Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2012

putri bunga...

dua-dua punya nama yang sama, putri dan bunga... naurah bermaksud bunga... nuwairah jugak bermaksud bunga...
tapi... dua-dua punya karakter yang berbeza... mungkin natrah masih kecik untuk di nilai...
gambar gambar ini mencerminkan karakter kanak2 mama...

PUTRI NATRAH NUWAIRAH

PUTRI NAURAH SHAFWANA

mama's hand made...

jom test baju mama buat!















mama penat la... nak taip pun malas... buh gambar je la,ye...
;P

kecik hati dengan putri...

kebiasaannye,bile naik kereta,mama terus letak natrah kat baby seat... lepas tu mama layan karenah putri dalam kereta... biarkan natrah sendirian melayan perasaan sambil pandang luar melalui tingkap kereta... macam-macam karenah putri yang mama kene layan... nak menari la... nak cium adik la... nak baring la... nak main hp mama la... nak macam2 lagi...
malam tu, mama tak terus letak natrah tapi mama riba natrah sepanjang perjalanan... sebab kebisaannya,natrah nak melekat je dengan mama waktu2 lepas maghrib... mula2,putri berkarenah macam selalu... nak itu,nak ini... tiba2,putri sungguh2 nangis nak papa... mama pujuk2 pun putri tak nak dekat mama... sampai mama rasa kecik hati dengan putri... kenapa putri tak suka mama? kenapa putri nak papa je,tak nak mama?
37 minggu mama bawak putri dalam perut mama kesana ke sini, sejam 15 minit mama berusaha keluarkan putri dari rahim mama, 9 bulan mama bekalkan putri susu yang paling bagus di dunia ni, (mungkin tak cukup lama) dan sejak putri sebulan dalam rahim mama l…

putri naurah 'mamam' sendiri...

pada usia putri naurah setahun 7 bulan, baru lah mama train dan percaya putri untuk makan sendiri... sama ada nasi atau biskut... selama ni mama suapkan sebab mama tak suka makanan sepah2 kat lantai... terutama serbuk2 biskut... nanti lantai lekit dan bersemut... lagipun mama tak bole nak sapu rumah bila putri tak tido, nanti putri kacau,lagi bersepah jadinya... dengan cara tu, putri lebih banyak makan dan mama tak perlu lagi kejar2 putri untuk makan... walaupun kadang2 cuma 2 sudu kecik je yang putri makan, (lepas tu main2 je nasik tu), mama rasa ok la tu... =)
gambar ni pertama kali putri makan sendiri...

ni pulak video nye... video ni lepas beberapa kali praktis... dah tere sikit... tapi sekarang ni,bila bg makan sendiri,main je lebih...




seorang sahabat...

nama dia Nur Syazana binti Mohd Zahari... mama kenal dia masa mama form 2, kat sekolah raja perempuan taayah... kitorang sama bilik dari form 2 sampai lah form 5... dia seorang yang manja tapi sensitif... dia berwajah sedikit masam tapi suka ketawa... dia suka beli novel2 alaf 21... dia ada semua kaler tudung labuh masa sekolah dulu dan kitorang selalu pinjam tudung dia... dan macam2 lagi tentang dia...
lepas abis sekolah, mama tak terus lost contact dengan dia... sebab... mama selalu lepak rumah dia bila mama turun ipoh nak jumpa papa... dia baik... sangat baik...
bila mama dah kerja dekat ipoh, mama ajak dia keluar pekan naik bas pun dia sanggup... dia tak kisah berpanas asalkan dia dapat temankan mama... dan bila mamapapa dah ada kereta, tentulah dia kawan mama yang pertama mama cari...
ini gambar dia... mama dan dia pergi kenduri kawin kakak kawan kitorang... mama tengah pregnantkan putri naurah masa ni...

masa mama keluar wad lepas lahirkan putri naurah, dia terus datang rumah melawat putri naurah s…

semakin teruk!

sabtu balik taiping...mama lupa bawak camera! ahad balik ipoh....papa lupa bawak balik beg baju!  -inilah kelupaan yang paling teruk sekali-

oh ye...papa pun dah selalu lupa2...

thru hp..

smlm mama tertinggal cable hp tatkala bateri hp kong..
hari ni mama tertinggal broadband pulak tatkala mama nak bayar ptptn..

dah 3 hari berturut2 mama lupa barang ni..
adui la..
esok nak balik kampung,ahad ada kenduri aqiqah putri natrah..
entah apa pulak yang mama lupa bawak nanti..
huh!

gegegirl...

sepanjang mama jadi suri rumah menjaga 2 orang kanak2, setiap hari mama pasang cerita ni...
upin ipin -cerita kami
upin ipin - jari jemari
dan...
boboiboy episod 21-22...
mama pun sampai dah hafal diolog nye... putri pun sama tapi tak jemu2 tengok cerita2 ni... byk jugak dialog2 dalam cerita2 ni yang putri akan ikut, buat gaya n menari... =)
sekarang opah dah start jaga, boring la putri di siang hari... hehe... tunggu mama balik keje baru bole tengok...
bile nampak je hp mama, putri sebut "gegegirl.." yang bermaksud, boboiboy...hehe... sebab mama dah buh dalam hp, tak payah lah nak play kat tv...
actually mama nak upload video putri makan sendiri... video tu dalam hp mama... dah draft pun tapi hp mama bateri kong pulak.. pastu mama lupa bawak cable... semalam mama lupa bawak hp... ish..ish.. dah beranak 2, 2 kali ganda la mama lupa...

rehat jap...

fuhhhh... baru lah mama dapat bernafas lega sekejap... banyak kisah putri-putri yang mama nak tulis, terutama si kakak... tapi mama tak punya banyak masa sekarang ni...
cita pasal mama pulak lah... =)
sejak lepas pantang tu,mama start buat part time job... mama cuma dapat buat waktu malam je,bila sume orang dah tido... kesannya,mama cuma tido 3 - 4 jam je sehari... sampai lah dua hari sudah... bayangkan...dalam 9 hari, mama cuma tido 3-4 jam je sehari... malam semalam, lepas maghrib mama susukan natrah sambil tengok berita kat depan, mata mama dah tak bole bukak dah... sambil natrah tengah melekat kat nenen, mama baring n terus tertido... putri berpancaragam pun mama tak larat dah nak tengok... papa je yang layan putri dan kemas2 meja n dapur...
dapat tido sekejap, lega la sikit... mama bawak natrah masuk bilik... putri n papa pun dah siap2 baring atas katil... memang macam tu lah rutin sekarang... natrah akan nenen sampai dia betul2 nak tido... putri pulak nak papa layan dia sambil baring2 atas katil... su…

new life... =)

em... seronok jugak kelam kabut uruskan rumah, seorang suami dan 2 orang anak... =) paling lama, mama cuma ada masa 2 jam je untuk diri sendiri dan masak disiang hari... tapi sebenar nye, tak sampai seminggu kot mama rasa kelam kabut macam tu... sebab opah dah balik ipoh dah tolong mama kat rumah... putri masih melekat dengan mama bile papa pegi keje... sesekali je nak dengan opah bila di pujuk... adik natrah kene selsema pulak... jangkit dari kakak putri yang tak sudah2 nak cium natrah... kalau mama halang, makin kasar putri buat natrah... sebab tu, most of the time memang mama biar je putri nak cium adik...
papa dah start normal shift bulan ni... dah tak keje 12 jam lagi... mula2 rasa janggal je bile pagi2 papa masih lepak2 tengok tv n belum kul 7 papa dah balik... tapi rasa seronok jugak... bole la mama dan kakak putri ikut papa pegi pasar malam... oh...teringat hari selasa lepas kita pegi pasar malam... putri nak berdukung je dengan papa... pastu, kita terserempak dengan 2 orang kawan papa... 2-2 pun…