Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2012

pukul 3 pagi...

mama masih tak tido lagi... tadi dah tido kejap,lepas tu bangun balik nak buat keje... dah 2 minggu mama malas2, baru ni berkobar2 balik nak buat...
sementara tunggu me'render' drawing, mama online kejap... mama bukak blog ni... ada komen dari aunty wani untuk post sebelum ni, pendek je komen dia... "akidah ke aqiqah...hehe..."
huh...melampau sudah mama ni... makin teruk simtom2 umur sudah 'dewasa'...
oklah... putri-putri sudah lama lena... adik putri memang sentiasa lena bila tido malam... kakak putri pulak memang sentiasa tak lena bila tido malam... memang dari dulu pun macam tu... mama pulak,haruslah tunggu kanak2 yang besar tido dulu baru bole buat keje...
kalau tak, macam ni lah jadi nye...

computer dah letak kat bilik pasal mama takut nak stay sorang2 kat ruang tamu tengah malam... kene lah pakai monitor zaman mama study dulu... tu pun skrin dia dah rosak sebenarnye...
kadang-kadang papa akan takutkan mama...
sebelum papa tido, papa sms mama dari dala…

kenduri aqiqah putri natrah nuwairah

kendurinye dah lama dah lepas... ;P













hari ni dah sebulan lebih berlalu... tapi baru semalam papa cukur kepala adik putri... =)

ini kisah mama pulak... =P

kenapa mama suka pakai tudung macam ni...









sebab mama rasa macam orang arab... =P orang arab yang 'rendang', berkulit sawa matang dan berhidung penyek...ekeke...




sabau je la...

semalam kakak bercakap non-stop dari mama balik keje sampai kakak dah nak tido... sungguh mama tak tipu! ok la daripada kakak merengek2 nangis dan nak berdukung saja dengan papa... mamapapa dengar pun letih... sesekali kakak nyanyi lagu boboiboy... "may...ya...pal.............kukukkuuuu..." -tu part yang kakak dah ingat...
(boboiboy kakak sebut kukukku...-bunyi ayam dalam cite upin ipin-) sesekali kakak berlatih lompat bile tengok iklan soflan kat tv... "tu....we....ge...........mpat!" sambil lompat...
tengok saja lah video ni...


ini lah yang selalu berlaku tiap kali mama papa solat... kalau di halang, lagi lah kakak berlari2 anak... bile dah laju berlari2 anak tu, karang jatuh pulak... kan lagi mengharukan keadaan... jadinye, mama biarkan aje selagi tak kene dekat adik...hehe
adik dan papa.. kita sabau aje lah ye... kakak tengah happy tu...
=)

tudung dan songkok...

kakak putri ni bukan suka ada benda kat kepala... kalau mama nak pakaikan tudung, mama baru pegang tudung tu, kakak dah lari2... mama pakai kan adik topi pun kakak tarik tak bagi adik pakai... ish..ish..ish..
ni je gambar kakak pakai tudung masa kakak belum pandai jalan lagi...



tapi, songkok papa nak pulak kakak pakai...



 kakak dah datang bulan nanti kene pakai tudung,tau... aurat kene tutup, maruah diri keje jaga baik2... mama sentiasa doakan kakak dan adik jadi anak yang solehah dan tahu jaga maruah diri... amin...



adik putri 3 bulan...

erkk... baru tiga bulan? em... mama rasa macam adik patut dah lagi banyak umur daripada 3 bulan... sebab? mama 'rasa' macam dah kurus which is masa beranakkan kakak putri, mama ambil masa 5-6 bulan jugak lah baru 'rasa' kurus sikit and totally 'rasa' kurus bile kakak berusia 8-9 bulan... lepas tu,  mama sakit2 lutut sampai nak duduk antara dua sujud tu rasa sakit sangat... sampai kakak 8 bulan jugak la baru mama rasa betul2 sihat... kakak 9 bulan, mama pregnant pulak... (rasa sihat je terus pregnant????) =p
tapi,sangat beza kali ni... Alhamdulillah mama rasa sihat n kurus sejak pantang lagi... 'kurus' tu adalah pada pandangan mata dan perasaan (bukan perasan) mama je... cuba tanya papa... papa mesti jawab..."sama je abang tengok..." sambil cebikkan muka... huh.. sekali lagi papa tidak memberi jawapan-yang-ambil hati-mama... mama pulak asyik cakap dekat papa, (actually bukan lah asyik cakap,cuma mama tak ingat mama dah penah cakap ke belum) "sayang rasa,kali n…

cantik..

mama dapat contact balik seorang kawan sekolah rendah mama..
dia tak ada facebook,jadinya dia selalu jugak la sms tanya kabar mama..
sms pertama yang dia hantar,dia ada tulis yang mama ni mesti makin cantik..
=p..

satu hari,mama tunjuk gambar mama masa sekolah rendah dekat papa..
mama suruh papa jawab dengan jujur,
mama cantik ke ? (masa sekolah rendah)
dengan jujur papa jawab,

tak!
(sambil geleng kepala...)

huhu..jujur betul la papa ni..
cuba la amik sikit hati mama ni,
jawab macam ni ke...
"cantik...sebab tu la abang sukakan sayang..."

huh!
dah kawin semua pun berubah.. #)

hidup mesti terus...

yang pergi, relakan lah mereke pergi... sesekali bila teringat kan mereka, bacakan lah al-fatihah untuk mereka...
upacara pengkebumian pertama yang mama pergi ketika arwah atuk mama meninggal... itu pun mama tengok dari jauh je sebab sangat ramai orang...
kali ni mama dapat tengok macam mana keadaan kita bila di kebumikan nanti... macam mana tubuh kita yang kaku tu di uruskan oleh orang lain... sedih dan takut!
apepun mama bersyukur, masih di beri kesempatan hidup dan lihat anak2 mama membesar... sesekali rasa cemburu pada mereka yang pegi... tak ada lagi dosa yang akan mereka buat... tapi mama ni,semakin lama hidup, semakin banyak dosa... mama cuma manusia biasa... yang selalu lalai dan leka... mungkin mama ada sakitkan hati sesiapa tanpa mama sedar... kan berdosa tu!...

anak2 kecil mama... masih kecil untuk mengerti segalanya... tapi masa mama menangis depan putri bile mama dapat tau arwah dah nazak, putri berusaha pujuk mama dengan cara putri... mama tau, putri cuba pujuk mama masa tu... putri 'he…

dia pergi takkan kembali...

Nur Syazana... sahabat mama yang sangat manja orang nya... sikap dia yang seperti anak kecil, sentiasa di manjai oleh abang2 dan adik lelaki dia... seluruh saudara mara dia juga sangat sayangkan dia... minitis air mata opah dia ketika menyiram air mawar di pusara dia...
12 mac 2012... ketika adik putri berusia 3 bulan, dia pergi untuk selamanya... ketika azan isya' berkumandang pada pukul 8.40 malam, malaikat Allah datang menjemput dia... mudahnya segala urusan dia... rezeki dia,untuk bertemu Allah lebih awal dari kita semua...


sepanjang bersahabat dengan dia, mama rasa mama tak pernah terasa hati dengan dia... walau mama dan dia tak punya title sebagai 'kawan baik', walaupun mama cuma sesekali saja berhubung dengan dia, kebaikan dia pada mama buatkan mama rasa dialah kawan sejati... kawan yang tak mudah di cari dan tak ada pada orang yang punya title 'kawan baik' dengan mama...

tapi kini dia telah pergi... pergi yang tak akan kembali... sungguh! mama takkan lupa pada gelak tawa dia b…

kakak putri dan adik putri...

em... papa macam nak 2-2 kanak2 mamapapa ni dipanggil putri... masa awal2 adik lahir dulu, papa penah panggil natrah 'putri tengah'... oh no! seriously mama tak minat anak2 mama di panggil along, angah, acik dll... maaf... =(
baru2 ni pun, bile mama cerita tentang natrah kat papa, papa tanya putri yang mana...
em... ok la...mama decide nak panggil kakak, 'kakak putri' dan adik pulak, 'adik putri'... hopefully, kalau beranak lagi next time,  harus cari aunty wani untuk dapatkan petua untuk dapatkan anak lelaki... ;p harus jugak 2-2 lelaki supaya mamapapa bole panggil abang putra dan adik putra pulak... =)

lepas adik putri warm up, adik sambung tido lagi... mama baringkan sebelah mama... tiba2 adik menjerit sekuat hati dan menangis... kakak yang tengah tido terus terbangun dan nangis ketakutan... adui la... terkejut mama... kenapa agaknya... opah kata, 2-3 hari lepas pun ada jugak macam tu... tapi opah lupa nak bagitau... tak tau la adik sakit atau mimpi ngeri... susahnya hati mama... =( …

impian dan harapan...

mama pernah terbaca, kalau kita nak kan sesuatu, kita kene tulis benda tu berulang2 kali... itu lah yang mama selalu buat bila mama impikan sesuatu... mama akan tulis impian2 mama sampai lah Allah makbulkan impian mama... sebab tu wujudnya diary2 ni... =)




koleksi diary dari sekolah menengah sampai sekarang...
kalau dulu, rajin lah jugak mama balut cantik2 atau pilih buku yang cantik2...




princess!  baru mama teringat,dulu email address mama princess_259... kalau tak silap mama,mama chatting kat mirc dulu pun pakai nickname princess 259... em... adakah sebab tu papa nak letak nama anak2 putri? em...

britney spears... member mama bagi cassette yg ade gambar britney spears... saje je buh kat front cover... tidak le sampai mama fanatik minat kat minah ni...



diary ketika mula2 bergelar interior designer... excited dengan profession yang mama impikan sejak kecik2 lagi... err...actually nak jadi arkitek... tapi ID pun ok per... =)


oh...mostly color coklat... sebab mama suka color coklat...