Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

banyak assignment!

kanak-kanak lain sibuk main bile cuti sekolah...

tapi kakak ada banyak assignment! ;p

abis lah laptop atuk... (^_^)v




gerbang malam...

=) indahnya dunia bila dapat bersama keluarga tercinta.... =) bukan selalu mama dapat bersama-sama keluarga mama semenjak berkahwin... keluarga mama besar... adik beradik 6 orang... alhamdulillah, masih suka bergurau2 sesama kami dan tiap kali kami semua bersama, mama dapat rasa semua pun rasa macam kanak-kanak kecil atuk nenek je bila lepak ramai2.... penah jugak gaduh... tapi adik beradik kan... takkan nak gaduh lama2...
sejak keluarga mama duduk dengan kita, kita asyik keluar jalan2 je.... em...best jugak papa masuk shift balik... kita bole kuar jalan2 di waktu malam.... especially tempat2 yang selalunya sesak pada weekend-yang-kita-jarang2-pegi seperti jusco.... hihi... mama rasa macam kat klcc je bile pegi jusco baru tu... ;p gian nak jalan2 kat kl macam zaman uni dulu... tempat mama paling nak pergi sekarang ni adalah central market,gallery belakang central market tu dan gallery petronas kat klcc... maaf la....dalam kepala ni asyik terbayang benda2 seni je... dah 6 tahun tu tak pegi.... papa tak mina…

iklan! iklan!

enjoy photoshoot putri dulu ya...







ini lah projek besar mama sekarang ni...
sudilah like di facebook.... dan visit blog nye....
=)
insyaAllah akan berterusan tak macam bisnes catalog yang mama cuba dulu...hehe... menjual idea dan hasil dari tangan sendiri lebih sesuai dengan jiwa mama daripada membeli stok dari kilang... cuma kekangan waktu yang melambatkan mama menjahit....
------------------------------------------------------------------------------
kisah di sebalik photoshoot... putri nangis2 tak nak pakai baju tu... bile mama dah berjaya pakaikan, putri suruh mama bukak kan... akhirnye, mama amik cermin, suruh putri tengok... sambil mama pujuk putri.... "uh....cantiknye.....cantiknye..." berulang-ulang kali mama sebut cantiknye, baru lah mama dapat buat photoshoot ini.... =)

bau kanak-kanak...

seriuslah pak lang ni dah berbau kanak2... tengok lah adik terkekeh2 dengan pak lang... mama ade jugak agah2 macam tu tapi adik ketawa sikit2 je selalu...
adik pun sekarang dah mula angkat2 badan bile tiarap... sikit lagi merangkak la tu... =)

hari keluarga... =)

seronok mama rasa bila atuk nenek dan adik beradik mama ade bersama... rasa macam bujang je... lepak depan tv same2 sambil gurau2... pastu mama rasa macam tiap hari pun hari ahad je... macam hari cuti je bila bersama family mama...
tapi, kakak putri lah paling tak seronok... kasihan pun ada... kakak rasa janggal dalam rumah sendiri... dah seminggu atuk, nenek, dan pak su bersama kita... kakak cuma lepak bilik je... kakak tak nak langsung dengan atuk... tiap kali nampak nenek, kakak suruh nenek memen lego... bile nampak pak su pulak, kakak suruh bukak ipin kat komputer... macam tu je lah rutinnye sampai lah pak lang datang...
masa pak lang sampai tu, kakak kat bilik... pak lang jenguk kakak, kakak relax je... siap tunjuk kat pak lang yang komputer tengah pasang ipin... pastu, nak pulak kakak salam pak lang... masa papa balik keje, pak lang tengah teman kakak kat bilik... sebab kakak asyik menangis je... mama kuar bilik je nangis... langsung mama tak bole buat ape... jadinye, mama minta tolong pak lang teman…

selamat pergi Dan selamat pulang ye..

semalam kita balik taiping kejap..
sempena nak hantar opah dan atuk pegi umrah..
on de way,kakak dan adik dah tido dalam kereta..
sampai je kampung, 2-2 terjaga tapi kakak cepat tido semula sebab kakak tak tido siang lagi..
adik terjaga lama jugak la sampai nangis2 nak tido sebab dah ngantuk sangat..
bile kakak terjaga, kakak nangis2 je macam selalu, takut dan malu kat semua orang..
tak tahu lah mama nak buat ape dah..
ikhtiar terakhir minta tolong opah doakan di tanah suci Mekah nanti..

entah pukul berapa kakak tido,mama tak larat dah nak tunggu..
pukul 3 pagi dah nak bangun semula..
pukul 4 bas opah gerak ke klia..
happy je muka atuk masa nak naik bas tu..
tengah kita tunggu bas gerak, hujan turun tiba2 dengan lebat..
cepat2 semua orang naik kereta dan bye-bye dari kereta..

seronoknya opah dan atuk dapat pergi ke Mekah untuk kali ke 2..
mama kirim doa, biar atuk dan nenek dapat cepat2 pegi haji..
insyaAllah..mudah-mudahan Allah makbulkan..
dapat la kita hantar atuk dan nenek kat kl…

kunci nye cuma 1 sahaja iaitu sabar....

hari ni mama pegi keje dengan rasa berat hati sangat2... =(

kelmarin,selasa, atuk,nenek dan paksu naik bas dari melaka... mama balik keje, terus jemput diorang... sampai rumah, kakak masih tido lagi dan adik putri baru lepas mandi... bile kakak bangun, terkejut lah kakak ramai orang kat rumah kita... kakak berpelukan je dengan papa....
semalam mama amik cuti, untuk temankan kakak sebelum kakak bole rapat2 dengan nenek... kakak bangun lambat... mama, nenek n adik dah lepak2 depan tv... tiba2 kakak menangis-macam-biasa-tiap-kali-bangun-tido... nenek yang jengah kakak kat bilik... macam biasa lah, kakak tak nak kat nenek... lepas tu kakak panggil2 adik... nenek buatkan susu untuk kakak... mama menyorok kat bilik sebelah.... lama nenek pujuk kakak mandi tapi kakak tak nak... sejam jugak kot sampai mama tertido kat bilik sebelah... mama dengar kakak bole la jugak sembang2 dengan nenek... nenek pun bawak adik masuk bilik, biar kakak tak rasa keseorangan... dah lama sangat tu, mama keluar je dan masuk bilik kit…

macam-macam kisah nye...

di mulakan dengan bismillah... =)
actually mama tak tau nak start tulis ape sebab rasanya macam banyak benda nak tulis tentang hujung minggu baru ni... hari ahad opah buat kenduri doa selamat sempena opah nak pegi umrah jumaat nanti... tapi kita tak dapat pegi sebab papa keje... papa dah start balik keje shift... cuti papa tak tentu, bukan sabtu ahad lagi... =( tapi, papa shift siang je, tak de shift malam... jadinya, malam2 kita masih ditemani papa.... =)
sabtu, lepas mama balik keje, kita balik kampung kejap... lepas mama baca tentang 1 insiden kat highway dari internet, mama jadi kecut perut pulak nak jalan kat highway... tapi mama masih jugak tertido dalam kerete... ;p tapi lagi, masa balik ke ipoh, berjaya jugak mama tak tido tau.... hehe....balik taiping je pun boleh tido... ape lah yang mama penat sangat,kan? ;p
papa beli lala dari member dia murah giler... 1 kg seringgit... papa beli 3 kg tapi member dia bagi extra lagi... papa kata, makanlah puas2...selalu mamapapa berebut2 sebab sikit...

tengok…

rahsia di sebalik air sejuk dan ais...

eddy (bukan nama sebenar) seorang lelaki yang kurus dan tinggi... kekurusannya sesuai dengan ketinggiannye yang tinggi itu...
ketika dia berusia 25 tahun (kot), dia mendirikan rumah tangga bersama dengan zura(bukan nama sebenar)... makan di rumah menjadi rutin mereka suami isteri sejak berkahwin... oleh kerana si suami tidak gemar makan di luar (walaupun isteri dia masak tak berapa sedap...) dia tetap mahu makan masakan isteri dia... si isteri dengan gigih menyediakan makanan untuk suami walupun penat bekerja di siang hari...
tiap2 malam, eddy makan 2 pinggan nasi... dan di iringi dengan air-sejuk-yang-best2 selepas makan... isteri dia juga turut minum air-sejuk-yang-best2 itu lepas makan, tapi tak la pulak makan nasi sampai 2 pinggan...
dipendekkan cerita,eddy mula ketihatan besar! kerana dia tinggi, kegemukan dia menampakkan dia besar... tapi perut dia tetap tidak boroi... eddy mula berasa risau dan mahu lakukan sesuatu...
langkah pertama yang eddy ambil adalah pada bulan puasa yang pertama mereka …

cerita kosong aje, tak ilmiah langsung... =)

minggu lepas, seminggu mama rasa on off demam... mama pun tak makan ubat and tak gi klinik pun... mc pun tak... em...bile sihat sejahtera,sibuk beli mc... bile betul2 sakit,tak nak pulak mc,kan... hihi...mama memang macam tu... so, gagah jugak la pegi keje... actually mama beli mc tu bile mama rasa kat ofis tak de keje sangat2... malas la nak gi keje... kebetulan waktu mama sakit, keje berlambak pulak... tu yang seronok sikit nak pegi keje walaupun sakit... ye...mama ni jenis yang suka pegi keje bile keje kat ofis berlambak2!
kemuncak demam mama adalah pada malam sabtu... maghrib lagi mama dah collapse dah... tapi tak tido, baring2 aje... papa siapkan makan malam, papa mandikan kakak, papa suapkan kakak makan dan layan karenah kakak... rutinnye, sabtu petang kita keluar jalan2 tapi kene lah cancel sebab mama tak larat... bile mama tak larat nak kuar, papa selalu gurau nak kuar jalan sorang2... tapi tak pun... sebab papa tau mama mesti nak ikut walau pegi pasar malam je.... ;p jadinye, malam tu mama makan…

mari num num air bersama kakak...

si kakak ni memang pantang dapat air masak ke air paip ke... tiap kali mandi mesti nak ada bekas untuk dia main air... tak pun, bile datang mood 'main air' dia, dia naik kerusi meja makan, dia amik jug yang mama bubuh air masak,  dia tuang dalam cawan dia, dan num num!!! (minum versi kakak) memang selalu bocor lah,kan... biasanya mama biar je sebab walaupun kakak main air, kakak minum la jugak... lagi seronok dia main kalau dia dapat minum dalam cawan mainan dia tu... siap basah baju suar sume... sambil minum tu, bising mulut dia asyik sebut "empah" (tumpah), "uhhh sedap...." (air masak pun sedap.?? ) dan "num num" (minum)... bile air dah abis, "ta-ei..." (lagi)... haha...jauh bebenor la pulak lagi dengan ta-ei.... jenuh jugak la mama nak faham mula2 tu... taik pandai pulak kakak sebut.... "taiyik...eiiiii..taiyik"


adik...jangan mencarut!

kalau tak dapat puting, adik hisap 3 jari sekali gus... asalnye memang mamapapa tak belikan adik puting pun... tapi opah kata, daripada hisap jari, lebih baik hisap puting... kakak dulu pun hisap puting... tapi sampai 7-8 bulan je... sebab puting hilang kakak campak bawah sofa...

adik putri dah meniarap... dah pandai tido lambat... dah pandai cakap-bahasa-baby banyak2... dan pandai angkat 'jari tengah' jugak? ish..ish..ish...