Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

................"kita berkenalan di laman MIRC"..................

papa dah start kene keje hari ahad balik... =( bosannye!!!!! tapi mama syukur sangat sebab mama sempat jugak masak dan kemas rumah... dan online juga.. =) penat... mama dah sarat sangat rasa nya... adik putri sangat2 aktif waktu malam... terutama bila menjelang tengah malam... sampai mama rasa macam nak beranak dah... sebab, masa putri dulu, mama tak turun darah atau pecah air ketuban sebagai tanda putri nak keluar... mama cuma rasa sikit2 contraction (kot) + pergerakkan putri rasa sangat lain + naluri mama yang rasa masa nya dah tiba... sebab tu mama rasa sangat takut bila menjelang malam... takut sampai nangis... mama takut nak beranak!!!!
malam sebelum tu, mama papa sama2 tidokan putri... sebab putri dah sangat2 ngantuk, tak de la putri ligat pusing sana sini, panjat sana sini sebelum tido... dapat la mama papa pillow talk kejap... mama bgtau papa yang adik putri sangat aktif waktu2 ni.... hampir pukul 12 malam masa tu... tiba2 papa terfikir yang....kalau opah tak de kat rumah masa mama sakit nak bera…

happy birthday papa...

birthday papa minggu lepas kita sambut simple je... cadangnye nak ajak papa pegi gunung lang, berkelah potong kek sambil buat photoshoot putri... tapi papa kene keje pulak cuti deepavali tu... jadi nye, mama masak special sikit since opah pun ade kat rumah bole tolong jaga putri sementara mama masak... lagipun papa tak suka makan kat luar n mama pun belum gaji lagi... lagipun lagi, mama dah jarang masak,kan... tak de la special mana... nasi ayam-yang-sosnye-tak-jadi....;p tu kire pre-celebrate sebab masa hari jadi papa masa hari keje... mama memang tak sempat la nak masak pun... jadi nye, malam tu kita potong kek kat rumah aje... putri sangat baik.... tak de lah nak usik2 lilin dan kek tu... siap duduk atas meja potong kek sama2 papa...



happy birthday abang.... sayang doakan abang panjang umur dan tak tinggalkan sayang sorang2... dan semoga sayang dapat bahagiakan abang sepanjang hayat abang...
bahagia betul budak kecik ni dapat sepah kan bilik!

mama papa...please!

please jangan ajar habit yang tak baik pada putri ye... ekeke...
inilah akibat bila mamapapa kadang2 letak kaki atas coffe table!



psstt...opah pakaikan putri baju new born pulak... mama dah asingkan baju2 putri yang kecik2 kat drawer lain...
ok...ok... mama stop cerita pasal papa...

putri tak suka mama... putri tak perlukan mama... putri pun dah lama berhenti minum susu mama... putri bole survive tanpa mama.... papa juga,kan?...

tibe2 teringat 1 benda...

mama macam tak percaya bila papa suka lagu ni... n papa kata, video klip dia pun agak best... ;p

mukabuka pun papa tak de...ekeke...
mamapapa berkenalan pun thru internet... masa dulu, semua pun jujur je bila chatting kat internet... tapi sekarang ni, susah nak jumpa yang betul2 niat untuk berkenalan...
Alhamdulillah.... hubungan mamapapa masih sampai sekarang... bermula sebagai kawan... tempat mama share semua benda... sampai lah mama dah mengandungkan anak papa yang kedua... Alhamdulillah...Alhamdulillah... tak terucap rasa syukur pada Allah...
papa sangat setia pada mama... mama juga... walaupun mamapapa jauh, mamapapa tetap mempercayai satu sama lain... walaupun banyak anasir2 jahat yang cuba pisahkan mamapapa... mamapapa tetap mahu dengar penjelasan dari mulut mamapapa sendiri... pernah kawan papa hasut papa kata mama ada laki lain kat kl... pernah seorang perempuan mengaku yang dia girlfriend papa dan bgtau mama yang papa sebenarnya tak suka mama... dan macam2 lagi... mamapapa tetap mahu dengar penjela…

tak dapat nak berseronok2... =(

ala...esok papa kene keje... tak dapat nak berseronok2... =(
putri sekarang ni dah tido nyenyak waktu malam... bangun minum susu pun waktu subuh je... lega sikit mama... dapat jugak mama tido lena sebelum mama kene selalu stay up malam2 lagi...
tengok la video ni... putri dah bangun masa tu... tapi sebab lampu tido masih pasang, putri pun masih mamai2 lagi, putri cari badan papa untuk landing... tak dapat landing atas badan papa, sandar kat kaki papa pun jadi lah,ye sayang.... =)

rentetan dari gambar 'saya seorang putri' versi video...

mama balik keje lewat sabtu lepas... masa mama sampai rumah, papa tengah tepuk2 putri tengah tido... dapat la mamapapa lunch same2 tengah hari tu...  mamapapa cuma makan lauk semalam yang opah masak... haruslah mama masak petang2 lepas asar nanti untuk dinner... tapi...papa masuk dapur dulu dan masak... =) papa masak sup ayam... dan ayam goreng lada hitam... (^______________________^) mesti lah mama bahagia bila papa yang masak...hehe...
maghrib tu mama suapkan putri makan nasi berlaukkan sup ayam yang papa buat.... putri sangat berselera... habis putri makan!!! tak pernah2 putri makan sampai habis selama mama suapkan putri... sedap betul papa masak,kan! bole la masak lagi....kan bang... ;P putri bosan agaknye asyik makan lauk mama n opah masak... sesekali rasa air tangan papa, licinnnnnn... =)
lepas maghrib kita keluar sebab mama nak cari hadiah untuk kawan mama kawin esok hari... dan putri tido lambat malam tu... jenuh nak tidokan putri... nasib baik esok cuti... dapat la mama papa layan putri... lepas pu…

kenapa...

kenapa mama tulis pasal sebelum ni?
sebab hari tu mama baca beberapa blog yang mama follow,
dan beberapa kisah yang orang share dekat facebook,
yang anak2 sangat mahukan mak ayah dapat spend masa dengan mereka...
mak ayah sangat sibuk cari duit sampai balik rumah pun anak2 dah tido...
mama tak nak macam tu...
sebab mama tak biasa hidup macam tu...
sebab dari kecik memang hidup mama sentiasa sederhana...
tak pernah rasa hidup mewah...
tak pernah rasa, bila nak sesuatu, bole terus dapat...
tapi, keluarga mama hidup dengan penuh kasih sayang...
bila makan malam, selalu makan sama2...
bile hujung minggu, atuk nenek sentiasa ada... mama harap keluarga mama pun akan macam tu... tapi tak mungkin kot... sebab mamapapa tak de rezeki keje kerajaan yang pegi dan balik keje tepat pada waktu nya... tak perlu overtime... senang buat loan... jadinya, papa harus kerja lebih untuk kita semua... tapi, papa wajib spend masa untuk main2 dengan putri waktu malam sebelum putri tido.. wajib!
kenapa mama selalu tuli…

siapa tahu.... =)

semalam mama check up...
sangat fed up tiap kali pegi check up...
dah berapa kali mama pegi,klinik nak tutup untuk lunch baru mama selesai...
kalau mamapapa ni banyak duit, memang mama tak pegi klinik kerajaan...
staff banyak, sembang pun banyak...
tengah2 check mama pun bole lagi sembang2 hal peribadi sampai lupa ape nak tulis kat buku merah mama...
baran betul!
tu kisah semalam...
kisah check up sebelum ni,lagi la mama baran...
orang yang sama tanya mama sampai 3x,kenapa nak jumpa dokte...
3x jugak mama explain sampai last2 dia cakap,akak tak payah buang masa datang sini..
hei...ko yang buang masa aku,ok!
mama cakap dalam hati je...
mama masih bole sabar lagi...
sabar...sabar...
bile ingat balik, mula la setan cucuk2 bagi mama rasa marah lagi...

tapi hakikatnya, kita tak banyak duit...
sebab tu mama terpaksa jugak pegi goverment...
mamapapa jugak tak pandai nak berlagak banyak duit...
kadang2 tu, bile mama papa terbanyak duit pun,
rasa ragu2 je nak spend banyak2...
dah biasa hidup s…
mama baru baik dari sakit perut... angin... dah la angin dalam badan mama ni memang susah nak kuar... yang kuat kuarkan angin thru punggung, cuma papa n putri... =)
hujung minggu yang damai... =) papa kene last minute OT... tapi papa tak pegi... =) kalau papa pegi, sadisla mama... macam2 dah plan hari ahad tu...
papa dah susun atur balik bilik kita... ade ruang lebih besar sikit kat bilik yang sekangkang kera tu untuk putri menari ballet... ye...putri suka menari ballet... putri suka pusing2 sampai pening... lepas tu, laloq je bile jalan sambil sengih2... kadang2, putri pusing sambil angkat tangan... memang macam tengah ballet... =) bole lah putri dan adik golek2 kat ruang tu nanti... =)
mama start sakit perut masa ahad malam isnin tu... banyak sangat makanan2 berangin yang mama makan... memang tak bole tido malam tu... dalam sejam tu, ade la dalam 4-5 kali mama pegi toilet... yang kuar, cuma air je... sampai pagi, memang mama dah lemah dah... mama minta papa masuk keje lambat n minta papa bawakkan mama peg…
mama suka hari jumaat... sebab, papa masuk keje lambat... selalunye, papa akan keluar rumah sama waktu dengan mama... jadinye, sempat la mamapapa breakfast bersama2... dan, putri juga dapat salam dan bye2 mamapapa pergi kerja bersama2... oh ye...putri dah pandai salam... =) please jangan ckp amin bile minta putri salam sebab putri akan sapukan tangan ke muka instead of salam... =)
********************************************** mama belikan putri ni...

tapi mama sorok dari papa... ;P mama selalu sorokkan benda2 yang mama beli .... tp kalau baju2 tu, tak bole la nak sorok,kan... mesti nak pakai... papa tak suka mama shopping2 ni... lebih2 lagi shopping online... kalau mama bagitau mama beli online, mesti papa geleng kepala...hehe...
sorry abang!!! sayang tak reti la macam mana nak berhenti shopping.... ;) tapi abang dah tak marah sayang shopping2,kan... =)
reaksi putri menyelongkar set BABy Khalifah ni...




buku2 dia belum sesuai untuk putri sebab banyak latihan... CD2 dia pulak mama belum cuba pasang lagi... m…

putri sayang adik....

bile mama tanya putri, mana adik? putri usap2 perut mama sambil senyum2... bile mama suruh sayang adik... putri cium2 perut mama sambil bunyi.... "emmmmm..." bile mama cakap, siapa kakak angkat tangan? cepat2 putri angkat tangan sambil senyum2... bile mama tanya, siapa adik angkat tangan? pun putri cepat2 angkat tangan.... =) manja ye... nak jadi adik jugak...
***************************************
sejak beberapa hari ni, papa selalu balik keje lambat... tiap kali papa balik keje, mama ajar putri sambut papa... bukakkan pintu untuk papa dan kita tunggu papa dengan senyuman... biar papa rasa happy je balik rumah walaupun penat... masuk je kaki papa dalam rumah, putri angkat2 tangan minta dukung... dan papa akan terus dukung putri... mula2 mama rasa, tak patut papa ajar putri macam tu...
tapi bile fikir2 balik, biar lah...
bukan susah pun dukung putri...
lagi pun, dalam sehari tu, berapa jam je putri dapat jumpa papa...
kalau putri bangun awal sebelum papa pegi keje,
dapat la putri manja2 dengan p…

putri cover malu dengan menangis... ;P

minggu lepas kita balik kampung sebab hari ahad papa ade jemputan dekat seri manjung...
dekat sikit kalau gerak dari kampung...
lepas kenduri tu, terus balik ipoh...
sampai ipoh pun dah asar...

actually mama papa nak cari something untuk opah...
tapi belum jumpa yang berkenan dihati...
dan di sebabkan lepas asar baru kita kuar,
harus lah malam2 baru sampai rumah...
dan hari tu, mama papa makan kat luar lagi...
rasanya, dah 2 minggu mama tak masak kot...
sebab last week pun makan kat luar jugak... =)

tempat biasa, tesco...
cari barang dapur...
masa nak bayar tu, papa jaga putri sebab lepaskan putri jalan...
mama pulak yang kene letak2 barang kat kaunter n bayar barang...
sebab putri tak nak dekat mama...
entah ape masalah putri malam tu...
tengah tunggu cashier tu scan2 barang,
ade pak cik nak lalu belakang mama...
mama toleh pak cik tu sebab papa suruh mama tepi sikit,ade orang nak lalu...
mama terpandang bawah, mama nampak putri dah paut kaki 'atuk' tu...
mamapapa pun dah ketawa2 sambil panggil2 …

hening pagi di kampung halaman....

wake up girl!!!


tangan mesti sentuh mama dan papa!!!




ok...sekarang putri dah bangun!!!



mulakan hari dengan senyuman!!!

atau sengihan!!!?


v(^__________^)v


perjumpaan bekas KEMAS

jumaat lepas, mama keje half day sebab nak bawak opah pegi perjumpaan Kemas... maka, pergilah kita bertiga... putri baru bangun tido masa nak pegi tu... eh...sebenarnye mama kejutkan putri dari tido...
mama ingat nak balik rumah lepas hantar opah... pampers putri mama tak salinkan... spare pampers pun mama tak bawak... opah tak bg mama balik sebab risau mama drive berdua je dengan putri... risau putri pancaragam dalam kete, sape nak handle...
lalu, kita pun turun la ikut opah... dalam surat tu tulis kat rumah MB... tapi macam tak de ape2 pun... sempat la putri berjalan2 mengelilingi rumah MB tu... rupa2 nye, buat kat bangunan Umno... so, pegi lah sana...
sampai sana, mama biar je putri jalan... mama memang tak larat dah nak dukung putri,kan... sangat ramai atuk2 n opah2 kat sana... maklum la...name pun ex-Kemas... tapi putri sangat well-behaved... berdiri di tengah2 orang ramai... terdongak2 tengok orang lalu lalang...
opah ajak jugak join perjumpaan tu... ok la...mama n putri join... mama rasa sangat bersyu…
beberapa hari lepas, putri kene selsema... tapi putri masih ok... tak merengek2 dan tak berpancaragam... masih bole main macam biasa cuma kurang makan nasi... kalau mama lambat sikit lapkan mukus kat hidung putri tu, menjilat lah putri mukus yang ade kat bibir putri... orang tua2 kata, jangan sampai anak tu jilat balik mukus dia, nanti lambat baik... tapi alhamdulillah, walaupun putri susah nak makan ubat, tak la berlarutan lame sangat mukus putri tu...

ade satu malam, putri dah tido dulu... mama sambung buat keje jahitan mama yang terbengkalai malam minggu lepas... tengah putri tido, putri terbatuk2 sampai terjaga... mama cepat2 tengok putri kat bilik... putri macam susah nak nafas... mama minta papa buatkan susu... putri minum sampai abis dan putri minta lagi... papa buatkan lagi sekali... bile mama nak bagi susu, putri muntah balik susu yang putri minum tadi... abis kene cadar, putri n mama... jadinye malam tu,kita tido kat ruang tamu aje... beralaskan comforter... sakit badan mama... dah la mama dah m…