Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

papa membuang toksin.

ada 1 hari tu suami saya tiba2 diserang kebas2 pada tapak kaki sampai tak bole jalan dengan betul.. lama juga untuk sembuh sepenuh nya, lebih kurang 2 bulan kalau tak silap saya. sepanjang tempoh dia kebas2 tu, saya lah jadi driver di setiap sabtu, hari keluarga saya. em..susah jugak jadi driver. sebab nak kene tahu nak tuju ke mana. patut lah suami saya selalu tanya saya nak pegi mana. bile dah tukar profession tu, (saya jadi driver, suami saya jadi pelayan kanak2 di seat belakang) baru lah saya tahu perasaan seorang driver! hihi.. dan...kelakar jugak bile suami saya kene layan kanak2 tu nak belok,nak tengok bird etc2... jujurnye, suami saya sembuh dengan sendiri nya. masa tu dia belum pro pada vitamin2 shaklee... ;)
terjadi nye kebas2 tu, mungkin di sebab kan toksin yang banyak dalam badan.. sebab masa dia sakit tu, dokte check darah, normal.. check bp, normal. kolestrol, normal. xray, normal. semua Alhamdulillah, normal. jadinye sekarang ni, dia gigih membuang toksin dalam badan. tiap hari pakai deto…

mama nak ni!

ipad mini.

tapi papa suruh tunggu rumah siap dulu... :(
oh rumah!!!
cepat lah siap!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!  untuk order dan pertanyaan,  sila add saya di fb saya, baizura bahar  atau email shaiful_baizura@yahoo.com  atau sms 016-5952771

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

putri sulong saya memang sembelit dari kecik... akibatnye, dia jadi fobia tiap kali buang air besar.. dia akan menangis sambil sebut "sakitnye....sakitnye..." sambil pusing 1 rumah... kalau orang dengar, mau orang ingat dia kene dera... tu pun nasib baik dia tak buang hari2... lagi naya! hihi... walaupun najis dia dah tak keras macam dulu, dia tetap menangis.. yela...macam saya cakap dulu, dia dah jadi fobia dah... sampaikan dia ingat rasa nak buang tu menyakitkan...
dah banyak kali jumpa dokte... nasihat dokte sama je... minum air masak banyak2... makan buah banyak2... makan sayur banyak2.. em...tak bole nak kata apa lah sebab budak2 ni memang terkenal dengan perangai picky eater!


ni gambar si adik tengah poo poo... adik putri ok je membuang setiap hari.. :)


ni baru lah gambar kakak putri sedang poo poo masa umur setahun 2 bulan... (sama dengan umur adik putri dalam gambar)  nangis2 tahan sakit sembelit...
bole imagine tak, budak sekecik ini, tapi najis dia besar2 macam orang dewasa!
kesian...
t…

Meal Shakes

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga: •    Sarapan segera yang berkhasiat •    Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli •    Hidangan segera untuk para atlet •    Kudapan menarik pada bila-bila masa •    Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium 
Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!  untuk order dan pertanyaan,  sila add saya di fb saya, baizura bahar  atau email shaiful_baizura@yahoo.com  atau sms 016-5952771

tilam baru untuk adik...

sabtu lepas kita balik kampung... opah buat baca yasin sempena opah nak pegi umrah lagi bulan 4 nanti.. mamapapa doakan opah selamat pergi dah pulang..
seronoknye dapat jejak ke sana.. baru2 ni pun ada kawan mama pergi sana... dia sudi doakan hajat2 mama di raudhah.. Alhamdulillah... semoga malaikat Allah mengangkat doa2 mama untuk di kabul kan.. amin...
malam sabtu tu kita terus balik ipoh... sampai rumah mama dah keletihan... nasib baik adik dah tido dari dalam kereta lagi... mudah sikit mama nak berkemas...
belum pun pukul 12, semua dah siap2 nak tido..
tiba2 mama terjaga.. tengok jam, baru pukul 12.15... semua dah tido... tiba2 mama rasa nak menjahit pulak...hihi... cadangnye nak siapkan tempahan nenek... bile nenek datang untuk jaga putri2 mama nanti, dah siap lah benda nya... tapi tak cukup material pulak... nenek tempah alas untuk sofa bed.. fibre (isi dalam comforter) yang mama ada tak cukup... lalu, terhasil lah tilam baru untuk adik...

sian adik... tilam yang adik pakai dah rasa lantai dah... tilam t…

demam hari ke 4

kakak putri demam.. sian dia.. hari tu ingat dah baik... tapi tak kebah lagi.. tapi kakak tetap aktif, tetap banyak soal, makan dan minum macam biasa..
dokte kata kakak demam sebab ada infection kat tonsil.. tiap kali kakak demam pun, punca nya infection kat tonsil.. ni siap ada pakej ketumbit pulak..
member ofis mama kata sebab suhu dalam badan panas sangat.. dan ketumbit tu bole jadi sebab tak cukup rehat dan tido lambat..
hai...kakak ni...kecik2 pun tak cukup rehat ye.. dan tido lambat tu memang kerap sejak kakak tido dengan opah.. lepas ni, kene kerah jugak kakak tido dengan mamapapa.. sebab mamapapa garang, time tido kene tido!
"kakak tak layat (larat)...kakak nak bam (baring)"
beginilah muka budak bile demam.. mata dia bercahaya...
lagi, dokte suruh amik darah.. sebab dokte kata, kat area rumah kita ada kes demam D..
ape lagi.. meraung tak ingat la kakak bile nak kene cucuk tu.. bile dah selesai,  kakak kata, "aduh....sakitnye...sakiittt...." mama tanya..."sakit kat mana?"…

breakfast sendiri

budak tecik ni tau panjat kerusi je, turun tak tau..
bukak tudung saji!

makan...makan...makan...

kene marah dengan mama yang garang!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!  untuk order dan pertanyaan,  sila add saya di fb saya, baizura bahar  atau email shaiful_baizura@yahoo.com  atau sms 016-5952771

bila si tecik dapat kaki...

semenjak si kecil 'dapat kaki' dia pun sibuk nak main kat playground. bile tak bagi, nangis.. em...tu je lah modal kanak2 ni... nangis...nangis...nangis... nasib baik ada orang nak pujuk..
macam biasa lah tugas papa supervise kanak2 bermain di palyground..
tengok tu happy bukan kepalang...
papa pun happy jugak bile tengok kanak2 happy... :)
begitu lah rutinnye setiap hari sabtu... kalau sabtu balik kampung, hari ahad malam lepas papa balik keje kene bawak putri2 memen... kakak selalu cakap nak main... dan mamapapa selalu jawab, sabtu kita main atau bila mamapapa tak work... jadinya, kene lah tunaikan janji...
dulu penah sorang kawan mama bagitau, tiap minggu dia bawak family dia keluar... masa tu mama tak kawin lagi... pastu, dia merungut2 sebab tak de duit nak bawak keluar... so, mama advise la tak payah keluar... dok rumah je...
sekarang mama dah faham kenapa dia nak jugak bawak family dia keluar di hari minggu... just nak buat isteri dan anak2 happy...
papa pun macam tu jugak... kadang tu memang…

TESTIMONI: omega bantu kurangkan batuk

alkisahnya..
putri naurah batuk2 dah 2 hari..
tapi saya tak bagi apa2 pun ubat batuk..
sampai hari ke3 dia tak baik2 lagi, saya teringat nak bagi omega guard.  suruh dia hisap, dia tak nak. saya campur dalam susu, dia tak minum langsung susu tu. 
last2, saya pecahkan kapsulnye, 
buh cecair omega tu dalam sudu, dan suap dia macam suap ubat.  sikit je cecair nye, tak sampai suku sudu kecik pun. tapi hasilnye, Alhamdulillah...
perlahan2 batuk nye hilang.. saya bagi sekali tu je..


alkisah lagi 1.. suami saya dah lama batuk..
dah sebulan kot, tak ingat.. dah macam2 ubat batuk dia telan, sampaikan ubat kanak2 pun dia minum jugak. sempena promo omega last month, saya minta dia cuba omega. saya kata, omega ni sangat bagus untuk kanak2 yang athma. dia pun cuba..
bukan hari2 dia makan, bile saya minta dia makan, baru dia makan.. dan pengakuan pertama yang dia buat tentang shaklee adalah... "abang rasa batuk abang dah ok sikit bile makan omega!" Alhamdulillah....saya dah tak dengar dia batuk…

Tanda-tanda kekurangan KALSIUM

Antara Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium:
Otot & Saraf: - Kebas dan rasa yang mencucuk keliling mulut, jari-jari tangan dan kaki. - Kejang otot - Wheezing(pernafasan berdehit) - Susah menelan - Suara berubah akibat laryngospasm
Saraf: - Mudah marah, terjejas keupayaan intelektual, kemurungan, dan perubahan personaliti - Letih - Sawan - Lain-lain pergerakan yang tidak terkawal
Jantung: - Sesak nafas - Tanda-tanda lemah jantung...cepat penat
Kulit: - Rambut kasar - kuku rapuh - Psoriasis (sakit kulit) - Kulit kering
Lain-lain: - Kekejangan atau kram otot - sukar/susah nak tidur - Perasaan berdebar2 - Eczema-penyakit kulit - Rapuh kuku - Sakit Sendi - Tekanan darah tinggi - Gigi reput - Paras Kolestrol timggi - Kebas-kebas kaki dan tangan - Rheumatiod arthritis - Rickets
Wah...banyaknye efek kalau kita kurang kalsium... ada sesetengah orang yang alah dengan susu... ada jugak yang 'tak lalu' nak minum susu...
tapi, kita mesti ambil kalsium untuk tubuh badan kita... maklumlah...makin umur meningkat, makin kurang sega…

APA ISTIMEWANYA OSTEMATRIX SHAKLEE INI?

Ostematrix adalah kalsium yang isinya paling seimbang untuk memastikan kadar penyerapannya adalah

99%!
Formulanya unik, di buat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati, mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron.

Nutrien-nutrien ini perlu di ambil bersama-sama untuk penyerapan oleh tubuh dan menghalang endapan sesetengah mineral.

Kajian telah membuktikan supplemen kalsium akan meningkatkan ketumpatan tulang wanita yang telah berumur secara berkesan!

tu dia keistimewaan ostematrix shaklee! jom borong ramai2 beli 6 botol free 1 botol.. harga mampu milik, dont worry... :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE! untuk order dan pertanyaan, sila add saya di fb saya, baizura bahar atau email shaiful_baizura@yahoo.com atau sms 016-5952771

7 Natural Foods that Burn Fat

Lemon & Lime
Lime is known to be acidic, but when it breaks down in the body, an alkalizing effect is generated which increases the pH levels in the body. The rising pH levels ultimately eliminate harmful fat. The best part is that lime has a great taste as well. Lemon also achieves the same purpose. You can drink it with water or add it to your meals, especially fish. Both lemon and lime are great alternatives to sugar as far as the taste and fiber content is concerned. 

-------------------------------

Coconut Milk
Coconut is a great alternative to dairy milk. The high oil content in coconut milk aids the body in breaking down excess fat. The taste is excellent as well, and that is why coconut is used in lot of Asian meals. Another great benefit of coconut milk is that it helps to keep your skin clear. 

----------------------------------------------------

Avocado
Avocado is rich in healthy fats and oils that help to burn harmful fat. Moreover, avocado is also rich in potassium (contains…