Skip to main content

aktiviti mama papa di hujung minggu...

berbahagialah wahai putri dan mama sebab bulan ni papa tak kene overtime di hari berehat... =)
suka nya mama!!!
mama tau putri pun suka jugak sebab putri sangat sombong dengan mama di pagi ahad...
putri nak berkepit je dengan papa...
mama panggil makan pun tak nak...

em...macam biasa lah...
tiap hari isnin, mama akan cerita apa yang kita buat di hujung minggu kita...
tapi kali ni, mama papa yg byk buat aktiviti... =)

sabtu...
mama balik keje, papa dan putri tengah tido...
mama siap2kan lunch dan solat sementara putri takkan kacau mama...
tapi mama tak sampai hati nak kejut papa ajak lunch same2...
jadi nye...mama lunch sorang2...hehe...
ok ape...
nanti bile putri bangun, bole la mama jaga putri n suapkan putri mamam...
tak de la putri nak kacau papa makan,kan... =)
hari ni kita tak keluar kemana2 sebab tak de barang penting yang nak cari...
lagipun, esok papa cuti...
bole keluar esok aje...

putri tido awal malam tu...
sangat awal...
lepas2 maghrib...
dan mama papa dapat buat aktiviti masing2 dengan aman bahagia sekali...
papa sibuk mendownload anime + menonton anime + bertukang buat display shelve...
sementara mama sibuk melukis pola jahitan baju mengandung mama...
dah macam pusat giat mara pulak rumah kita...hehe...
mama buat dengan tekun sekali...
dengan harapan, mama tak perlu tido lambat...
sebab papa plan nak gi lowkin pagi esok...

menjelang tengah malam, putri bangun nak susu...
mama minta papa buatkan sementara mama tepuk2 putri dan tukarkan pampers putri...
bile papa masuk bilik nak bagi susu, mata putri terus segar bugar...
aduhai...
mama tak rasa putri bole tido balik lepas habis minum susu...
dan....ye!
jangkaan mama sangat tepat...
mama tepuk2 putri dari pukul 12 lebih tu sampai nak dekat pukul 2!
dalam kepala mama ni asyik teringat kain yang mama tengah nak potong tu...
aduhai...
confirm kene stay up lagi malam ni...

pukul 2 lebih, papa masuk bilik nak tido...
keje papa buat shelve tu,awal2 lagi dah siap...
papa tido lambat sebab tengok anime...
terkejut papa tengok mama masih tepuk2 putri dan putri masih termenung-entah-fikir-ape...
bile papa dah masuk tu, mama pun keluar la..
konon2 nak siapkan sikit je lagi kerja mama...
dari luar mama dengar suara putri asyik suruh papa playkan video putri kat hp papa...
sesekali putri nangis...
bile putri nangis tu, mama buatkan susu n bagi putri minum...
em...putri lapar rupa nye...
siang tadi putri tak makan nasi sangat...
2-3 suap je...
mama tinggalkan dulu keje mama n cuba tidokan putri...
sian papa nak tido...
akhirnye, pukul 4 lebih jugak lah baru putri tido balik...
dan mama sambung siapkan keje jahitan mama...

*nanti lah mama buh gambar ape yang mama papa buat...

ahad pulak...
disebabkan semua pun tido lambat,haruslah sume pun bangun lambat... =)
tengah mama siapkan breakfast, putri bangun...
bile putri bangun, haruslah papa pun bangun... =)
putri nak berkepit je dengan papa...
seronok ye sayang...
bangun pagi papa ade disisi...
rancangan nak pegi lowkin tak jadi...
lowkin pun dah nak tutup...
kedai2 makan pun dah mula serve lauk2 untuk makan tengah hari...
mama memang suka hujung minggu yang begini...hehe...
baru lah rasa betul2 hari cuti...

sebelum tengahari kita keluar...
jalan2 jusco n cari barang dapur...
sejak putri dah pandai jalan, mama jarang dah bawak stroller kalau pegi tempat2 yang ade troli...
putri duduk kat troli je atau berdiri dalam troli...
tapi, selalunye putri akan angkat2 tangan minta papa dukung bile putri duduk lame sikit kat troli...
mama cuba teknik baru biar putri tak angkat2 tangan minta papa dukung...
tiap kali putri nak angkat tangan minta papa dukung,
mama akan suruh putri bye-bye papa...
terus putri bye-bye papa sambil senyum2...
putri sangat well-behaved semalam...
mama papa lunch rojak pun putri duduk diam2 kat troli...
sambil mama suapkan roti cicah horlick ais...
putri penat agaknye...
duduk je putri kat car seat putri bile dah nak balik tu, terus putri ngantuk2...
dan tido...tak sampai rumah lagi dah tido...
bile dah sampai rumah, putri sambung tido sampai petang...
dapat la mama kemas2 rumah n dapur...
sambung buat pola jahitan semalam...
lepas asar, baru mama nak start masak untuk dinner...
papa tolong mama masak...
seronoknye dapat masak bersama2 lagi.... =)
putri tak nangis2... =)
kejap2 putri datang dapur tengok ape mama papa masak...
kejap2 putri pegi depan, main2 n tengok tv...
tapi, bile mama papa lame sangat kat dapur, putri mula gelisah...
mula paut2 kat kaki papa...
terpaksa lah mama minta papa sudah kan kerja2 memasak dan mama bawak putri tengok tv...
tapi, bile malam, putri mula berpancaragam lagi...
entah ape yang tak kene...
mama bawak putri masuk tido awal...
hari ahad kene tido awal sebab mamapapa nak keje esok hari...
putri nangis2, putri tak dok diam sampai mama betul2 marah pada putri...
bile putri kene marah, putri terus baring diam2 dan terus tido...
mama tau putri dah ngantuk sangat, tapi putri masih nak main2...
sedih sangat mama rasa bile mama terpaksa marah putri...
putri masih baby lagi pada mama...
sesekali memang mamapapa akan panggil putri 'baby'...
menitis air mata mama bile tengok putri tido...
kenapa putri suka nangis2?
mama tak nak putri jadi macam mama...
suka menangis...
mama tak suka tengok anak mama sedih2...
mama tak suka kalau anak mama tak dapat apa yang anak mama nak...
mama nak putri kuat...
tak nangis2 selalu...
sebab mama takut, kalau putri dah besar nanti,
putri tersalah jumpa pasangan yang tak bole sabar dengan tangisan putri,
seorang lelaki yang penyabar macam papa,
nanti putri kecewa bila lelaki tu tak sabar dengan putri...
mama betul2 sedih tiap kali putri nangis2...

putri...
kalau putri dah pandai baca diary putri ni,
ingat ye mama pesan...
putri jangan selalu nangis2 ye sayang...
putri kene kuat sebab putri adalah seorang kakak...
kakak mesti jadi contoh pada adik2...
jadi pelindung pada adik2...
sedih sangat perasaan kalau kita terpaksa nangis sorang2 bila orang yang kita harap dapat tenangkan kita masa kita nangis, buat tak tau je...
mama tak nak putri akan rasa macam tu satu hari nanti...
simpan air mata tu untuk yang penting2 je...
mama tetap sayang putri sepenuh hati walau mama selalu marah2 putri...
ingat ye sayang...


baby kene senyum2 macam ni selalu, ye sayang....
Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

BAGAIMANA MERAWAT BAYI SELSEMA DAN BATUK TANPA UBAT