Skip to main content

persediaan memiliki rumah...ketiga ~ PERIKSA SITE! ~


kami suami isteri memang excited nak masuk rumah baru..
kalau hari minggu tak balik kampung trong, memang kami akan keluar tengok rumah baru...
memang kami akan turun site, masuk rumah tu dan check betul tak kontraktor buat...
ada salah sikit, memang kami shoot developer !
hihi...


ini lah dia tips no 3..
bila ada masa terluang, pegi tengok rumah tu..
bukan tengok dari luar je, bukan sambil lalu je..
tapi masuk dalam rumah tu dan check !
at least sebulan sekali..
especially bile dah sampai part install electrical  dan lighting point, tiling, doors & windows dan lain2 spec.
make sure, rumah kita sama spec macam dalam SnP dan sama macam rumah contoh untuk buyer unit, yang developer janjikan sebelum kita sign SnP.

kalau waktu tengah naik batu bata tu, boleh la tengok dari luar aje..
kalau SnP tulis, clay brick, make sure developer bagi 'bata merah'..
beza tau clay brick dengan sand brick..
atau orang melayu cakap, bata merah dan bata putih...
perbezaan yang paling orang nak tau, bata putih lagi murah dari bata merah..
so, make sure developer bagi kita apa yang dia dah janji kan..

bila dah pasang roof, baru lah kami masuk dalam rumah tu..
make sure, bila nak masuk rumah under construction, pakai pakaian yang selamat.
boot dan topi..

kalau kita tak tengok apa yang terjadi kat rumah kita sepanjang construction,
kalau jadi sesuatu yang menyesalkan kita, 
tak guna dah kita nak shoot developer once kita dah dapat kunci...
sendiri tanggung ye...


elektrical man pasang point tak sama level...
ada tinggi, ada rendah...
ni kami dah komplen tapi electrical man belum repair lagi...
ada jugak yang dia salah bubuh point..sepatut nye lighting point, dia bubuh hook untuk ceiling fan...

kita beli rumah bukan 28 ringgit 80 sen tau.. (rm28.80)
tapi, 2 ratus 88 ribu ringgit !!! (rm288 000)

segala ketidak puas hati kita, biar developr yang tanggung !
jadinye, kene komplen sebelum dapat kunci.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
untuk order dan pertanyaan, 
sila add saya di fb saya, baizura bahar 
atau email shaiful_baizura@yahoo.com 
atau sms 016-5952771
4 comments

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.