Skip to main content

1 ramadhan


kita sambut ramadhan di kampung trong seperti biasa...
yang luar biasanya cuma, atuk tak ada bersama...
masa atuk ada kat kampung, mesti kakak malu2 nak main sendiri n cakap2 dengan mamapapa...
tapi bila atuk tak ada, bising mulut kakak tak berhenti bercakap...
dan berdiri je kat tengah rumah, tengok sekeliling dan tegur itu ini...
kakak jugak ada tanya mama, "atuk ne? atuk ne?"

dah 2 bulan atuk di mekah...
keadaan atuk sekejap ok, sekejap tak ok...
yang terbaru, atuk masuk icu semula...
tok su (adik atuk) sekarang tengah buat umrah sambil melawat atuk kat sana...
dia sendiri pun tak sampai hati nak tengok keadaan atuk...
entah lah...
opah, maksu dan mamapapa cuma mampu berdoa dari jauh...

pada 1 ramadhan...
kita ke penang amik mak su, motor dan barang2 dia...
on de way tu, atuk baharom call bagitau yang semua adik beradik mama ada sana...
sedih tak dapat meraikan ramadhan pertama bersama2...
tak pernah sejak kawin...
salah mama mungkin pilih suami yang jauh dari atuk nenek...
tapi mama percaya jodoh mama memang dengan papa...
dalam keadaan opah sekarang ni, tentulah opah perlukan anak2 dia yang cuma 2 orang tu aja...
tambah2 papa yang sulong...
papalah bertanggungjawab untuk jaga emak dia...
mama cuma harap, atuk dan nenek faham situasi mama...
nenek jugak yang sangat menitik beratkan kedudukan isteri mestilah sentiasa di sisi suami...
masa nenek tinggal dengan kita jaga kakak dan adik dulu,
nenek tegur mama tak hantar papa pergi keje...
mama cuma hantar dari dalam rumah aje sebab mama malas nak kuar pakai tudung...
lagi 1 nenek tegur, mama tak buatkan air untuk papa bile papa balik keje...
biasanya mama hidang air yang ready made aje...
tapi selalunya, papa tak nak minum pun...
kadang2 mama dah buat,papa tak minum pun...
lepas makan malam baru papa minum...
sudahnye, nenek jugak yang bancuhkan air...hehe...
bukan untuk papa sorang lah...untuk atuk jugak, suami nenek...

ke penang kali ni, kita naik HILUX pulak...
em...seronok jugak test2 naik kerete lain ni...
jujurnya, seat belakang dia buat mama sakit pinggang sebab seat dia tegak...
pinggang mama tak dapat rest sepanjang jalan...hehe...


angkut moto naik hilux...


on de way balik, beli kan kekabu untuk aunty kem...
masuk je kamunting, hujan renyai2...
maka...angkutlah sume barang2 yang berpatutan masuk dalam...


kanak2 seronok main tepuk2 kekabu tu...


mama kene riba kekabu dan adik...
sampai adik kene tido di celah2 kekabu....
=)


"seronok jugak jalan2 waktu bulan puasa...
tak payah fikir pasal makan..."
"yela...abang lah yang penat drive...."

ekeke....mama memang asyik terlelap je lah kan... 
=)


Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.