Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

1 ramadhan

kita sambut ramadhan di kampung trong seperti biasa... yang luar biasanya cuma, atuk tak ada bersama... masa atuk ada kat kampung, mesti kakak malu2 nak main sendiri n cakap2 dengan mamapapa... tapi bila atuk tak ada, bising mulut kakak tak berhenti bercakap... dan berdiri je kat tengah rumah, tengok sekeliling dan tegur itu ini... kakak jugak ada tanya mama, "atuk ne? atuk ne?"
dah 2 bulan atuk di mekah... keadaan atuk sekejap ok, sekejap tak ok... yang terbaru, atuk masuk icu semula... tok su (adik atuk) sekarang tengah buat umrah sambil melawat atuk kat sana... dia sendiri pun tak sampai hati nak tengok keadaan atuk... entah lah... opah, maksu dan mamapapa cuma mampu berdoa dari jauh...
pada 1 ramadhan... kita ke penang amik mak su, motor dan barang2 dia... on de way tu, atuk baharom call bagitau yang semua adik beradik mama ada sana... sedih tak dapat meraikan ramadhan pertama bersama2... tak pernah sejak kawin... salah mama mungkin pilih suami yang jauh dari atuk nenek... tapi mama percay…

kebahagiaan mamapapa....

inilah kebahagiaan yang mama penah cite dulu... =)


entah ape yang lucu sangat budak 2 orang ni... kakak over sikit sebab kene buat2 ketawa untuk bagi adik ketawa... akhirnye, cari air 'num num'... penat gamak nye...  ;p

sang kancil...

kisah ini bermula dari minggu lepas2 lagi...
malam tu, janji nak jumpa aunty kem kat mydin... tapi terpaksa cancel sebab bateri kereta buat hal... tiba2 kong di saat2 papa isi minyak...
tersadai sekejap kat pam minyak tu... lalu, seorang 'ah chai' (bahasa cina yg bermaksud budak lelaki) dari pam sebelah tanya papa... "kereta tak bole start ke?" "ha-ah.." papa jawab sambil mengesat peluh di dahi.... "u ada cable?" "tak ada..." "saya pun tak ada...." ah chai bukak bonet belakang kereta dia seperti mencari2 kalau2 tibe2 cable muncul dalam bonet kereta dia... padahal confirm dia tau dia tak de cable... lalu,ah chai pun perlahan2 pergi seperti menyesali yang dia tak dapat nak bantu mamapapa...
papa cuba lagi start... masih tak bole... mama ajak papa tolak kereta ketepi... lalu, tersadai lah pulak cik 'city' di tepi...
papa bukak bonet depan... sambil tengok2 enjin... berhenti pulak van sekeluarga india yang baru lepas isi minyak... "u ada c…

seni kanak2...

biarkanlah mereka bebas berkarya... =)
lukis sana sini...




di dinding...
di mesin jahit mama juge!


lukis dalam buku...
"kakak serius ni....mama jangan kacau..."
"kakak study smart,ok! sambil study sambil tengok tv..."
biarkan mereka...
kalau ibu2 risau karya mereka 'permenant' di dinding, di mesin jahit, di cadar katil dll.... mama putri dah jumpa solusi nya...
beri mereka pen ini untuk berkarya...

pen ni untuk tanda atas kain... bole dapat kat kedai jual alatan menjahit atau kedai jual barang2 kawin... biasanya kat kedai kawin ada jual alatan menjahit...
kalau kanak2 conteng didinding, tak sampai 3 saat, dah hilang... macam tu jugak kat buku dll permukaan... kalau dekat kain, lama sikit... kalau tak hilang jugak, bile basuh kain tu,mesti hilang.... titiskan air je pun bole hilang...
jadinya... mama putri tak risau lagi biarkan putri lukis sana sini...
=)




new baby was born!

=)
nama dia MARY... dari hari isnin mama tunggu, hari jumaat baru lah bole bawak mary balik rumah... =)
dan di sebabkan mary lah, production menjahit mama sangat2 pasif... weekend pulak, ada aktiviti family... jadinya, masa mama untuk menjahit sangat suntuk bile ada aktiviti family di hujung minggu...
cerita tentang mary ni, teringat mama masa dolu2... mama namakan gunting mama 'bijan'... mama ukir 'bijan' kat gunting tu... lama mama pakai gunting tu... dari sekolah menengah sampailah masuk matrtik... lepas tu hilang kat rumah mak cik mama... cis... mama tau anak dia yang amik sebab masa tu mama tumpang tido rumah dia...
entah macam mana, papa pun tau pasal bijan.... tiba2 papa tanya mama, "siapa najib?" "siapa?" bole pulak mama tanya papa balik... "bijan kalau terbalikkan jadi najib"...
LOL...
tak de sape2 lah... cuma masa tu mama minat kat kartunis ujang name bijan... tu jerrr....
so... mama nak buat balik tabiaat mama menamakan benda2 kesayangan mama... =)
perken…

amalan baru...

kurma adalah makanan sunnah rasullullah... semua orang tau kurma banyak sangat khasiatnya... begitu jugak dengan kismis... tak rajin lah mama nak senarai ape khasiatnye... google aje lah ye...
mama memang susah nak makan kurma kalau bukan bulan puasa... sebab, bagi mama, rasa dia sangat manis-yang-lidah-mama-tak-bole-terima... sebiji sekali makan tu bole lah...
jadinya, bersandarkan keyakinan pada buah yang termasuk di dalam ayat-ayat Allah, mama cuba amalkan tiap pagi sebelum pegi keje, 1 bijik kurma dan 7 biji kismis... hari ni masuk 5 hari mama amalkan...
jujurnye,sejak hari pertama mama makan,  sepanjang hari mama rasa bertenaga dan tak mengantuk pun kat ofis... padahal malam sebelum tu mama tido pukul 2! selalunye, kalau mama tido lambat (tido awal pun), memang menguap aje lah kerja mama kat ofis... depan boss pun (masa boss nak bagi keje) slumber bombe mama menguap... tapi yang paling penting bagi mama, perasaan mama sentiasa rasa tenang... tak de lagi rasa marah-dan-bengang-yang-tak-pasal2 kat bo…

buat label sendiri...

em... mama nak tulis ni sempena aunty kem yang tengah berusaha buat bisnes baru iaitu,
nursing pillow...
cilok gambar dari fb dia... tak marah,kan? ;)
nursing pillow ni handmade dia so dia nak buh label atau brand dia sendiri iaitu,
BONDA
(mama link kan kat fb dia... sape2 nak tempah, direct ke fb dia lah ye...)
=) dah lama mama cari tutorial tentang buat label sendiri... em...seperti biasa lah, selain mama ni makhluk Allah yang tidak suka bayar mahal2, mama juga seorang makhluk yang suka susah kan diri sendiri... =) kan senang kalau mama order je kat orang sume benda... tapi mama tak... mama mesti nak buat sendiri selagi mama rasa mama bole buat... menyusahkan diri sendiri,kan?
em...
tutorial buat label sendiri yang mula2 sekali mama jumpa adalah... http://www.tinihani.com/tutorial-buat-label-sendiri
caranya sangat simple tapi material nye agak costly dan susah jumpa... iaitu transfer heat paper... selain daripada susah nak cari (especially kat ipoh ni) dan mahal, penggunaannye agak terhad... paper tu pulak …

time to school!

mama selalu nak belikan kakak itu ini... termasuk yang ini...

poster ABC atau 123 untuk kids...
tapi akhirnye, mama selalu tak beli sebab menghormati prinsip papa yang selalu berjimat cermat... segan jugak sebenarnya bile papa gigih berkerja dan gigih juga menahan kehendak nak beli itu ini dan simpan duit semaksima mungkin!
tapi selalunye, segan tu hilang jua dek hasutan nasfu perempuan yang ada 9 jenis tu... ;)
tapi lagi, mama berusaha juga untuk membuat sendiri apa yang mama hajat untuk putri2 mama selagi mama mampu buat sendiri...
jadinye, solusi untuk memiliki poster ABC, 123 dan alif ba ta untuk putri2 adalah...
mama google poster2 tu...
mama download...
dan mama print kat ofis...
sebab kat ofis bole print size A3...
hehe...sekali lagi, ampun boss!

dan...

tampal di dinding!

ok kakak... dah 2 tahun mama bagi chance kakak memen je... sekarang kene start belajar sikit2 ye...
sekarang kakak asyik nak belajar 123... kalau dulu, kakak ingat no 4 je... lepas mama sebut 1, kakak terus sebut 4... sebab, lepas…

perfect combination!

ok...
sekarang baru boleh bernafas lega... drawing yang berkurun2 lamanya mama buat, dah siap akhirnye... bukan ape... dah la kene check betul2 drawing tu, pastu mama buat sambil online.. em...faham2 lah kan... ;p ampun boss...
nak update ape pun tak tau dah pasal sume cite dah outdated!
oh...hari ni mama tertinggal pam susu adik... huh... terpaksa perah pakai tangan and bubuh dalam botol mineral... tapi, mungkin kene buang hasil perahan tu sebab mama tak yakin dengan kebersihan botol tu... tak pe lah... =(

opah kata kakak asyik nak pakai baju upin ipin dan boxer angry bird ni je... kalau mama sidai kain, kakak selongkar bakul kain baru basuh tu cari baju ipin kakak... huh...
hey adik! comel nye kamu!
adik pulak dah menyulor, pusing 360 deg masa meniarap dan masuk semua benda dalam mulut... elok la... kakak tabur benda dan makanan kat lantai, adik kutip masuk mulut... perfect combination! huh...

mama pulak...

hari ni mama pakai baju fov mama... brand levis... bukan nak riak cuma mama kagum levis ada baju yang me…

syukur untuk dia...

tiba2 mama dapat msg dalam fb...
salam bzu...mlm smlm aku mimpi arwah shazana..dlm mimpi aku tu.. time tu mk die tgh wat kenduri arwah untk die.aku pegi kenduri tu.tp pelik die pun ade kt situ pkai tudung labuh n baju sekolah putih n kain merah ta'ayah.tp dlm mimpi tu aku tau die dh xde.pastu aku tnyela die...mcmana keadaan kt sana (alam slps kematian)..die jwb..."seronok sgt...ade itu ade ini itu ini' aku xingat itu ini tu ape.aku pun mcm teruja dgn jwpn die n dlm mimpi aku tu aku dpt rs mcm die tgh menggambarkan syurga.muka die bersih sgt2..berseri2..manis..tp xpkai spek la.aku ckp kt die.."tolong doakan untk aku jugak ye"
pastu die solat jemaah time kenduri tu.aku yg dlm mimpi tu berkata dlm hati..."die ni dh dpt syurga pun msh nk beribadat kt Allah"..tamat...dh terjaga tido.
sejuk hati mama dengar... mama yakin, roh arwah lah yang jelma dalam mimpi sahabat mama... sebab mama penah dgr tanyalah ustaz.. roh ni ada 2 jenis, jenis yang dapat jawab soalan munka…

tak kan lah kot....

mula-mula hisap jari sambil pegang kaki...

lepas tu tarik kaki ke mulut...

lepas tu hisap jari kaki...

lepas tu senang hati....

huh!
adik... adik baru 6 bulan ok! takkan nak adik dah kot...
em... kakak dulu pun hisap jari kaki masa umur 6 bulan... 3 bulan kemudian mama mengandung...
em...tapi masa tu kakak hisap ibu jari kaki tanpa lapik... ni ada stokin... tak kira kot.... ;p

warkah buat isteri

dulu mama penah share kisah sedih Norma dan Talib... norma yang sedang mengandungkan anak pertamanya pada usia kandungan 7 bulan, telah di sahkan barah otak peringkat dah teruk... dan pengakhirnya, Norma selamat bersemadi pada bulan lepas selepas setahun lebih menderita sakit... Al-fatihah buat arwah...
sejak dari mama share kisah arwah norma tu, mama terus follow blog besan dia... dan baru2 ni, kak moon ni ada share lagi 1 kisah menyayat hati...
seorang suami yang sanggup berhenti kerja untuk jaga isteri tersayang sepenuh masa...

gambar dari blog suami ini... yang menulis untuk isteri nye andai satu hari nanti isteri dia kembali sihat... WARKAH BUAT ISTERI
macam mana ye kalau mama yang sakit? sanggup kah papa jaga mama? dan macam mama pulak kalau papa yang sakit? sanggupkah mama? =(

apesal entry sedih2 je ni? haha