Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2014

Macam mana anak saya belajar cakap english.

hari ni, kakak dan adik main lego sementara mama mandi. mama pesan, lepas mama mandi, share kat mama apa yang kakak buat.
kakak buat ni..
kakak bagitau mama apa kakak buat. mama kurang jelas apa kakak cuba cakap sebab kakak cakap english. yang mama faham, kakak sebut 'boommm' dan 'magic'.. rupanya kakak buat lampu ajaib aladin ni.. ada bom berasap dan magic..

kakak belajar banyak dari sini.
HI-5 , channel 613, Disney Junior.
especially communication skill. terus terang, mama tak pandai english.. memang berangan nak cakap english dengan anak2 dolu. tapi berangan je, tak buat pun.. :)
sudahnya, mama serah pada yang pakar je untuk ajar kakak.. ;) hasilnye, memang ooosem! adik pun seronok tengok Hi-5 ni.. adik banyak belajar dari pergerakkan. bile diorang menari2, adik suka ikut.
kalau sape2 yang blur kata tak faham apa kakak cakap,  sila set in mind yang kakak sedang cakap english. kita kene catch english words dari percakapan dia.
dan, of course mama tak lupa ajar kakak pasal Allah, Nabi, sola…

Motivation Rally Ipoh pada hari Kehilangan Pesawat MAS MH370.

sabtu. pagi2 lagi dah kecoh kat grup whatsapp sekolah menengah mama pasal kehilangan pesawat tu. belek2 wall fb, ramai yang share. kat rumah memang susah nak tengok berita di siang hari. sebab kakak asyik nak tengok katun je. kene book awal2, dapatkan approval kakak, baru lah dapat tengok channel lain.
memang misteri. lokasi terakhir pesawat di kesan.
sampai saat mama tulis entry ni, pesawat MH 370 masih belum dapat di kesan. dah masuk 2 setengah hari !!!
Allahuakbar!
ya Allah..ampunkan dosa2 kami seandainya dosa2 kami telah menutup hijab kami untuk menjumpai pesawat itu.
ya Allah..berikan lah petunjuk kepada kami agar keluarga2 mangsa tidak gundah gulana lagi.
ya Allah..hanya keajaiban Mu yang sangat2 kami harapkan ketika ini..
ampunkan lah dosa2 kami dan berikan lah petunjuk Mu ya Allah...
amin ya rabbal 'aalamin. 

 seluruh rakyat Malaysia masih berharap semua yang berada dalam pesawat tu masih selamat.in shaa Allah..

pada hari kejadian jugak, mama papa di jemput untuk terima penganugerahan di M…

mama putri is BACK !!!

Assalamualaikum putri2 mama.. berkurun lama tak cerita pasal putri2 di sini. mama tengah enjoy impian mama yang dah tercapai,  iaitu nak jadi MAMA YANG BEKERJA DARI RUMAH. (^___________^) nampak tu lebar mama senyum.. Alhamdulillah..dah masuk bulan ke 6. all is well, in shaa Allah..
sempena come back mama ni, kita start cerita pasal family trip Nor Bahar. family side mama. bagi mama, family mama ni dah cukup besar dah.
plan punya plan, akhir nya Port Dickson menjadi destinasi kali ni. sebabnye,  kakak selalu request nak main 'sand' bile tengok cerita hi-5 dan kakak request nak main 'kite' at the sea shore..
besar dah kakak. asal tengok tv je nak itu, nak ini. adik pun ikut dah jejak kakak.  :)
ni gambar sikit2 kat sana. pak lang ada amik gambar dari camera dia. nanti mama minta dan update kat sini.

happy bukan kepalang kakak dan adik dapat mandi kat swimming pool.




kakak teringin nak naik slide.. emm..berani jugak kakak ye slide tinggi2 tu.. tapi, sekali tu je..lepas tu tak nak dah.. ;)

atuk dan…