Skip to main content
mama cintakan senibina sejak mama sekolah rendah lagi...
mama sendiri tak tau dari mana mama tahu ade pekerjaan yang bernama arkitek...
sebab, masa sekolah rendah dulu, dalam buku rekod pelajar, kene isi 3 cita-cita...
dan yang pertama adalah arkitek...
tiap kali bila mama balik kampung melaka di hari raya,
mama mesti nak duduk tepi tingkap
dan tengok rumah2 orang tepi jalan...
hakikatnya, tak de seorang pun ahli keluarga n sedara mara mama yang terjebak dalam seni ni...

bila sekolah menengah,
mama tak dapat belajar seni sebab mama sekolah agama, Sekolah Raja Perempuan Taayah...
tak de subjek seni...
mama sekolah kat situ sampai form 5...
dan bile hujung2 tahun tu, UIA datang sekolah promote course2 yang ade kat UIA...
mama sangat2 terpanggil untuk masuk UIA sebab ade course architecture...
sebab mama rasa, kalau Uni lain, mesti dia utamakan student yang amik seni dalam SPM...
lagi 1 sebab, sebab budak2 sekolah mama kata, student Taayah ade kuota kat sana...
sebab tu agak senang budak Taayah nak masuk sana n sangat ramai budak Taayah di sana...

lepas dapat result SPM, mama tak buat apa2...
duduk di rumah saja...
masa tu mama tinggal kat muar...
atuk kene tukar sana sebaik je mama abis SPM...
jauh dari kawan2 di ipoh so tak dapat nak bersuka ria sangat...
tiap hari duduk kat bilik, potong gambar2 iklan rumah kat paper dan lekat kat 1 buku panjang tu...
sampai la 1 hari, mama dapat offer matrik kat ...mana ek...mama lupa...matrik londang kot....ade ke?
kat melaka...matrik baru masa tu...
kirenye, kalau mama masuk, mama 1st batch la...
mama nekad tak nak pegi...
sebab kawan2 mama kata, kalau kita terima matrik, automatik nama tak proses untuk masuk Uni...
sebab lagi, kalau masuk matrik, pastu nak masuk Uni, nanti dapat course yang entah ape2 ntah...
mama nekad nak UIA jugak...course architecture...
walau mama tau, belum tentu mama dapat sana...
atuk nenek dah susah hati...
mama dengar diorang cakap2 pasal mama sebab mama tolak matrik tu...
tapi mama tak kire, mama tak nak pegi jugak...
yang sebenar nya, mama bukan sekadar nekad je...
mama ade buat istikarah...
petunjuk tu tak datang dalam mimpi...
tapi mama rasa sangat2 lega, hati mama sangat2 tenang bila mama buat keputusan untuk tolak matrik...
dan alhamdulillah, mama dapat jugak offer UIA, course architecture...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sepatutnya mama ade exam hari ni...
exam keje goverment...
tapi mama decide tak pegi...
sampai pagi tadi, mama masih keliru nak pegi atau tak...
sebab ini melibatkan masa depan mama...
walau mungkin tak de rezeki di situ, sekurang2 nye mama pegi untuk mencuba nasib...
mungkin ade rezeki kali ni...mungkin...
papa pun ade tanya pagi tadi, betul ke tak nak keje gov...
tapi mama punya rancangan sendiri...
mama dah mula tawar hati nak keje gov. lepas ade peluang untuk mama bukak empayar mama sendiri...
mungkin jugak ini ujian dari Allah...
di saat2 mama berpeluang untuk punya company sendiri,
peluang untuk dapat keje-yg-so-called-stabil datang pulak...
tapi mama hanya mampu merancang, Allah jua yang tentukan...
mama dah terlanjur tak pegi exam tu,
mama harus berdoa lebih sungguh2 minta pada Allah,
supaya hajat mama untuk bukak company sendiri tercapai...
sebab mama percaya, Allah takkan kecewakan hambanya selagi kita terus minta apa yang kita inginkan...
cuma cepat atau lambat je untuk Allah tunaikan permintaan kita...
dan mama harap, keputusan yang mama buat ni,
mama takkan kesal dan memang ini yang Allah dah tentukan untuk mama...

mama masih berat nak tinggalkan dunia design walau apepun dugaan untuk terus dalam dunia ni... =(


interior design consultation...
feel free to contact zu at princezdesign@gmail.com








Post a Comment

Popular posts from this blog

Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid

cerewetnye kami nak beli rumah!

Bagaimana Atasi Masalah Anak SEMBELIT!

bagaimana saya diet dengan shaklee.