Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

persediaan memiliki rumah...ketiga ~ PERIKSA SITE! ~

kami suami isteri memang excited nak masuk rumah baru.. kalau hari minggu tak balik kampung trong, memang kami akan keluar tengok rumah baru... memang kami akan turun site, masuk rumah tu dan check betul tak kontraktor buat... ada salah sikit, memang kami shoot developer ! hihi...
...tips membeli rumah, tips no 1 dan tips no2...
ini lah dia tips no 3.. bila ada masa terluang, pegi tengok rumah tu.. bukan tengok dari luar je, bukan sambil lalu je.. tapi masuk dalam rumah tu dan check ! at least sebulan sekali.. especially bile dah sampai part install electrical  dan lighting point, tiling, doors & windows dan lain2 spec. make sure, rumah kita sama spec macam dalam SnP dan sama macam rumah contoh untuk buyer unit, yang developer janjikan sebelum kita sign SnP.
kalau waktu tengah naik batu bata tu, boleh la tengok dari luar aje.. kalau SnP tulis, clay brick, make sure developer bagi 'bata merah'.. beza tau clay brick dengan sand brick.. atau orang melayu cakap, bata merah dan bata putih... p…

10 tips cegah kanser.

1. elakkan penggunaan gula secara berlebihan kerana gula adalah "makanan kanser"
2. kurangkan makanan berasid seperti daging merah, minuman berkafien, makanan laut dan jeruk kerana sel kanser aktif dalam persekitaran berasid.
3kekalkan berat badan yang ideal kerana lemak yang berlebihan akan menghasilkan estrogen yang menggalakkan pertumbuhan sel kanser.
4.  amalkan minum segelas besar jus sayuran organik setiap hari seperti bayam, saderi, lobak, timun dan brokoli.
5. kurangkan makanan yang di panggang kerana mengandungi bahan yang bersifat karsinogenik.
6. kurangkan pengambilan makanan ringan kerana mempunyai kandungan pewarna, perasa dan pengawet yang tinggi.
7. menggunakan air tanpa klorin dalam masakan dan minuman.
8. mengoptimumkan pengambilan vitamin D kerana ia merupakan agen pemusnah semulajadi sel-sel kanser. (berada di bawah sinaran matahari pagi selama 1 jam sehari sudah memadai untuk keperluan vitamin D kita.
9. berhenti merokok dan hindari minuman beralkohol.
10. menjalani kehidupan yan…

hi heels!

this is the story about a girl named NATRAH.

tiap kali kakak dia bukak kasut dalam kerete, dia akan amik kasut kakak dia dan pegang.. kadang2 masuk mulut!
sekarang mama tahu kenapa adik suka buat macam tu... sebab.. SHE LOVES SHOES...!!!


dan...adik berjaya berjalan guna high heels walaupun adik jalan tak berapa kuat lagi.. ish..ish..ish...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!  untuk order dan pertanyaan,  sila add saya di fb saya, baizura bahar  atau email shaiful_baizura@yahoo.com  atau sms 016-5952771

dulu merangkak, kini berlari..

dulu mesin jahit saya kene gelek2... tapi sekarang, dah pakai motor!


patut nye dari dulu lagi dah pakai motor.. dari saya usahakan pOlkadaisie.style lagi.. tapi budget tak de.. padahal tak sampai rm100 je nak pasang motor ni... dulu, rm100 tu sangat besar nilai nye bagi saya.. nak keluarkan rm50 pun kene fikir 2-3 kali... untung menjahit berapa lah sangat.. lagipun, untung menjahit dulu, saya gunakan untuk beli kain2.. jadinya, duit tu tang tu je... tak berapa nak ada lebih...
tapi sekarang, Alhamdulillah... dapat lah saya pasang motor kat mesin kesayangan ni dengan duit bonus shaklee... :) memang syukur sangat2... lepas saya dulu kan yang penting2 dulu, (bayar hutang, bagi lebih kat mak ayah, insuran, saving) memang sentiasa ada lebih untuk saya belanja family dan shopping sakan untuk diri sendiri...hehe.. sekarang saya mampu dapat sama macam gaji bekerja 7 tahun.. padahal baru 7 bulan saya bisnes shaklee.. :)
memang syok rupanya mesin pakai letrik ni... kalau mesin baru, tak payah dah nak pasang2 moto…

PENJAGAAN KULIT MUKA DENGAN SHAKLEE.

tak sabar saya nak share macam mana cara saya menjaga kulit wajah dengan menggunakan produk shaklee... :) teruja sebab sangat puas hati..hihi
sebelum ni, memang saya consume vitamin C, vitamin E, ESP dan collagen. kulit muka saya bertambah baik. kurang berminyak. jerawat kurang naik. kulit lebih lembut dan anjal. tapi, saya masih tak puas hati..hihi.. mungkin sebab dalaman saya sangat bermasalah / kurang nutrien2 yang diperlukan, jadinya, suplemen yang saya makan akan pergi ke bahagian2 lain dulu.. dan..tahukan anda, bahagian badan yang terakhir dapat nutrien adalah kulit! jadinya, saya decide untuk cantik dari dalam dan cantik dari luar sekali..
tergerak hati nak cuba set Enfuselle pulak.. hasilnya memang wow! baru beberapa hari pakai, segala blackhead dan whitehead semua hilang! serius!! jari jemari saya dah tak korek2 blackhead kat hidung lagi.. tapi kini, jari jemari saya syok menggosok hidung saya yang licin ni.. :)
selain dari saya amalkan set lengkap Enfuselle, saya buat masker dari collagen dan …

Vivix™ : RAMUAN SEMULAJADI ANTI PENUAAN & ANTI KANSER

REVOLUSI TERBARU DAN TERUNGGUL DARI SHAKLEE

4 RAMUAN UTAMA VIVIX.
1.Muscadine Grape.
✔ mengandungi lebih dari 1 kromosom, di mana ahli sains percaya dapat mengukuhkan profil polyphenolnya dan berpotensi untuk memanfaatkan kesihatan.
✔ mengandungi asid ellagik dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrien yang tidak dijumpai dalam anggur jenis lain dan telah menunjukkan mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus dan anti bakteria.


2. Purple Carrot.
✔ sumber terbaik vitamin A ✔ mengandungi phytokimia termasuk carotenoids, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins dan sesquiterpenes. ✔ anti oksidan yang mustajab kerana mengandungi anthocyanins. ✔ semua jenis carrot mengandungi asid klorogenik yang bertanggungjawab mengurangkan diabetes. ✔berkebolehan mengurangkan risiko penyakit koronori jantung.

3. Elderberry (Sambucus Nigra).
✔ mengandungi flavanoids yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat, dapat mengukuhkan sistem imun, melawan jangkitan virus dan bakteria. ✔ kaya dengan …

masuk semula rumah bakar!

Alhamdulillah...tiba jua hari jumaat... genap lah sebulan kejadian rumah bakar... (kisah nya di sini...melawat rumah bakar! ) esok dah bole masuk semula ke rumah cantik..tak mo panggil rumah bakar dah...
"sikit yang Allah tarik, banyak yang Allah beri balik.."


kalau dulu, ceiling rumah ni tinggi sampaikan my siste kata rumah i ni macam dewan.. tapi sekarang tuan rumah dah buat plaster ceiling + cornice.. kalau dulu, kipas putih tak rasa angin, kali ni tuan rumah upgrade kasi kipas ada remote.. kalau dulu, lantai simen beralaskan tikar getah... tapi kini, tuan rumah dah pasang tiles.. kalau dulu, lenguh kaki bile cangkung dalam bilik air lama2.. tapi kini, tuan rumah kasi tandas duduk...bole berangan lagi lama...
dan ingatlah ketika Tuhan kamu memaklumkan: " Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah nikmat kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari nikmat Ku, maka pasti azabKu sangat berat" (ibrahim 14:7)
kami suka suasana taman tu... jiran2 yang baik ha…

Keistimewaan Enfuselle® Skin Care

♥Be ahead on your time. Look 10 years behind it.♥

teruja sangat nak cerita pasal Enfuselle Skin Care dari shaklee ni sebab baru seminggu saya guna, dah terasa keberkesanannya.. kulit saya memang tak selicin kulit baby..ada kesan parut jerawat, liang roma besar2 dan blackhead timbul2..semua ni menyebabkan saya suka nak korek2 blackhead keluar..hihi.. sebelum ni saya pakai brand yang biasa orang dengar..memang saya tak tukar lain sebab bile saya pakai brand tu, muka berminyak saya lebih terkawal..tak berminyak sangat..ok lah...tapi still kulit tak lembut dan licin..blackhead masih terasa nak korek2.. ;) dan saya memang tak tukar produk lain sebab saya takut tak sesuai dengan kulit muka saya..nanti rugi pulak beli mahal2 satu set kalau tak sesuai dengan saya..jadi, selama ni, saya redha aje..last week saya nekad nak cuba set enfuselle ni..harga mampu milik..jadinya, tanpa ragu2, saya pun beli.. apa yang buat saya yakin sangat2 nak cuba sebab shaklee jamin produknya 100% halal, 100% semulajadi…

Enfuselle® Skin Care.

♥Be ahead on your time. Look 10 years behind it.♥
✿ Sesuai untuk kulit normal hingga kulit kering ✿


Tiga langkah pada setiap pagi dan petang akan menjadikan kulit kekal sihat:

✔ Membersihkan >> Hydrating Cleansing Lotion
✔ Meneutralkan >> Hydrating Toner
✔ Melembapkan >> Hydrating Moisturizer




✿ Shaklee telah menjalankan penyelidikan nutrisi selama 50 tahun untuk mencipta set penjagaan kulit yang termaju di pasaran, Kunci utama untuk wajah yang sihat dan cerah berseri adalah nutrisi. Dan yang paling penting adalah nutrien yang betul, jumlah yang betul dan mengikut kesesuaian kulit anda. Asas Enfuselle ialah Vital Repair+® Complex kami yang exclusive, satu campuran sinergi tujuh nutrien antipengoksida yang menghasilkan hasil yang lebih hebat berbanding penggunaan nutrien secara berasingan. ✿

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!  untuk order dan pertanyaan,  sila add saya di fb saya, baizura bahar  atau email shaiful_baizura@yahoo.c…