Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

mama nak jadi macam dia....

insan yang bertarung nyawa untuk lahir kan mama... dia... insan yang sangat sabar dengan karenah mama... dia... adalah emak mama...

mama nak jadi macam dia... pandai serba serbi... masak sedap... tahu menjahit... pandai buat kek, kuih dan biskut raya... bila bulan puasa, nenek lah insan yang paling sibuk sekali kat rumah... jahitkan baju raya suami dan anak2... bile 2-3 hari lagi nak raya, sibuk pulak buat kuih raya... sampai lah pada malam raya, sibuk sediakan lauk pauk untuk hari raya...
semalam, sebelum balik kerja, sempat mama baca satu artikel ni dekat fb, terus mama berkobar nak balik, nak buat karipap resepi nenek... selasa lepas dah beli daging kat pasar malam... memang dah berhajat nak buat, tapi mama selalu tangguh2... papa pun seminggu sekali je makan masakan mama... hari keje memang selalunya opah yang masak...
kebetulan opah puasa semalam... dengan semangat yang berkobar2, mama terus ke dapur, amik daging, kentang dan bawang... biar mama pulak sediakan juadah bukak puasa untuk opah... opah puas…

cerewetnye kami nak beli rumah!

ini cuma pandangan peribadi kami suami isteri berlandaskan sedikit experiance bekerja dan dari survey merata2...

1. Kawasan dan budget. Kami sepakat nak beli rumah kat area meru atau klebang. sebabnya,dekat dengan highway dan dekat dengan tempat keje suami. since suami pegi keje naik moto n saya naik kereta, keutamaan adalah pada suami. tapi, kalau suami saya dah tak keje situ, macam mana?..hehe.. budget pulak,dah tentu lah berpada-pada dengan budget. kalau tak cukup budget,dah tentu2 bank tak lulus kan loan.
2. Size lot dan floor plan. Ini sangat penting bagi kami. sebelum apa2, saya dah bagitau suami yang saya nak bilik lebih dari 3.. 1 bilik saya nak buat library @ studio saya @ bilik study anak2.. kalau tak dapat bilik pun,at least ada ruang untuk space tu.. size binaan yang perlu di ambil kira berbanding size lot. antara size lot 20' x 70', size binaan 20' x 40' dengan size lot 20' x 70' ,size binaan 20' x 43', mana lagi besar rumah tu? mesti lah size binaan 20&#…

kanak2 jualah penghibur hati,,,

tak bermotivasi sungguh mama sejak isnin hari tu... datang ofis dengan excited lepas sabtu cuti... tapi, dapat berita pulak diorang semua nak resign... 2 orang colleague yang sama batch dengan mama n sorang budak baru... kalau dah 3-3 berhenti, tinggal la mama dan sorang lagi budak baru... adui....sadisnya... johara pagi era pun tak dapat hiburkan mama dalam perjalanan ke ofis tiap pagi... walaupun diorang bukan sama bangsa dengan mama, sikit2 tu terasa jugak... sama-sama rasa pressure dengan boss... tiap kali kene marah, sama-sama luahkan perasaan... dah lama mama berhasrat nak berhenti dari sini... tapi papa masih tak approve lagi... =( harus tunggu berapa lama lagi ya Allah... sedih....sangat2 sedih.... tapi tak pe lah... mama yakin,setiap sabar tu,ada sesuatu yang sangat2 bahagia di hujung nya... mama yakin dan percaya, Allah tak  akan kecewakan hamba2Nya yang sentiasa harapkan pertolonganNya... mama kene sabar sikit lagi...
huh
anak2 jualah penghibur hati di rumah...
kakak dah pandai nyanyi...
yang ni…

sesuatu itu adalah....

dulu mama penah bagitau yang mamapapa sedang gigih mencari sesuatu...
dan sesuatu itu adalah...

MyHome @ Klebang Ria...






bank dah approve loan sejak mama pantangkan adik putri...
masa tu jugak, rumah ni baru nak launching,
jadinye, papa sorang je yang pegi...






sedikit cenderahati untuk pembeli-sebelum-launching...



honestly, tak semudah kopek kulit kacang untuk pilih rumah yang memenuhi kehendak 2 orang yang punya pandangan berbeza... tapi, alhamdulillah, papa dah bole menilai sesebuah rumah tu berdasarkan pada plan dan specs yang tertulis kat brosure
+
kehendak dan keperluan mamapapa...


alhamdulillah jugak sebab mama tak teruskan kerjaya sebagai arkitek... sebab, menjadi ID telah bantu mama peroleh ilmu tentang interior design... mama berani cakap yang tak banyak arkitek yang tahu tentang keperluan dalaman rumah... arkitek lebih pentingkan appreance sesebuah bangunan tu... tapi bagi mama, dalaman lebih penting sebab kita nak tinggal dalam rumah, bukan luar rumah... tapi lagi, of course la mama jugak n…

konvokasi mak su di usm...

kami lah putri-putri mama papa...



sementara tunggu mak su selesai, putri-putri berphotoshot...




di sebalik tabir photoshot... cuma berselipar jepun... close up sikit selipar dia...

mamapapa dan putri-putri...


kakak never stop kissing and hugging siste dia...


mak su di hari konvokasi...