Skip to main content

cerita dari Mekah...




flight opah landed pukul 11.36 pagi...
tapi, almost 2.30 petang baru dapat jumpa opah...


kakak sampai kepenatan...tak larat lagi nak berdiri...


terima kasih tak terhingga pada atuk, nenek, pak su, mak ngah dan 2 orang kanak2 dia yang sama2 tunggu opah...
million thanks to mak ngah...
mak ngah sepatutnye keje...
rasa bersalah yang tak terhingga...
=(

lepas 3 jam kita tunggu...
-kejap berdiri-kejap duduk kat besi-kejap jalan2-
opah muncul dari belakang...
bukan dari pintu keluar tu...
nasib baik nenek toleh belakang...
opah nampak je nenek, terus opah macam nak rebah...
tapi tak rebah lah...

cerita opah...
atuk demam masa sampai di madinah...
yang tu opah ada call mama dan inform mama...
lepas tu atuk sihat balik...
5 hari atuk opah di madinah...
sempat jugak atuk dan opah beli sikit barang2 untuk keluarga di malaysia...
opah kata, ada orang nampak yang tiap waktu solat atuk pegi masjid...
kuat semangat atuk sebab atuk yang berhajat sangat nak pegi mekah lagi...
bertahun2 atuk kumpul duit. akhirnya tercapai jugak hajat atuk...

tapi...
hari terakhir di madinah,
atuk mula sakit2...
atuk tak bole nak buang air kecik...
opah suspek,atuk sakit2 tu sebab batu karang...
atuk memang ada batu karang...
dah 2 kali buang, mungkin ada lagi...
sebab atuk ada gout..
opah kata, kalau orang ada gout, batu karang dia bole jadi lagi...
atuk mengadu sakit sepanjang dalam bas ke mekah yang sejauh lebih kurang 400km...
bayangkan lah...
=(

sampai saja di mekah, opah sibuk nak uruskan check in hotel...
tiba2, ada budak dah nak bawak atuk pegi hospital...
opah di beritahu yang atuk koma dan masuk icu...
8 hari opah kat mekah, opah cuma dapat melawat atuk 2 kali je...
mula2 tu, atuk masih tak sedar...
kali kedua opah melawat, dokte kata atuk dah beransur pulih...
tapi masih perlukan bantuan oksigen...
masa opah jumpa tu, mata atuk terbuka...
opah minta izin atuk nak balik dulu...

dan terbaru opah call muslimin yang tolong jaga atuk kat sana,
-4 hari lepas opah tinggalkan mekah-
dia bagitau atuk masih macam tu jugak...
terduduk opah bila dengar jawapan muslimin tu...

mesti opah susah hati sangat2...
dan sekarang, opah pulak tak sihat...
=(
susah hati mama nak tinggalkan kanak2 pada opah...
kasihan opah...
nasib baik mak su belum keje lagi, dapat lah jugak tolong2 opah...
harap2, kanak2 mama tak buat pancaragam...
opah tengah susah hati...
janganlah putri2 tambah susah hati opah lagi ye...





2 comments

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT