Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2012

salam aidil adha...

hari ini 26 oktober, bersamaan birthday pak su putri2... hari raya aidil adha...
sejak berkahwin, aidil adha mama dah tak sama macam aidil adha bersama atuk nenek... tiap kali aidil adha, papa keje... papa berkorban demi mencari sesuap nasi dan mama berkorban perasaan beraya sendiri...
tak ada kuih raya... apa lagi ketupat lemang rendang kuah kacang...
aidil adha tahun ni, adik putri demam... adik dah demam sejak semalam... dan malam tu dah bawak hospital... dokte bagi ubat masuk kot punggung... pastu ubat demam (panadol) n air garam aje sebab adik cirit birit...
dan sepanjang 1 hari, demam adik langsung tak surut... selalu tu, lepas makan ubat, surut la jugak sekejap... tapi ni langsung tak! suhu adik maintain 38 keatas... itu sangat tinggi tau!
petang hari raya tu bawak lagi adik ke emergency hospital... amik darah... dokte bagi tau darah adik ada jangkitan kuman... tapi tak perlu risau dan tak perlu admit... lega mama rasa... memang tak selesa nak bermalam di hospital... tambah2 masa adik demam ni... nak …

senyum seketika

putri natrah nuwairah dah 10 bulan lebih. tapi gigi ada 2 batang je. menyulur dah cekap sangat. duduk masih goyang2. baru belajar nak merangkak. berdiri dan berpaut pun bole kire cekap tapi kadang2 goyah jugak.hehe.
adik putri suka senyum seketika. macam mana senyum seketika tu? sila tonton video di bawah sampai habis..




aduhai... hilang penat lelah semput selsela migrain dan segala macam sakit bile mama tengok video ni. comel betul kanak2 yang kecil ni. kenapa lah kamu ni comel sangat?

Lecithin

Kolina merupakan satu komponen asetilkolina neurotransmiter yang terlibat dalam penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf.  Soya lecithin merupakan sumber utama kolina.
Lecithin Shaklee diperolehi secara semulajadi  daripada kacang soya. Setiap kapsul gel lembut menyumbang 530mg lecithin.
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
sumber: www.shaklee.com.my
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!  untuk order dan pertanyaan,  sila add saya di fb saya, baizura bahar  atau email shaiful_baizura@yahoo.com  atau sms 016-5952771

family wellness set

klik gambar untuk besar.
ini adalah basic supplement sebagai pelengkap nutrisi harian kita.

ESP + VITAMIN C + VITALEA + B COMPLEX
saya suggest ini je untuk habibi saya. supaya dia: kekal sihat kekal bertenaga kurang rasa tertekan  dapat semua nutrisi makanan dapat khasiat untuk seluruh tubuh badan dari hujung rambut sampai hujung ibu jari kaki dan yang penting sekali dapat bantu tingkatkan sistem imunisasi dalam badan.
alkisahnye,
habibi saya asalnya tak pandang masa mula2 saya makan supplement2 shaklee ni. bila saya tanya, nak makan tak? dia geleng2 je. saya pun tak nak paksa dia. tapi bila saya rasa badan rasa ringan, nak bangun pagi sangat lah senang,
 dan perubahan ketara adalah, marah2 pada si kakak yang sangat manja tu dah berkurang, saya minta habibi saya cuba. tapi, harus lah saya yang siapkan vitamin2 tu setiap pagi. minggu lepas, saya pergi family holiday. pagi2 nak keluar, agak kelam kabut nak siapkan anak2 dan diri sendiri sampai saya lupa nak sediakan vitamin2 tu. akibatnye, dia tanya saya ma…

bagaimana saya diet dengan shaklee.

ramai orang salah faham dengan definasi diet. diet adalah pengambilan gizi makanan yang seimbang setiap hari. (saya elaborate sendiri) apa yang ramai orang buat, diet = tak makan nasi, makan roti sahaja, berlapar etc.
saya sudah 2 kali beranak. beranak pertama kali,amik masa 8 bulan untuk 'rasa' kurus balik. tup tup, saya pregnant lagi pulak. ;)
beranak kali kedua, saya 'rasa' saya cepat kurus balik. Alhamdulillah. sakit2 sendi, sengal2 badan pun tak ada. mungkin sebab lebih disiplin masa berpantang. tapi, still perut tu tak dapat nak kempiskan. seperti sentiasa ada baby di dalam. ;)


ini lah dia diet program saya.
DIET DENGAN CARA SIHAT DAN SEMULA JADI DENGAN SHAKLEE.


inilah antara 3 produk shaklee yang terawal saya beli. ALFALFA + LICITHIN + ESP
sebelum saya cerita fungsi untuk setiap 1, biar saya beritahu keberkesanannya pada saya.
seminggu lepas saya amalkan licithin 6 biji sehari, perut saya (akibat mengandungkan 2 orang putri) dah kembali kempis. serius! happy bukan kepalang. dah 9 bu…

shaklee adalah vitamin semulajadi.

tak percaya shaklee adalah vitamin semulajadi?
buktinye,  dalam botol vitamin2 shaklee,  TAK ADA SILICA GEL. kecuali chewable vitamin c & vitalea for kids.. (nanti saya beritahu kenapa).
apa fungsi silica gel? Sebagai pengering,mencegah terbentuknya kelembapan yang berlebihan dan membantu menahan kerosakan pada barang-barang yang mau disimpan.  kenapa barang2/atau ubat2an bole rosak? kerana ada sumber chemical atau bahan tak semulajadi yang bole bertindak balas dengan kelembapan,yang menjadikan sesuatu barang itu rosak.
tahukah anda warna asal silica gel adalah biru. jika silica gel dalam botol2 supplement anda berwarna putih atau pink, bermakna, silica gel tu dah tak boleh serap lagi . kalau nak guna lagi,kene panaskan balik sampai dia jadi warna biru semula.
kenapa chewable vitamin c & vitalea for kids ada silica gel? kerana di khuatiri kanak2 yang ambil sendiri vitamin tu dlm keadaan tangan yang basah. kanak2....faham2 je lah diorang ni kan. itu pun silica gel nye bukan dibubuh dalam beg …

Alfalfa Complex Shaklee ~ Sumber Zat Makanan Semulajadi & Klorofil

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien.  Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementeara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi.  Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi
Alfalfa Complex merupakan satu Formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s. •    Sumber semulajadi alfalfa. •    Pil juga boleh dihancurkan dan dicampur ke dalam air        sebagai minuman herba semulajadi.
Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos,merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

sumber: www.shaklee.com.my

persediaan memiliki rumah...kedua ~electrical layout plan~

masa berlalu sungguh pantas bila rumah baru dah start build up... 2 minggu lepas, developer call minta  kami datang ambil electrical layout plan... developer sekarang dah bagi kebebasan untuk pembeli tambah dan ubah electrical plan yang mereka propose... so...sebagai buyer, harus lah gunakan peluang ini sebaik mungkin...
sebab...
1. bile kita masuk rumah baru, semuanya dah ready... 2. tak perlu hacking2, installing2 lepas rumah dah siap nanti... kalau developer dah provide skim coat + paint yang bagus2 pada wall, itu sangat membazir!
jadinya, kami telah amend drawing developer seperti berikut...
tapi... perkara yang penting sekali, kene confirm furniture layout plan dulu...
ni yang saya advise dulu dalam persediaan memiliki rumah ...pertama... dapat aje plan kat SnP tu, bole terus jumpa Id... nak minta saya designkan pun bole... =)
latest view of myHome at klebang ria...

my bunga sedang berlatih tolong mama basuh pinggan kat sink rumah baru...

dah terbayang balcony garden...greenary + fish pond + payu…

life must go on...and on...and on...

life baru mama... ingatkan bile sabtu mama cuti, lagi banyak masa untuk mama berehat... tapi nampaknye lagi sibuk! purpose mama minta sabtu cuti pun memang untuk buat freelance ID mama... jadinye, bile jumpa client, 1 family mama bawak... papa, dan bunga2 mama... baru lah betul niat mama mahu bekerja sambil jaga bunga2 mama,kan... ;)
life baru papa... papa pun sama2 makan vitamin shaklee... papa makan yang basic aja...vitamin c, b complex dan vitalea... mama rasa papa lain... lain macam mana? tak payah bagitau kot...hehe...
life baru kakak... tak de! masih macam dulu... kuat nangis... nangis... dan nangis....
life baru adik... dah pandai berdiri... dah tak nak duduk dalam walker... dah tak nak berdiri dalam baby cot aje... tapi adik nak bebas... bile biarkan adik bebas bergerak kat lantai, baru lah adik diam...

benda alah ni tak bergerak...seronok la kakak duduk situ sampai tak nak balik... cuba kalau bagi gerak, mesti kakak takut...hehe
adik naik merry-go-round (eksyen je...tak bergerak pun...)
bunga2 mama... =…

7 khasiat utama ESP shaklee

1.  -awet muda- asid amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, dan lain2. pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.
2. -baik untuk hormon- kacang soya satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavanes, fungsinye bersamaan dengan hormon wanita. ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.
3.  -baik untuk prostat- genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti mampu untuk mengekang pertumbuhan dan perebakan kanser. ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukar sel DNA kepada sel kanser. ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus dan pembesaran prostat.
4. -kulit remaja- merangsang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepat sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.
5.  -pembekal tenaga- membekalkan tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun. sebab tu ia baik untuk keka…

Vita-E Complex®

Vita-E complex mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E.
Setiap kapsul gel lembut memberikan: •    400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium. •    Membantu dalam memelihara kesihatan baik.
Tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
sumber: www.shaklee.com.my
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!  untuk order dan pertanyaan,  sila add saya di fb saya, baizura bahar  atau email shaiful_baizura@yahoo.com  atau sms 016-5952771

Sustained Release Vita-CTM 500 mg

Sumber Vitamin C Semulajadi yang Disalurkan Jam demi Jam
Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian.  Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan. Vita-C 500mg yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh.  Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.*
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
sumber: www.shaklee.com.my
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!  untuk order dan pertanyaan,  sila add saya di fb saya, baizura bahar  atau email shaiful_baizura@yahoo.com  atau sms 016-5952771