Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2011

it's a boy?

actually, yang mama asyik tulis bedding baby cot tu nama nye bumper pad...hehe... mama baru tau...
putri punye dah totally siap n mama dah sarungkan... mama rasa sangat cute! (tak dapat nk elak dari 'masuk bakul n angkat sendiri'..hehe)
mama dah start putra punye... =)



lepas siap ni, mama nak buat sarung tilam, bantal n bolster... bile sume dah siap, baru la bole letak gambar overall design ye... entah sempat ke tak sebelum mama beranak ni...

selangkah ke arah 'sesuatu' itu....

weekend yang pendek... sebab sepatutnya isnin public holiday... tapi mamapapa kerja... tapi, sempat la kita survey 2 'sesuatu'...
ahad tu balik kampung kejap nak jumpa atuk sebab ada hal... papa balik keje pukul 5, terus gerak balik taiping... lepas maghrib, terus balik ipoh balik sebab mamapapa keje esoknye,kan.... penat betul rasanya...
dan...mamapapa sepakat nak pilih 'sesuatu' yang no 2... =)
harus betul2 ikat perut lepas ni... please remind kan mama, STOP SHOPPING!!!

18SX!

beginilah putri bila dalam kereta sejak akhir2 ni... on de way balik ke taiping... tiba2 putri terlepek kat tengah2 tu.... dan tiba2 juga putri nangis-yang-sungguh2 tu... tak tau kenapa... mungkin sebab mamapapa tak layan putri kot, putri jauh hati.... bila sampai kampung, bertambah lah sayu putri bile nampak atuk... ish...mama tak tau dah nak buat macam mana... putri sangat takut pada orang lain... kalau dengan foreigner tak pe lah... ni dengan atuk nenek dan pak cik mak cik sendiri... opah2 asyik kata putri ni 'su…

macam mana nak bagi putri senang poo poo...

pagi ni putri bangun dengan riang gembira...
tak macam 2 hari sebelum ni...
putri bangun2 terus turun katil cari papa yang dah pegi keje...
tadi pun papa dah pegi keje masa putri bangun...
tapi nasib baik mood putri ok...
oh...mama dah jumpa solution macam mana nak bagi putri senang poo poo...
tak perlu ubat lagi...
mama cuma bagi putri makan timun segar je...
nasib baik sangat putri suka makan timun walau tawar-tak-de-rasa-ape2...
dan alhamdulillah,selama putri start makan timun,
putri sangat senang nak buang air besar...
putri nangis2 kejap (mungkin dah fobia selama ni asyik sembelit je),
tibe2 bau busuk...
najis nye pun dah tak keras dah...
mama syukur sangat2...
alhamdulillah....
malam tadi, serius mama susah hati...
mama rasa perut mengeras n sakit selang beberapa minit...
mama baring atas katil sambil pegang perut...
putri suka sibuk2 nak naik katil bile mama ada atas katil...
kalau putri dok diam2, tak pe la...
ni putri menari ballet pulak...
aduhai...
mama nak kene control putri…

'sesuatu'

mama papa sedang gigih mencari 'sesuatu'.... sebab 'sesuatu' yang ade sekarang ni, perlu di tukar pada yang baru... sebelum ni, tak pernah terfikir secara serious untuk dapatkan 'sesuatu' tu... tapi sejak balik dari melaka baru ni, mama terus suarakan hasrat mama yang mama nak 'sesuatu' yang baru... em...untuk jadi isteri yang solehah, kita tak bole minta2 pada suami... mama cuma luahkan hasrat mama... biasanya, papa akan ignore permintaan mama kalau papa belum sedia untuk tunaikan... tapi kali ni nampaknye papa pun setuju nak beri mama 'sesuatu' tu... sebab papa juga gigih berusaha... dan tentulah 'sesuatu' tu untuk kita semua... bukan untuk mama seorang...
sekian.... =)
psst...mama dalam mood membaca diary lama... ;)

persediaan menyambut adik putri...

ade 2 benda lagi yang mama kene sudahkan jahit sebelum adik putri lahir... sebab lepas adik lahir, mama nak kene focus pada kerja lain pulak... tak boleh dah jadikan menjahit aktiviti-yang-mesti-buat di hujung minggu...
sekarang mama tengah gigih menjahit sarung untuk bedding baby cot... ingat tak mama dah buat span dia dulu...

mama sangat2 teruja nak siapkan...
tapi agak lambat sikit sebab ade yang  mama kene jahit tangan... mesin tu bole buat sulam, tapi mama tak reti guna... mesti ade setting dia, tapi mama tak tau...
kenapa mama gigih buat sendiri? sebab mama teringin nak ade 1  ~since dah ade baby cot,kan...~ kalau mama beli siap, mesti papa geleng kepala...hihi... oleh itu, mama decide untuk buat sendiri je... dengan design sendiri....  =)




belum tahu lagi adik putri perempuan ke lelaki... so, mama buat 1 side untuk girl n 1 side lagi untuk boy... mama buat yang 'putri' dulu... dah siap yang ni, baru mama buat untuk 'putra' pulak...

bukan senang mama dapat jahit bile putri dah pandai…

melawat si kembar...

kawan mama baru melahirkan anak kembar... dua-dua pun perempuan... sabtu lepas kita pegi melawat tapi mama sorang je yang tengok sebab kawan mama tengah dok dalam bilik... baby2 dia pun dalam bilik... jadinye mama sembang2 dengan dia dalam bilik... sembang sambil baring...hehe... tak senonoh betul! amik gambar pun sambil baring... =) putri kat ruang tamu dengan papa...

monday yang mendung...

semendung perasaan mama sewaktu nak pergi keje tinggalkan putri.... =(
putri bangun pagi masa papa lepas mandi... mama buatkan susu, putri minum susu elok2 masa papa tengah subuh... tu pun papa tak sempat abis subuh lagi putri dah nangis2 nak papa dukung... putri memang macam tu... papa nak solat pun putri nangis2... ape lagi papa nak masuk bilik air... tapi, masa papa nak pegi keje, elok je putri salam n byebye papa...
lepas tu, putri merengek2 lagi... mama tak tau putri nak ape... sampai saat kita kene pegi amik opah pun putri rengek2 lagi...
dalam kete, putri nangis2 nak turun dari baby seat... susah hati mama di buat nye... bile dah amik opah, opah turunkan putri dari baby seat n nak riba putri... lagi kuat putri menangis... putri memang tak nak kat opah tiap pagi isnin... putri nangis2 sampai muntah kat opah... opah marah putri.... =( mama rasa sedih putri kene marah walaupun mama selalu marah putri... bile mama dengar orang lain marah putri, mama pulak yang sedih... mungkin tu yang papa rasa bila mam…

weekend yang panjang...

jumaat...
mamapapa dah cuti sebab kita nak pegi kenduri kawin maksu zura kat PD...
lepas hantar opah n maksu yati kat PD,
kita balik melaka...
tido sana...

sabtu...
dari melaka kita ke PD bersama atuk n nenek...
lepas tu, kita balik melaka balik...
tido sana...
bukan dekat sebenarnya, 2 jam perjalanan jugak lah...
sian papa penat drive...
sorry ye bang...
sayang tak selesa nak tido kat homestay sana dengan keadaan perut besar ni bersama2 family orang lain...
lagipun, bukan senang dapat balik melaka,kan?
kalau raya puasa tak de, agaknya tak balik langsung...








kat kampung melaka...






ahad...
pagi-yang-tak-pagi-sangat kita gerak PD...
amik opah n maksu yati...
lepas tu singgah KL, maksu n opah tumpang kawan maksu balik perak...
sebab kita nak singgah rumah mak ngah tash dulu sebelum balik ipoh...
opah nak balik taiping dulu n maksu yati nak balik penang terus...
so, tak bole la tunggu kita...


persediaan menyambut adik putri...

sebenarnye, mama tak larat dah nak jalan banyak2... tapi mama tak bgtau papa sebab nanti papa tak nak pegi jalan2 dah... mama pregnant kali ni, papa sangat amik berat... papa belikan mama susu mengandung tanpa mama minta, papa tolong letakkan bantal kat bawah perut mama bile mama mengadu nak mengiring pun rasa sakit, papa tak bagi mama makan megi, papa suruh mama duduk jauh dari hp, papa tak bagi mama buat keje banyak, dan lain-lain lagi.... tapi 1 papa tak penah buat, usap2 perut mama... 2 kali mama mengandung pun papa tak buat... betul2 nak surprise papa ni...

mama pegi kamdar lunch tadi... slumber je balik ofis pukul 2.30...hehe... beli kain untuk buat bedding baby cot dan kain flannel untuk buat selimut adik putri....

pakai plain color aje dan combine dengan kain polka dot... since mama tak tahu adik putri laki ke perempuan, mama buat 2 color.... pink and blue... =) banyak jugak projek menjahit yang mama dah buat cuma mama tak buh dalam blog ni je... tak rajin pulak nak tulis pasal tu.... nanti lah ma…

putri at Lost World of Tambun...

Aidil Adha jatuh pada hari ahad... jadinye isnin mama cuti... nasib baik papa pun cuti... mamapapa tak plan nak kemana2 pun... cuma nak keluar cari barang dapur n beli barang2 adik putri sikit...
opah tipon pepagi, bagi tau yang sepupu papa 1 family n adik papa (mak su yati) nak gi lost world... opah kata, kalau nak jumpa, pakat la dengan diorang.... mama bagitau papa... papa tak teruja sebab baru je semalam jumpa...haha... lagi pun, mamapapa tak pernah berniat nak masuk pun dalam tu di sebabkan harga tiket yang sangat mahal bagi mamapapa....
lepas tu, opah tipon lagi.... dia kirim barang... durian lagi!... n benda lain... nak tak nak, kene jugak jumpa... mama bagi tau papa... papa suruh diorang datang rumah aje... tak pun nanti papa tunggu kat highway, pass barang kat situ je... memang mamapapa rasa sangat malas nak keluar hari ni... nak berehat2 je kat rumah.... tambah, putri sedikit meragam hari ni... perut tak selesa kot... dah 2 hari putri tak membuang najis putri...
lepas tu, mak su yati pulak call..…

aidil adha 2011....

sabtu lepas asar kita bertolak balik taiping...
mama suruh putri smile....cam gini le putri smile... =)

dah sampai taiping....tunggu opah amik satay...

sampai kampung...teruja mama tengok durian berlambak2... =)


putri masih tak bole ade orang ramai2 n nak berkepit je dengan papa... (tengah mencari papa)

putri lepak bilik je.... tengok tv kat bilik... siap tutup pintu dan cuba2 nak kunci bilik...

papa kopek durian pun putri tak kisah... putri dok kat bilik je... papa suruh mama makan puas2... sebab mama asyik minta papa beli durian je... memang mama makan puas2 la... in fact, stok durian berlambak lagi kat peti ais rumah.... mesti la tiap kali balik keje, durian yang mama cari dulu...hehe... tapi pregnant kali ni, perut mama sangat sensitif... lepas makan puas2, mama kene minum air banyak... putri memang mama tak bagi makan sikit pun sebab putri tak suka minum air masak... kalau sekali putri dah rasa n putri suka, nanti putri nak makan lagi pulak... pastu, tak minum air masak...mana bole! so untuk jalan s…

dalam dakapan papa....

isnin hari tu putri jatuh... opah kata mulut putri berdarah... mama balik keje hari tu, bibir putri nampak bengkak...
selasa malam... mamapapa sama2 tidokan putri... lampu tido dah pasang tapi putri masih belum ngantuk lagi... mulut bising tak berhenti cakap + kaki tangan pun tak diam... tiba2 putri sembur2 air liur putri macam putri termakan benda yang putri tak suka... mama tengok mulut putri, ade cecair pekat penuh kat mulut... darah! padahal putri tak de pun terhantuk ke ape ke masa tu... lap2 banyak kali pun masih banyak darah keluar... putri tak nangis tapi putri tak selesa + marahkan mamapapa nak lapkan darah tu... esok nye mama tanya opah, opah kata tempat luka tu kot yang berdarah balik....
rabu maghrib... tengah2 putri main sambil tengok tv, mama pun tengah tgk tv, putri sembur2 air liur lagi... darah keluar lagi dengan tiba2... cepat2 mama sms papa bgtau... sebelum tu papa ade tanya mama,keluar lagi ke darah tu... tapi masa tu, tak keluar lagi,so mama kata la dah tak de... papa balik keje terus…