Skip to main content

Resepi Sambal Penyet Tempe



menjadi suri rumah pada ahad semalam sangat menyeronokkan mama...
=)
selalunye, mama mesti nak curi2 masa untuk menjahit di siang hari ahad...
tapi, sejak akhir2 ni, mama bertekad tak nak fikir pasal jahit dan perform sebaik mungkin menjadi suri rumah!

penat memang penat, tapi mama enjoy...
mungkin mama rasa enjoy sebab mama cuma jadi full time house wife sehari je seminggu...
cuba kalau mama suri rumah tetap kat rumah?
em...mula2 yang terlintas di fikiran mama adalah,
bole kurus mama...
mana tak nye, tak berhenti berjalan...
dari depan ke dapur,dari dapur ke depan...seluruh ruang rumah lah mama explore...
ni baru rumah setingkat, kalau kat rumah baru nanti....
em....(sambil angkat2 kening..)
bole kurus ni... =)
patut pun nenek kurus...
tiap hari entah berapa puluh kali turun naik tangga rumah..kan nenek? =)

ok lah...
apa yang paling menggembirakan mama adalah...
mama dah jumpa menu baru untuk masakan harian...
nanti mama share ye...
=)

sebelum tu, mama cerita dulu menu harian kakak...
makanan kegemaran kakak sekarang ni adalah, nasi goreng dan ayam...
nasi goreng tu pulak mesti pakai perencah nasi goreng adabi...
tu pun kadang2 je kakak makan tapi dua makanan berat ni je yang kakak akan makan...
sup pun dah jarang2...
ikan pun jarang2 mama bagi sebab mama takut tersuap tulang ikan pada kakak...
tapi biasanya mama akan pecahkan telur dalam nasi goreng, mi goreng dan bihun goreng...
jadinya, ada sumber protien sikit2... =)

menu adik pulak, puree bubur setiap hari...
mama cuba tak bagi adik nestum langsung...
sebab mama nak tengok effectnye, adakah adik akan ada selera dengan nasi bile dah besar sikit nanti...
lauk2 adik pulak...
ini....


hehe...
mama baru tahu dalam botol heinz ni adalah puree buah buahan dan sayur sayuran...
masa kakak dulu, mama tak penah pegi langsung kat tempat botol2 ni...
jadinye sekarang ni, mama cuma perlu masak bubur nasi dan campurkan puree heinz ni sebagai lauk adik...
no more nestum!

menu mamapapa pulak...
untuk sayur, mama suka beli yang dah siap pack kat tesco...
macam yang ini...
sayur lodeh...


semua bahan dah siap...
tak perlu mama beli satu-satu sayur dengan kuantiti yang banyak...

dan...
menu baru yang mama jumpa adalah...

SAMBAL PENYET TEMPE...


mama belek2 majalah wanita bulan 2 kot, jumpa resepi masakan jawa ni...
bahan2 dia sangat mudah dan memang confirm ada kat rumah sapa2 pun...
tapi, yang mama penyet kan adalah ayam,bukan tempe...
confirm sedap sebab papa kata sedap!
v(^_^)v


Bahan-bahan:
1 keping tempe
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 biji tomato
15 tangkai cili api
1 inci belacan
sedikit air asam jawa
sedikit minyak untuk menumis
1/2 sudu garam
1/2 sudu gula

Cara membuatnya:
1. Goreng tempe sehingga garing dan lenyek dengan anak lesung batu.
2. Tumbuk bawang putih, bawang merah, tomato, cili api dan belacan yang di gorang sekelitaka.
3. Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi ke dalam kuali bersama tempe, sedikit air asam jawa, gula dan garam.
4. Kacau sebati dan siap untuk di hidang.

senang je, kan...
(^_^)

selamat mencuba!



Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT