Skip to main content

kenapa...


kenapa mama tulis pasal sebelum ni?
sebab hari tu mama baca beberapa blog yang mama follow,
dan beberapa kisah yang orang share dekat facebook,
yang anak2 sangat mahukan mak ayah dapat spend masa dengan mereka...
mak ayah sangat sibuk cari duit sampai balik rumah pun anak2 dah tido...
mama tak nak macam tu...
sebab mama tak biasa hidup macam tu...
sebab dari kecik memang hidup mama sentiasa sederhana...
tak pernah rasa hidup mewah...
tak pernah rasa, bila nak sesuatu, bole terus dapat...
tapi, keluarga mama hidup dengan penuh kasih sayang...
bila makan malam, selalu makan sama2...
bile hujung minggu, atuk nenek sentiasa ada...
mama harap keluarga mama pun akan macam tu...
tapi tak mungkin kot...
sebab mamapapa tak de rezeki keje kerajaan yang pegi dan balik keje tepat pada waktu nya...
tak perlu overtime...
senang buat loan...
jadinya, papa harus kerja lebih untuk kita semua...
tapi, papa wajib spend masa untuk main2 dengan putri waktu malam sebelum putri tido..
wajib!

kenapa mama selalu tulis pasal hidup mama yang sederhana?
mungkin ada yang menyampah,asyik2 cakap pasal tu...
niat mama cuma 1...
mama nak putri sentiasa ingat asal usul putri...
peringatan untuk mama juga...
andai satu hari nanti mamapapa dapat hidup mewah,
kita semua tak lupa diri...
kita semua tak lupa yang dulu hidup kita susah...
dan kemewahan kita bukan turun temurun...
ianya dari hasil usaha dan sabar mamapapa...
mama nak putri tau menghargai setiap kemewahan yang kita ada...
belajar bersyukur dan sentiasa ingat orang2 yang hidup seperti kita dulu...
mama nak putri juga jadi seorang yang sangat berusaha untuk dapatkan sesuatu yang putri mahu...
dan setiap peringatan tu, perlu lah di ingatkan berkali2...
sebab manusia ni mudah lupa...

kenapa mama selalu tulis tentang kebaikan papa?
sebab papa kan suami mama...
wajiblah mama menjaga maruah papa...
yang lebih tepat lagi,
sebab papa memang baik pada mama...
banyak benda yang papa sanggup buat untuk mama, yang bole buat mama nangis bila ingat balik...
terlalu banyak kalau nak banding dengan kebaikan mama pada papa...

lepas mama tulis pasal keje papa yang tak perlu outstation etc,
malam tu papa balik sangat lambat... =(
mama sms,papa tak reply...
mama call,papa tak jawab...
mama buat loudspeaker biar mama bole tengok skrin hp tu dan putri bole dengar suara papa...
mama letak gambar papa dukung putri kat nama papa...
bila mama call, tentulah keluar gambar papa...
putri yang sememangnya busy body suka-nak-tengok2-hp-mamapapa-bila-mamapapa-nak-guna-hp terus cakap...
pa...pa...pa...haa..pa..pa..
 =)

mama sangat risau...
dah la hujan malam tu...
putri pun sampai tertido tunggu papa balik...


mama selalu nangis tiap kali papa balik lambat...haha...
teruk betul!
masa mamapapa baru kawin dulu,
papa selalu balik awal...
bile dah lame2 sikit,
papa mula balik lambat...
mama ingat lagi first time papa balik lambat,
mama sambut papa balik dengan air mata...
dengan muka risau, papa tanya kenapa...
mama tanya balik, kenapa balik lambat...
lepas tu papa sengih2 ejek mama...
papa cakap, tu pun nak nangis....
hihi...;P

saya seorang putri...
tapi saya suka duduk terselit2...

sekejap ada...
sekejap tak ada...







BAA!!! mama terkejut tak?!


 

Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT