Skip to main content

hari terakhir


hari ni hari terakhir atuk nenek jaga putri2 mama...
=(
mula2 atuk nenek ditemani pak su...
putri cuma rapat dengan nenek dan duduk dalam bilik je...
beberapa hari lepas tu, pak lang pulak datang...
cepat je putri mesra dengan pak lang...
dan sejak dari hari tu, putri dah mula rasa selesa dalam rumah sendiri...
tengok tv, tengok kartun kat laptop atuk, lepak kat bilik atuk-nenek-pak su-dan-pak lang-tido dll...

oh ye...putri adalah merujuk kepada si kakak...
si adik masih tak kenal orang lagi...
senyum je bile kene agah...


hai la si adik manis ni...
walaupun tengah nangis-lapar-sgt2-nak-susu,
dia bole senyum2 bile orang agah dia...
pastu sambung nangis....
=)

Alhamdulillah...
syukur sangat2 pada Allah,
kehadiran keluarga mama sedikit sebanyak dah ubah kakak...
daripada anti sosial, kepada mudah mesra dengan orang...
especially ahli keluarga kakak sendiri...
mama lega sangat2 sebab kakak dah tak malu2 dan takut2 lagi...


tengok lah tu...
entah ape putri bincang2 dengan pak su...
pak lang cuma stay beberapa hari aje,
lepas tu pak lang dan pak su turun kl pulak, lepak rumah mak ngah...
sungguhpun putri lagi senang rapat dengan pak lang,
tapi putri lebih terkenang2kan pak su...
putri nampak tuala yang pak su pakai, putri sebut "asu"..
putri nampak model lelaki kat 1 kedai tu,rambut dia macam pak su, putri sebut "asu..."
*touching tak asu*
=) 

sejak pak lang dan pak su tak de,
putri dah mula rapat dengan atuk pulak...
kalau putri bangun sebelum mama sempat pegi keje,
putri nangis2-susah-hati-nak-ikut...
senang je atuk nak pancing putri...
atuk bukak cite katun ni...


terus je putri turun katil dan duduk sebelah atuk...
pak su la ni yang promote katun ni...
pak su kata, "kakak ni asyik tengok empin je..."
lepas tu terus putri ceria...
mama nak work pun kakak salam n cium mama dengan gumbira nye...
=)

tapi..
perubahan yang paling penting buat mamapapa adalah...
kakak dah nak jalan2 sendiri kat luar....

(^____________________^)

haaa...lebar tak mama senyum....
bole la mama belikan kasut cantik2 untuk kakak lepas ni...
papa pun enjoy je shopping...
tak payah mama tolak troli lagi sambil kendong adik dalam carrier...

syukur ya Allah...
moga, perubahan anakku ini,berkekalan...
amin...amin...amin...



________________________________________________

update opah dan atuk...

hari ni, hari kamis, opah dah on de way balik ke malaysia dari pakistan...
alone...
tanpa atuk...
=(
mesti opah berat hati sangat2 nak tinggalkan atuk...

tapi, rabu lepas, opah bgtau yang opah dapat jumpa atuk...
dokte bagitau yang atuk beransur pulih tapi masih perlukan bantuan alat pernafasan...
opah dah tinggalkan sedikit duit pada ustaz di sana untuk tambang atuk bile atuk sedar nanti...
untuk bayar dam umrah juga...
sebab...
"abah dah niat...mak sedih abah sakit...."
"jika ditakdirkan abah bersemadi di sini,mak redha...anak2 mak pun kene redha...."

#(

oh Allah...kuatkan hati ibuku menghadapi dugaanMu ya Allah...
begitu juga dengan anak2nya...

jadinya, malam ni kita akan bertolak ke KL...
tido rumah mak ngah dan jemput opah di KLIA esok pagi...

macam mana ye nak face to face dengan opah?
=(


2 comments

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT