Skip to main content

melawat rumah bakar!

hari tu hari selasa..
ada pasar malam..
tiap kali pasar malam, harus bawa putri2 jalan2 di pasar malam..
hujan menggila maghrib tu..kilat sabung menyabung..guruh berdentum-dentum..
bila hujan dah reda, kami pun keluar ke pasar malam..

opah putri nak ikut keluar malam tu..
jarang dia ikut kecuali kalau ada barang dia nak cari..
kadang2, kalau adik putri nampak macam mengantuk, tinggal lah dia dengan opah nye..
kami keluar sebelum makan malam..
nasi dan lauk dah ada...dan bercadang akan makan lepas balik dari pasar malam..
lepas ke pasar malam, papa putri nak pegi rendam kaki pulak...
setengah jam lah di sana..
opah kata nak makan kat luar..
singgah lah sekejap di kedai makan..
saya dan opah putri order mee..
papa putri cuma order roti telur aje..
sebab kenangkan kat rumah ada nasi dan lauk...

hati saya rasa tak syok nak makan kat luar malam tu..
kalau tak saya memang excited sebab dapat makan makanan yang jarang2 masak kat rumah...
bile makanan dah sampai, adik putri sedikit meragam..
saya tak bole nak makan..
sampai saya cakap nak bungkus aje, makan kat rumah..
tengah kami makan, opah putri dapat call dari jiran..
jiran kata, rumah berasap!
papa putri terus balik rumah, tinggalkan kami kat kedai makan tu..
nasib baik sangat kami makan dekat2 situ je...

kami gelisah kat kedai makan tu..
adik putri mula meragam sebab mengantuk..
nak call papa putri, saya tau mesti dia sibuk tak bole nak jawab call..
opah putri call jiran, dia pun tak cakap banyak..
last2, tokey kedai anta kami balik rumah..

on de way ke rumah, ada bomba dari belakang..
bile sampai, rupa nya dah ada 1 trak bomba..
waktu saya sampai tu, tinggal asap sikit2 keluar dari bumbung...
saya cari papa putri, dia dah duduk dalam kereta sambil tengok bomba usaha padamkan api yang bersisa..
kami tak cakap apa2..
tak tahu nak cakap apa..

video


 lepas selesai semua, lepas semua beredar, masuk lah saya dalam rumah tu..
yang totally terbakar adalah bilik opah putri..
api nye berpunca dari soket power point..
almari yang berisi buku2, bantal2, toto,tilam dan hadiah2 kawin abis jadi abu..
perabut2 dan barang elektrik di bilik saya dan ruang tamu abis basah..
baju2 semua hitam ber abu walaupun tersimpan dalam almari..
yang luar almari tok sah cakap lah...basah dan berabu..

masa papa putri sampai rumah, jiran2 tengah cuba buka pintu dan tingkap rumah...
bile dia bukak je pintu, asap menyerbu keluar dari pintu...
sementara tunggu bomba sampai, diorang pakat2 siram air...
ada yang bawak paip air...
ada yang angkut air dengan baldi...
tapi masih tak bole nak padamkan...

ada jiran saya yang tengok dari luar rumah kata, nampak cahaya oren dari bilik opah putri..
maksudnya, api memang dah besar...

saya tak fikir apa dah...
barang persiapan opah putri untuk ke mekah ahad ni..selamat kah?
nak tido mana malam tu pun tak terfikir...
nak fikir apa pun tak tau...
yang saya tau, benda ni terjadi pada saya sendiri!
Ya Allah...
mujur ada jiran yang baik hati, offer kami tinggal kat rumah dia..
selang sebuah rumah dari rumah bakar..
dia tak duduk situ, tapi hari2 dia datang situ..
Alhamdulillah sangat2...
semua orang pun baik2 di situ...
macam2 yang diorang semua tolong...

masa tengah tengok bomba padamkan api tu, saya bagitau kakak putri...
"kakak...rumah kita terbakar..."
"yumah bakar ke? yumah bakar ke?"
"ye...dah terbakar..."
"oo...yumah bakar...."

bile saya rehat2 kat rumah jiran tu, kakak putri cakap...
"mama....kakak nak balik yumah!"
"rumah kita dah terbakar...malam ni kita tido sini..."
"nanak..nanak... (tak nak)...kakak nak balik yumah kakak..."
"rumah kita dah terbakar..."
"yumah bakar.....sapa wat? (sapa buat)"
"litar pintas..."
"kipas?"
"bukan...litar pintas..."
"oo...ta pi ke? "
(dia catch up 'tar pin" aje dari 'litar pintas")
ulang2 dia tanya...
ulang2 saya jawab...
ada sekali tu, bile saya cakap rumah bakar,
dia sebut 'ijat!'.
dalam cite upin ipin ada 1 episod tu rumah ijat terbakar...
em...upin ipin jugak dia ingat...
last2, saya nak suruh dia tido, saya bagtau dia...
"malam ni kakak tido dulu...esok mama bawak tengok rumah bakar..."
"kakak nak! kakak nak!" dia jawab dengan excited sekali..

em...jenuh jugak explain kat kakak putri ni...
malam tu saya tak bole tido...
saya pun tak pasti saya tido ke tak...
mata segar tapi fikiran melayang2...
sedar2 je dah subuh...

esok nye, awal2 pagi lagi saya dan mak mertua dah pegi melawat rumah bakar...
papa putri sambung tido lepas subuh tu...
penat..
saya pasti, dia pun tak bole tido malam tu...

kawasan bomba

ruang tamu..basah dan ber abu..

bilik saya..basah dan ber abu..

bilik opah putri yang terbakar...

almari yang hangus...

almari yang hangus...

tengah saya ambil barang2 penting dari bilik saya, papa putri dukung kakak putri masuk rumah bakar...
dia tak cakap apa..
lepas tu, saya bawak dia balik rumah jiran...
papa putri sambung kemas2 rumah tu...

saya cakap kat kakak putri, 
"kakak dah tengok rumah bakar?"
dia diam...
saya sebut lagi perkataan rumah bakar...
dia diam jugak seolah2 saya tak cakap apa2 dengan dia...
mungkin dia dah faham macam mana rupa bentuk rumah bakar tu...
trauma mungkin...
saya sendiri rasa takut2 nak petik switch...
tapi, saya masih ok...
mungkin sebab saya tak nampak sendiri yang api tu sedang memusnah kan bilik tu...
dan mungkin bukan 1 rumah yang hangus terbakar..
saya cuma nampak asap2 je..

sebenarnya, dalam kejadian ni, lebih banyak yang Allah tolong dari Allah ambil...
jiran saya cepat nampak yang asap keluar dari bumbung rumah dan cepat call bomba...
waktu kejadian kami semua keluar...
kalaulah waktu tu semua orang tengah tido...na'uzubillah...
Dia selamatkan kami semua, itu yang Alhamdulillah sangat2..
barang persiapan opah putri tak terjejas...Alhamdulillah...
beg je yang rosak tapi isi dalam masih ok...cuma basah aje...
dokumen2 penting opah putri nak ke sana semua selamat..
ic, sijil nikah, surat beranak semua selamat, Alhamdulillah...
sijil2 saya dan suami, yang kami simpan dalam almari tu jugak selamat...Alhamdulillah...
saya tak kisah sangat dah pasal sijil2 tu...sebab bisnes shaklee tak payah pakai sijil.. ;)

Alhamdulillah...
jiran2 yang baik hati banyak membantu...
keluarga shaklee yang beri sumbangan...
YB-YB, Adun, jabatan kebajikan, ketua kampung, geng surau dan ramai lagi lah...
tak terucap terima kasih buat mereka semua...
tak terbalas pertolongan mereka semua...
hanya doa yang dapat saya panjatkan, agar mereka semua sentiasa dilindungi Allah dengan rahmatnya dan semoga rezeki mereka lebih murah....amin...

2 ujian yang Allah beri pada saya sekeluarga dalam masa terdekat ni buat saya bukak mata, 
sebenarnya, di sekeliling kita ni ada ramai orang yang baik hati...
walau teruk macam mana pun kita, selfish macam mana pun kita, 
dokte2, nurse2 dan jiran2 pasti membantu...
bukan bantu sikit2, tapi sehabis mampu mereka...
Allah sentiasa ada untuk menghantar bantuan...
Allah pasti beri ujian ini dengan sebab...
kerana sesungguhnya, Dia lebih mengetahui apa yang terbaik buat saya dan keluarga...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE! 
untuk order dan pertanyaan, 
sila add saya di fb saya, baizura bahar 
atau email shaiful_baizura@yahoo.com 
atau sms 016-5952771
2 comments

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.