Skip to main content

seorang sahabat...


nama dia Nur Syazana binti Mohd Zahari...
mama kenal dia masa mama form 2, kat sekolah raja perempuan taayah...
kitorang sama bilik dari form 2 sampai lah form 5...
dia seorang yang manja tapi sensitif...
dia berwajah sedikit masam tapi suka ketawa...
dia suka beli novel2 alaf 21...
dia ada semua kaler tudung labuh masa sekolah dulu dan kitorang selalu pinjam tudung dia...
dan macam2 lagi tentang dia...

lepas abis sekolah, mama tak terus lost contact dengan dia...
sebab...
mama selalu lepak rumah dia bila mama turun ipoh nak jumpa papa...
dia baik...
sangat baik...

bila mama dah kerja dekat ipoh, mama ajak dia keluar pekan naik bas pun dia sanggup...
dia tak kisah berpanas asalkan dia dapat temankan mama...
dan bila mamapapa dah ada kereta, tentulah dia kawan mama yang pertama mama cari...

ini gambar dia...
mama dan dia pergi kenduri kawin kakak kawan kitorang...
mama tengah pregnantkan putri naurah masa ni...


masa mama keluar wad lepas lahirkan putri naurah,
dia terus datang rumah melawat putri naurah sebab esoknye mama nak terus balik melaka...

tapi masa mama lahirkan putri natrah,
dia tak sempat lagi melawat natrah...
mama dapat call dari dia masa mama cuti pantang hari tu...
suara dia lemah je...
dia bagitau sesuatu yang meruntunkan jiwa mama...
dengan suara bergetar menahan sebak,
dia bagitau yang dia ada leukemia...
Ya Allah...
mama tak tahu nak respond macam mana dengan berita yang dia sampaikan...
mama sebak,mama nak nangis...
tapi mama control...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

minggu lepas dia sms mama,
dia tanya tak nak melawat dia ke sebab dia cuti 2 minggu sebelum sambung kimoterapi peringkat ke 2...
disebabkan sabtu ahad lepas kita nak balik kampung,
mama cadang jumaat malam tu nak ajak papa melawat dia...
dia bagitau yang dia admit hospital sebab demam...
jadinya, lepas balik keje, mama terus melawat dia...

dari jauh mama dah nampak dia...
mama nak nangis...
sungguh!
tapi mama tak bole nangis depan dia...

mama sampai kat katil dia...
mama senyum tapi dia tak balas...
adik ipar dia tengah suapkan dia makan...
dia macam tak endahkan kedatangan mama...
tapi mama tak kecik hati...
mama sendiri tak tau nak beriaksi macam mana depan dia...

rambut dia dah dicukur...
muka dan badan dia sangat cengkung...
ada 4 botol cecair yang masuk dalam badan dia...
kiri kanan tangan dia kene cucuk...
tekanan darah dia sekejap turun mendadak, sekejap naik mendadak...
badan dia masih panas...
dia sangat lemah...
nak minum pun menggeletar tangan dia pegang cawan...
dia kata dia rasa nak tido je...
sesekali baru dia bercakap dengan mama...
mama pun banyak bersembang dengan mak dia je...
mama tahan sebak sepanjang mama ada kat situ...
lepas mama masuk je kereta,
mama lepaskan sebak mama...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sepatutnya dia dah balik hospital ampang untuk sambung kimoterapi dia...
tapi semalam mama sms, dia masih di hospital ipoh..
masih demam...

risau nya mama...
=(

oh Allah...
kasihanilah sahabat ku...
Kau berikan lah kesihatan kepada dia, Ya Allah...
kuatkan lah semangat dia untuk berjuang melawan sakit dia...
hanya dari Mu sakit itu datang dan kepada Mu jua sakit itu pergi...
amin...amin...amin...

Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT