Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

anak lebih dari seorang

pagi ni opah ada check up... opah kata, opah nak pegi sendiri naik bas... bawak kanak2 pun susah....hehe... jadinye, mama masuk ofis lepas lunch...
jadinye lagi,dapat lah mama spend lebih masa sikit hari ni dengan kanak2... lepas settle sume keje, mama baring2 je kat katil sambil teman kakak tengok upin ipin... dan mama dapat record video kakak dan adik bergurau senda hari ni... tapi video tu macam ada unsur2 kakak dera adik je sebab kakak letak bumper baby cot yang mama buat tu atas muka adik, lepas tu kakak pukul2 bumper tu, (sementara 2-2 nye ketawa mengekek-ngekek), lepas tu kakak angkat bumper tu dan cakap "cakkkk"... bertambah kuat adik ketawa... mama yang melihatnye sangat bahagia ye... =) tapi tak nak la letak video tu kat sini, kang tersebar fitnah 'seorang mama membiarkan anaknye mendera anaknya yang lain' pulak...hehe...
hari tu pun ada jugak kakak main lari2 atas katil sambil ketawa... dan diperhatikan oleh adik yang terbangun dari tido dalam baby cot... terus adik jo…

LOVE BITE!

kakak dah pandai bukak peti ais sendiri... amik 'numnum' (minum) kakak sendiri iaitu air yaqut... kalau kakak tak abis minum, kakak simpan balik sendiri!
em...ape kaitan love bite dengan kakak pandai bukak peti ais sendiri?
ini lah kaitan nye...

2 biji epal dalam peti ais mama jumpa ade bekas love bite kakak... kakak tak mo makan epal yang dah di potong... kakak nak makan epal yang masih berbentuk epal... gigit sekali dua, kakak dah tak nak dan simpan balik dalam peti ais... bile kakak rasa nak makan lagi, kakak amik epal yang baru... gigit sekali dua, kakak dah tak nak dan simpan balik dalam peti ais... em... macam-macam lah... =)

Resepi Sambal Penyet Tempe

menjadi suri rumah pada ahad semalam sangat menyeronokkan mama... =) selalunye, mama mesti nak curi2 masa untuk menjahit di siang hari ahad... tapi, sejak akhir2 ni, mama bertekad tak nak fikir pasal jahit dan perform sebaik mungkin menjadi suri rumah!
penat memang penat, tapi mama enjoy... mungkin mama rasa enjoy sebab mama cuma jadi full time house wife sehari je seminggu... cuba kalau mama suri rumah tetap kat rumah? em...mula2 yang terlintas di fikiran mama adalah, bole kurus mama... mana tak nye, tak berhenti berjalan... dari depan ke dapur,dari dapur ke depan...seluruh ruang rumah lah mama explore... ni baru rumah setingkat, kalau kat rumah baru nanti.... em....(sambil angkat2 kening..) bole kurus ni... =) patut pun nenek kurus... tiap hari entah berapa puluh kali turun naik tangga rumah..kan nenek? =)
ok lah... apa yang paling menggembirakan mama adalah... mama dah jumpa menu baru untuk masakan harian... nanti mama share ye... =)
sebelum tu, mama cerita dulu menu harian kakak... makanan kegemaran ka…

cloth diapers..

mama jahit dan jual spende baby... tapi mama beli cloth diapers atau singkatannya, cd... sebelum lahirkan kakak dulu, papa penah cakap nak anak mamapapa pakai lampin aje... untuk jimatkan kos sara hidup... =) masa tu mama dah tau jugak pasal cd ni... tapi harga dia masa tu sampai 40-50rm sekeping... betul la mama cuma perlu spend banyak duit untuk beli stok cd banyak2... lepas tu tak perlu beli lagi... tapi, mentally dan physically mama tak sedia... of course la yang tukang basuh nye nanti mama,kan... tapi lagi, opah memang pakaikan kakak lampin di siang hari... dan opah juga yang membasuhkan lampin2 kakak... =)


mama beli 2... 1 untuk kakak dan 1 untuk adik... mama tanya kakak nak pakai cd tak? kakak jawab "tak mo"... ok lah...kalau macam tu, 2-2- bagi adik lah...



ok adik! kakak dah merasa pakai lampin-dengan-cara-tradisional sejak kakak abis pantang lagi... sekarang turn adik pulak tapi dengan cara moden... =) mama saje beli siap sebagai sample untuk buat sendiri... nak tengok harga insert dia …

hari ni 24 hb jun...

ULANGTAHUN KE 2 KAKAK PUTRI...
mama doakan kakak tak nangis2 lagi tahun ni, rajin2 tolong mama lagi (sebab sekarang kakak dah kurang rajin tolong mama dah...), bertambah selera makan, senang berak, dan dapat jaga adik baik2... mama doakan juga kakak jadi anak yang solehah dan anak yang menjaga meruah dri dan maruah mamapapa...
nanti lah kita celebrate ye... birthday mama, papa dan kakak terkena akhir bulan... kasihan kita... adik je yang lahir awal bulan.. kebetulan mama papa gaji pada awal bulan... nanti mama buat sendiri kek birthday kakak ye... =)
saaaaaayang kakak.... =)

bile adik terbangun dan nangis2

kakak putri sangat kerap menangis sekarang ni... lagi2 waktu malam tengah tido... kakak macam alami mimpi ngeri je... macam pagi tadi... mama papa dah bangun dulu... kakak bangun dan nangis2 cari papa... mama dari dapur, nampak kakak dah keluar bilik sambil nangis2... mama suruh kakak tido lagi... nangis2 kakak panggil2 papa... papa nak mandi n siap2 pegi keje la sayang... mama baring balik sebelah kakak, kakak peluk erat2 tangan mama... bile mama agak2 kakak dah tido semula, mama cuba alih tangan mama dan nak bangun... kakak tersedar dan peluk balik tangan mama erat2... entah apa lah yang kakak mimpi... kakak macam takut bile je bile kakak tak nampak kelibat mamapapa (esp papa)...  (bile kakak tahu mamapapa ada kat rumah)... seolah2 mamapapa akan pergi tinggalkan kakak dan adik...
sejak kakak asyik nangis2 je ni, papa dah mula garang dan tinggi suara pada kakak... sian kakak... sungguhpun papa marah kakak, kakak masih mahu pada papa... masih mahu papa yang pujuk dan dukung... kalau mama nak pujuk, lagi lah…

RM 49.60 to go!

assalamualaikum pembaca2 diary putri naurah dan putri natrah... =) apa kata bila kalian visit blog saya, kalian klik pada iklan nuffnang yang ada pada column kiri blog ni... saya baru dapat RM0.40...hihi...


RM 49.60 to go before you get paid!
seronok pulak rasa.... =) bole ye kalian... tiap kali visit blog ni, kalian klik ye... =) jutaan2 thanks-in-advance! =)

separuh jiwanya hilang...

atuk beransur pulih di sana... Alhamdulillah...
tapi... opah pulak yang penat2 dan hilang semangat di sini... sejak opah terpaksa tinggalkan atuk sendirian di Mekah, opah sentiasa rasa penat... dan sejak itu barulah mama sedar, banyak sangat opah bantu mama kat rumah... maklumlah... mama ni dah anggap opah macam mak sendiri... dan mama juga bukan seorang menantu yang hipokrit... mama betul2 jadi diri sendiri... faham2 sahaja lah perasaan seorang anak bile emaknya ada kat rumah...=) tapi orang lain tak la kot... mama je... sebab mama memang kurang rajin pun tolong nenek.... ;p jadinye sekarang, mama kene rajinkan diri dan belajar buat keje cepat2... mak ngah kata mama ni bukannye lemah lembut bile buat keje, tapi lemah lembik... ;)


atuk cepat2 sihat ye... bole cepat2 balik sini... opah rindu sangat kat atuk...
bile atuk dah betul2 sihat nanti, kene fikir pulak macam mana cara nye nak jemput atuk... *mama sampai mimpi2 mama jemput papa balik dari mekah sebab jemput atuk... *kakak pulak, tengah2 tido terjaga, ter…

adik putri 6 bulan...

adik putri dah start makan solid food since last week... menu biasa2 saja iaitu bubur + carrot, susu + buah pear... dan...susu + biskut rusk! hehe

mama bukannye rajin masak sangat...  tu yang kakak putri dulu asyik makan nestum je.... ;p akibatnye sekarang, susah bebenoo nak makan nasi... eh..tapi dulu opah selalunye masakkan bubur untuk kakak... em... adik pulak, mama kene biasakan adik dengan bubur nasi!



our home at klebang ria...

the latest view!
still a very long way to go...
yes mama tak sabar... tapi... ok je kalau lambat2 pun... bole kumpul duit banyak2 lagi...
the main reason mama tak sabar adalah... rumah sewa sekarang banyak 'cik ti' sekarang si cik ti ni dah berani keluar di siang hari... (tapi tak masuk lah kawasan ruang tamu...kat dapur dan bilik air je) dan itu lah juga sebab utama mamapapa decide nak beli rumah hari tu... bukan saja cik ti, cicak, lipas, semut -tu biasa lah- kadang2 ada anak lipan, ulat bulu... urghhh... dah macam zoo...
mama suka je lokasi rumah sewa sekarang... rumah tu tak berhadapan dengan rumah lain... bukak pintu nampak kehijauan...

mama tak suka kaler hijau... tapi mama sukakan kehijauan... macam masa mama duduk kat kem polis ulu kinta...

gambar dari blog orang lain...hehe
blok atuk nenek mama adalah yang sebelah kiri tu... menghadap padang bola, padang golf, dan bukit bukau... betul2 tepi jalan besar dan depan sekali... tak de blok lain yang mem'block' kehijauan...

damai je rasa ting…

cuti-cuti putri...

on the way ke KL, rehat sebentar di rnr tapah... holding hands with atuk... =)
suasana di KLIA ketika menunggu ketibaan opah... putri2 bersama atuk nenek, paksu dan sepupu sepapat...










bermalam di rumah makngah... putri asyik kene buli dengan syafiq n raisha... ;p

nite view from 17th floor of Casa Idaman...

dah nak balik dah...

posing2 dulu...

byebye semua...

byebye pak teh...

cerita dari Mekah...

flight opah landed pukul 11.36 pagi... tapi, almost 2.30 petang baru dapat jumpa opah...

kakak sampai kepenatan...tak larat lagi nak berdiri...

terima kasih tak terhingga pada atuk, nenek, pak su, mak ngah dan 2 orang kanak2 dia yang sama2 tunggu opah... million thanks to mak ngah... mak ngah sepatutnye keje... rasa bersalah yang tak terhingga... =(
lepas 3 jam kita tunggu... -kejap berdiri-kejap duduk kat besi-kejap jalan2- opah muncul dari belakang... bukan dari pintu keluar tu... nasib baik nenek toleh belakang... opah nampak je nenek, terus opah macam nak rebah... tapi tak rebah lah...
cerita opah... atuk demam masa sampai di madinah... yang tu opah ada call mama dan inform mama... lepas tu atuk sihat balik... 5 hari atuk opah di madinah... sempat jugak atuk dan opah beli sikit barang2 untuk keluarga di malaysia... opah kata, ada orang nampak yang tiap waktu solat atuk pegi masjid... kuat semangat atuk sebab atuk yang berhajat sangat nak pegi mekah lagi... bertahun2 atuk kumpul duit. akhirnya tercapai j…

hari terakhir

hari ni hari terakhir atuk nenek jaga putri2 mama... =( mula2 atuk nenek ditemani pak su... putri cuma rapat dengan nenek dan duduk dalam bilik je... beberapa hari lepas tu, pak lang pulak datang... cepat je putri mesra dengan pak lang... dan sejak dari hari tu, putri dah mula rasa selesa dalam rumah sendiri... tengok tv, tengok kartun kat laptop atuk, lepak kat bilik atuk-nenek-pak su-dan-pak lang-tido dll...
oh ye...putri adalah merujuk kepada si kakak... si adik masih tak kenal orang lagi... senyum je bile kene agah...

hai la si adik manis ni... walaupun tengah nangis-lapar-sgt2-nak-susu, dia bole senyum2 bile orang agah dia... pastu sambung nangis.... =)
Alhamdulillah... syukur sangat2 pada Allah, kehadiran keluarga mama sedikit sebanyak dah ubah kakak... daripada anti sosial, kepada mudah mesra dengan orang... especially ahli keluarga kakak sendiri... mama lega sangat2 sebab kakak dah tak malu2 dan takut2 lagi...

tengok lah tu... entah ape putri bincang2 dengan pak su... pak lang cuma stay beberapa hari…