Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2012

kakak = kaki

kakak putri dah pandai sebut macam2... yang mamapapa dah bole faham... perkataan yang paling putri suka sebut sekarang, "dah" n "kak" (bukak)... bila dah selesai buat sesuatu, bila kereta berhenti, bila mamapapa sebut bye dalam fon,bila tutup tv dan mcm2 lagi, putri akan sebut "dah"... dan "kak" pulak, bila putri minta mama bukakkan bekas biskut, bekas mainan, bila mama suruh buka tv, pintu, almari putri dan macam2 bukak lagi... paling putri sibuk nak bukak, bila mama nak mandikan adik... putri seronok nak bukakkan mitten n booties adik n paling putri nak bukak adalah pampers adik... bila dah bukak, putri akan sebut "eeeee....nyak....." (eeee.... banyak - refer pada najis kat pampers tu).. sangat suka nak buangkan pampers adik... tapi kene sape2 ikut putri pegi dapur n buangkan... malam tadi, nangis2 putri ajak papa temankan sebab lepas mama salinkan pampers adik, mama susukan adik... tapi papa tak faham... sudahnya, putri campak balik pampers tu …

Admit wad 1 malam...

tak sangka pulak hospital ada sediakan baju untuk baby...


baju untuk kanak-kanak pun ada... sangat cute!
natrah kene admit hospital 1 malam... =( aduhai... mama tak tau apa yang tak kene pada mama... natrah sangat baik pada waktu malam... (alhamdulillah...) sepatutnya, mama tak de alasan tak cukup tido... tapi sebab mama cuai dan asyik bertindak dalam pra-sedar, natrah jatuh katil!
mama terjaga bila dengar natrah nangis kuat... papa pun terjaga n terus lompat dari katil... mama tengok natrah dah terlentang atas lantai yang beralaskan carpet... mama cepat2 dukung natrah sambil papa gosok2 belakang natrah sampai nangis natrah reda....
yang mama ingat, sebelum mama tido, mama letak natrah dalam baby cot... memang palang baby cot yang rapat dengan katil mama tu mama tak tarik sampai atas... tapi,cukup2 paras badan natrah bila baring... mustahil natrah terjatuh dari baby cot tu sebab natrah tido pun masih tak banyak gerak n pusing2... kalau tengok keadaan masa natrah jatuh tu, mama assume yang mama tengah nak …

selesai berpantang...

Alhamdulillah... selesai sudah mama berpantang selama 44 hari... kalau ikut mama, 40 hari je... tapi sebab dah transfer opah yang jaga mama, kene la ikut opah, 44 hari... macam biasa la,mama bukan tekun sangat... kadang2 skip jugak bertungku, pakai stokin, pilis n bengkung... apepun, putri natrah semakin berisi... pipi semakin gebu... badan semakin kuat... kepala selalu nak angkat2 bila mama dukung...
sampai hari ni, adik natrah tak berjaga malam sangat... selalunya, lepas mandi petang sampai maghrib natrah akan bangun... lepas maghrib tido sampai pukul 12... bangun minum susu kejap, pastu tido balik... pastu, lebih kurang kul 3 dan subuh... tu pun kadang2 natrah eh-eh sebab nak berak, bukan nak susu... lepas berak n buang angin, tido balik... sampai mama terpaksa paksa natrah minum susu... tapi natrah lebih pentingkan tido dari minum susu... dan selalunya, pagi2 mama kene perah susu sebab dah sakit... ;) moga2, rutin adik natrah akan terus macam ni... mudah la mama nak overtime malam2... =)
kakak naurah p…

putri on off demam...

putri mula demam sejak minggu pertama ikut mama berpantang kat melaka... sejak tu, putri asyik on off demam... sampailah jumaat baru ni, putri demam lagi... hari jumaat tu opah balik kampung kejap,ada urusan... esok paginye (sabtu), pagi2 lagi opah dah balik ipoh balik... oh ye...hari tu,mama juga rasa demam... bile maghrib, kita sama2 makan ubat... mama rasa sihat malam tu... baru lah bole bangun dan buat kerja2 rumah sikit... kalau tak, tiap kali mama berdiri,rasa nak pitam... makan pun tak lalu,tapi gagahkan jugak... perut mama tak bole kosong,tak bole masuk angin... nanti sakit lain pulak yang datang... putri pun nampak sihat, main masak2 sebelum kita sume masuk tido...
malam2 mama bangun untuk susukan natrah... mama rasa kepala putri, panas balik... mama tak kejutkan putri bangun makan ubat... mama cuma jelum dahi dan leher putri dengan tuala basah... sampai pagi,putri masih panas...
pagi tu, putri dan natrah masih tido masa papa keluar jemput opah sebelum pegi keje... papa anta opah kat rumah n ter…

putri natrah sebulan sudah...

gambar terkini... sangat2 terkini... natrah tengah tido masa mama amik gambar ni... masa flash bercahaya, tiba2 natrah mengekek2... maka,terhasil lah gambar ini...


natrah lahir pada pukul 1.50 petang bersamaan 12 dis 2011 dengan berat 2.55kg... kalau ikut perkiraan dokte,  natrah dikira baby pre-mature sebab lahir pada 36 minggu pengandungan mama...  tapi,syukur alhamdulillah sebab natrah sihat sejahtera ketika lahir...
natrah suka senyum... kadang2 mengekek2 ketawa dalam tido... ada lesung pipit sebelah... kuat poo poo... tersedak tiap kali nenen... tak berjaga malam sangat... apa lagi ye?
papa tak dapat nak tumpu perhatian sangat pada natrah sekarang ni... sebab... kakak naurah masih sangat manja dengan papa...

kakak naurah...
baby lagi dah jadi kakak... =)