Skip to main content

sang kancil...



kisah ini bermula dari minggu lepas2 lagi...

malam tu, janji nak jumpa aunty kem kat mydin...
tapi terpaksa cancel sebab bateri kereta buat hal...
tiba2 kong di saat2 papa isi minyak...

tersadai sekejap kat pam minyak tu...
lalu, seorang 'ah chai' (bahasa cina yg bermaksud budak lelaki) dari pam sebelah tanya papa...
"kereta tak bole start ke?"
"ha-ah.." papa jawab sambil mengesat peluh di dahi....
"u ada cable?"
"tak ada..."
"saya pun tak ada...."
ah chai bukak bonet belakang kereta dia seperti mencari2 kalau2 tibe2 cable muncul dalam bonet kereta dia...
padahal confirm dia tau dia tak de cable...
lalu,ah chai pun perlahan2 pergi seperti menyesali yang dia tak dapat nak bantu mamapapa...

papa cuba lagi start...
masih tak bole...
mama ajak papa tolak kereta ketepi...
lalu, tersadai lah pulak cik 'city' di tepi...

papa bukak bonet depan...
sambil tengok2 enjin...
berhenti pulak van sekeluarga india yang baru lepas isi minyak...
"u ada cable?"
"tak de..." pun papa jawab sambil mengesat peluh di dahi...
"saya ada tapi kat rumah...u tunggu nanti saya datang balik..."

oklah...kita semua pun tunggu...
sementara tu, papa ada call kawan2 dia...
tapi tak seorang pun kawan dia yang ada cable...
tak ape lah...
kita tunggu lelaki india tadi...

sementara menunggu tu, mamapapa nak tolak kereta untuk betulkan kedudukan kereta yang senget tu...
lalu pulak ah chai yang lain...
dia tolong tolak sama...

tunggu punye tunggu...
mama ternampak pak cik pakai kopiah naik moto isi minyak...
lepas dia abis isi, dia pun nak beredar lah...
dia lalu aje sebelah kereta sambil tengok2..
tak tegur pun...
tak ape lah...

tak lama lepas tu, india tadi pun datang...
dia lah yang tolong akhir nye...
=)

lalu, tak jadi nak kemana sebab risau kereta tak bole start lagi...
tapi, seminggu jugak lah mama tawakal je bawak gi ofis...
siap singgah mana2 masa balik keje...hehe...

dan kemuncaknye...
isnin lepas bawak bateri pegi charge...
tu yang merempit gi keje dengan papa...
dan semalam, mama nak start pegi keje, langsung tak bole!
papa dah pegi keje...
mama sms papa minta setel kan hari ni jugak...(oh! macam boss je bunyi nye...ekeke)
papa balik naik sang kancil kawan dia...
cuba guna bateri kancil, tapi masih tak bole start...
lalu, mamapapa dan kakak putri pun pegi kedai bateri naik sang kancil...

sepanjang jalan mama tersenyum je...


bukan sebab kereta itu adalah kancil...
tapi sebab kereta tu kereta manual...

papa tak yakin bawak manual...
kalau papa tak yakin, mama lagi lah tak yakin....
=)


adalah jugak mati enjin sekali...ekeke...
mujurlah masih kat area taman lagi...
sesekali, ada bunyi-yang-tekan-clutch+minyak-tu....ekeke...

tapi alhamdulillah, selamat jugak sampai...

"abang bole lah lagi bawak manual...."
=)




Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.