Skip to main content

salam aidil adha...


hari ini 26 oktober, bersamaan birthday pak su putri2...
hari raya aidil adha...

sejak berkahwin, aidil adha mama dah tak sama macam aidil adha bersama atuk nenek...
tiap kali aidil adha, papa keje...
papa berkorban demi mencari sesuap nasi dan mama berkorban perasaan beraya sendiri...

tak ada kuih raya...
apa lagi ketupat lemang rendang kuah kacang...

aidil adha tahun ni, adik putri demam...
adik dah demam sejak semalam...
dan malam tu dah bawak hospital...
dokte bagi ubat masuk kot punggung...
pastu ubat demam (panadol) n air garam aje sebab adik cirit birit...

dan sepanjang 1 hari, demam adik langsung tak surut...
selalu tu, lepas makan ubat, surut la jugak sekejap...
tapi ni langsung tak!
suhu adik maintain 38 keatas...
itu sangat tinggi tau!

petang hari raya tu bawak lagi adik ke emergency hospital...
amik darah...
dokte bagi tau darah adik ada jangkitan kuman...
tapi tak perlu risau dan tak perlu admit...
lega mama rasa...
memang tak selesa nak bermalam di hospital...
tambah2 masa adik demam ni...
nak menempel je keje nye...

balik dari hospital, mama terus setelkan adik dulu sebelum mandi dan makan...
dah lewat dah, dalam kul 10.30 malam...
adik tido pun bile papa dah hampir2 setel semua dan nak masuk tido...
papa masuk tido, baru lah mama mandi dan makan...

jam dah pukul 12 malam...
kakak masih cergas lagi...
mama baru nak suap makan, kakak keluar dari bilik bawak botol susu...
minta mama buatkan susu...
lepas mama buatkan susu, kakak masuk bilik semula...
mama makan sambil tengok tv...
baru rasa dapat rehat lepas seharian menjaga adik yang merengek2 aje siang tadi...
mujur sangat opah ada...
tengah mama ratah2 ikan goreng, mama dengar kakak nangis...
mama cepat2 pegi dapur,letak pinggan dalam sink...
apa yang mama jangka akan terjadi, memang terjadi!
papa tengah dukung adik yang dah terjaga sebab terkejut kakak kene marah dengan papa...
yang paling worst sekali, kakak muntah atas katil!
aduhai...mana lah tak kene marah dengan papa...
huh...tak tahu nak cerita macam mana...
tapi situasi tadi sangat tragis... =(
akhirnya, kita tido di luar aje, beralaskan comforter...

kakak sangat manja...
tapi bile kakak dah besar dan dah jadi kakak,
mamapapa tak nampak kemanjaan kakak sebagai manja...
adik terpaksa mengalah dalam banyak benda...
mama tak tahu nak buat macam mana...
tapi sekarang,adik dah cukup bijak untuk menilai dan rebut mamapapa dari kakak...
aduhai...entah la...
=(

budak demam kene usik dengan kakak

budak demam masih bole tersenyum

 "look into my eyes...."

ok lah...masa untuk tido...
mama doakan adik putri cepat sembuh ya...
mama rindu senyuman adik yang menawan qalbu tu...




Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.