semestinya Tidak benar. Walaupun soya mengandungi isoflavone, soya tidak mengandungi estrogen. Isoflavone dalam soya termasuk dalam kumpulan “phytoestrogen” or “plant” estrogen grouping. Bukti klinikal menunjukkan bahawa soya tidak me'wanita'kan lelaki, tidak menurunkan kadar testosteron mereka dan tidak menurunkan kepekatan sperma mereka. Soya sebenarnya boleh memberi beberapa manfaat kesihatan kepada lelaki. antaranya dapat melindungi lelaki daripada KANSER PROSTAT.
Mitos # 4: Oleh kerana protein dari soya adalah protein tumbuhan, soya bukan protein lengkap yang mengandungi semua 9 asid amino perlu
Tidak benar. SOY PROTEIN sebenarnya mengandungi kesemua asid amino per;u dan asid amino tidak perlu, yang diperlukan dalam jumlah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan biologi. oleh itu soya dianggap protein lengkap.
------------------- sumber webmd.com
itulah sebahagian dari keburukan soya yang digembar-gemburkan kebelakangan ini. padahal, satu masa dulu, soya dikatakan bagus dan banyak khasiat untuk kita. 
sebab tu kalau keluar perdebatan tentang soya, ramai peng'anti' protien shaklee (ESP) akan bagitahu, lagi bagus makan tempe (sumbernye soya) dan tofu. ESP juga dari soya...emm...

pada saya, tak kira lah soya apa pun yang anda pilih, pastikan soya anda memenuhi 7 kriteria soya yang berkualiti. 
bukan apa, saya cuma nak anda betul-betul dapat manfaat dari soya yang berkualiti.
 tidak lah nanti anda finger pointing pada soya lain bila anda tak dapat manfaat soya yang sebenar.
soya pilihan saya, tetap ENERGIZING SOY PROTIEN. :)
keburukan soya 2
dan ianya telah wujud sejak 1961 lagi.
keburukan soya 4
dan, ini antara resepi soya saya yang sangat lazat untuk diminum tanpa menjejaskan khasiatnya.
keburukan soya 3
Get the protein boost you need and share this delicious recipe!
cinch shake vanilla boleh digantikan dengan ESP
cinch shake vanilla boleh digantikan dengan ESP
dan ada baaaaaanyak lagi RESEPI ESP boleh di buat.
anda bagaimana?
soya brand apa pilihan anda?
dan bagaimana anda menikmati soya anda?
jom kongsi dengan saya di ruang komen.
benarkah ESP merosakkan buah pinggang1
========


love, 
                      zura bahar 
--------------- 
kembali sihat bersama shaklee - visit: www.vitallyvitamin.com
Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT