Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2011

project hujung minggu mama dan putri...

beli sponge
potong2 sponge...
potong2 kain...
balut sponge dengan kain...
mama susun elok2 dalam baby cot putri... tapi putri tak bole tahan melihat benda tersusun rapi...
 lalu...berseleraklah sponge2 tersebut...
"ok! selesai sudah...." kata putri...
"hahaha...mama jangan marah ye!"
tapi...ade sikit sesalan di hati putri kerana telah membuat mama marah-sikit-je...
sebagai hukuman, mama paksa putri tido sebab mama nak tido... =) hujan kat luar tu... tambah dengan air-cond... memang tak bergerak bile putri tido... syok ye sayang..... =)
~aktiviti mama dan putri pada ahad yang lalu~
oh ye..misi mama sekarang adalah mencari fabric yang comel2 untuk buat sarung bedding tadi... sangat suka tengok fabric2 designer cotton tapi mama tak de budget untuk beli fabric semahal itu... Rm 30 above untuk 1 ela...  =(


sayang menyayang...manja memanja... =)

putri sangat manja sekarang ni...
sangat2...
macam rasa tergugat je dengan kehadiran adik putri nanti...
sesekali bile mama tanya, adik mana?
putri usap2 perut mama...
bile mama suruh sayang adik, putri cium perut mama...

lebih ketara manja putri pada papa...
ada satu hari, mama cuba nak duduk rapat2 dengan papa...
dari jauh putri dah nangis2, lepas tu terus selit2 celah ketiak papa...
ok la putri jealous mama manja2 dengan papa...
mama bole terima...
tapi mama tak bole terima bile...
papa peluk bantal pun putri jealous!
putri tarik bantal tu dari pelukan papa...
dan putri selit2kan diri bawah ketiak papa...

2-3 hari ni, putri asyik bangun awal je...
papa nak siap pegi keje pun kene sambil dukung putri...
putri akan peluk leher papa erat2, tak nak lepas...
bile papa bagi putri pada mama sebab papa nak pegi bilik air ke, nak breakfast ke,
putri nangis2...
bile mama nak suruh putri berdiri sendiri -sebab mama tak bole dukung putri selalu-
putri tak nak...
putri nangis2 sampai terbaring atas lantai...
aduhai s…
Dear Putri...

semalam birthday mama...
papa keje...
papa tak wish pun...
tak pe...
mama tak amik hati dah kalau papa lupa lagi macam tahun lepas...
kat rumah, putri sangat well-behaved...
mama dapat vacuum rumah, masak, sidai kain n tido same2 putri... =)
masa kita tengah tido berjemaah tu,
papa sms...
papa suruh mama siap2 mandi solat sume...
papa balik keje, terus nak gi melawat kawan papa kat hospital...
mama pun terus bangun n mandi sementara putri masih nyenyak tido lagi...

bile papa balik, mama dah siap pakai tudung, dah siapkan susu putri dan ape2 yang patut...
memang tinggal nak angkat kaki je...
lepas papa dah siap2 mandi n solat,
kite terus keluar...
mama tanya papa, waktu melawat sampai malam ke?
curious jugak mama...betul ke papa nak gi melawat member ni...
papa jawab, dia dah masuk wad biasa...
em....ok...
mama follow aje...

lepas tu, papa nak singgah ipoh perade pulak...
nak cari buah...
eh? sempat lagi nak singgah2???
kul berapa waktu melawat abis ni???
mama cakap dalam hati je...
tak pe...mama f…

remote control n keyboard case

berjaya jugak mama siapkan order dari client mama ni... =) stay up mama buat sampai kul 3 pagi... tu pun konon2 nak buat sulam sebab mesin tu bole sulam, tapi mama tak reti... =) nak kene bukak balik la jahitan tu...




dah sudah jahit tu, mama kemas ape yang patut, kul 3.30 jugak la mama masuk bilik nak tido... tepat kul 4 pagi, mama dah di awang-awangan dah... putri bangun... bukan nak susu, tapi putri bangun macam bangun pagi selalu tu... mama bagi putri susu, dengan harapan putri akan sambung tido... tapi harapan mama hancur... mata putri segar bugar... putri pun mula la aktifkan diri putri... panjat perut buncit mama nak pegi kat baby cot putri... putri jumpa pulak hp papa... putri minta mama play kan video putri... ulang2 mama mainkan sampai mama tak larat lagi... mama tertido... tibe2 mama terjaga bile mama rasa putri tak de kat sebelah... mama bangun, mama nampak putri tengah selongkar handbeg mama... entah bile putri turun katil... bahaya sungguh! papa pun tak sedar sebab papa pun tido lambat malam tu..…
mama suka dengar nasyid...
tenang je rasa...
kalau dulu, sebelum putri ade, bile travel jauh2, mama papa gilir2 drive...
bile mama drive, mama pasang la lagu2 mama...
nasyid n lagu2 yang slow...
bile papa take over driving, kalau tak tukar radio,  mesti papa kata lagu2 mama suka sume ngantuk2 punye lagu...
cis!... abang tau kan bini abang ni berjiwa sentimental... =)
~sebab mama sekarang tengah layan lagu nasyid kat office~

putri banyak sangat ikut perangai mama...
ade 1 perangai tu, bile putri buat, papa akan ckp dekat mama...
"ni ikut sayang la ni, suka ********* ****** *** *******"
hehe...tak mo tulis...

ni pun putri ikut perangai mama...
bile tak dapat something, putri akan menangis...
tapi yang ni, tak de pulak papa cakap putri ikut perangai mama...
maybe papa tak tau yang mama akan nangis bile mama tak dapat ape yang mama nak...
atau maybe papa buat2 tak tau?
hanya papa saje yang tau... =)


manisnya senyuman putri.... =)

putri dah pandai senyum tiap kali mama nak snap gambar putri... tak de dah putri sibuk2 nak amik hp atau camera mama...






putri yang selalu sambut mama tiap kali mama balik keje... =)

putri yang baik-dan-asyik-nak-nyendeng2-kat-papa bile kat rumah orang...

dan........... wajah putri bila ber'hajat besar'.... ;P (selalu sembelit sebab tu tiap kali ber'hajat', tiap kali tu jugak nangis sambil pusing2 1 rumah)

"putri....solat!"

masa putri kecik2 lagi, putri sangat suka dengar azan... putri sangat2 teruja n senyum2 bile azan berkumandang kat tv... lega mama rasa... sebab ade kawan mama tu, anak dia tutup telinga bila dengar azan... lepas2 tu, mama ajar putri... bile nak solat, angkat tangan (takbiratul ihram) sambil sebut Allahuakbar... mama ajar jugak lepas angkat tangan takbiratul ihram tu, tangan kene letak kat perut... tapi part tu putri tak buat... jadinye, bile mama suruh putri solat, putri cuma tau angkat tangan je... ok la tu... =)


"amin..."

ni antara benda terawal yang putri cepat belajar dari mama... meng'amin'kan doa... orang2 melayu ni, suka ajar anak2 salam dengan menyebut, amin... sampai la 1 hari tu, mama nak pegi keje, opah dukung putri... mama hulur tangan minta putri salam mama, sambil mama sebut "salam mama...salam mama..." putri buat tak tau je sebab putri belum pandai salam lagi... lepas tu opah pulak sebut, " amin...amin..." putri terus sapukan tangan kat muka,  macam muslim2 buat bile meng'amin'kan doa... =)
dari putri kecik lagi,
bile putri nak tido,  mama selalu bacakan  al-fatihah, surah 3 qul, doa untuk ibu bapa, doa tido dan mengucap 2 kalimah syahadah... sekarang ni, bile sampai turm mama baca doa tido, putri dah stanby tangan kat dahi... selesai je mama baca doa tido, putri pun amin... sambil sebut..."em....."
=)
mama kurang ade mood pulak nak tulis diary putri minggu ni...
jumaat... mama cuti dan papa ot... pagi2 lagi opah dah balik kampung... jadilah mama suri rumah hari ni... pagi2 sebelum papa pegi keje, sempat lah mama masak untuk lunch nanti... confirm putri tak kan tido sebelum tengah hari... papa pulak solat jumaat hari ni dan selalunye papa lunch kat rumah... putri sangat ok hari ni... tapi, sebaik je papa balik keje, putri terus memulakan pancaragam... nak berdukung je dengan papa... sampai la maghrib ke isyak... akhirnya, papa ajak kuar jalan2 pekan ipoh... lepak kejap kat padang ipoh sambil bagi putri jalan2 sendiri...




sabtu...
kita gi raya rumah aunty zana...
tapi mama tak amik gambar pulak kat sana...
putri nampaknye dah bole 'survive' kat rumah orang...
tapi masih takut2 bile ade orang ramai...
mesti jadi 'budak baik' n peluk2 papa atau mama...
tapi bile orang dah tak ramai, putri dah bole main2 sendiri...
tapi haruslah rapat2 dengan mamapapa...

lepas tu, kita gi cari barang dapur pul…
sebenarnye.... mama terbeli handphone baru... =) ni sebab putri la ni, pecahkan skrin hp oldskol mama tu...  (alasan jerr.... ;P)
hp tu ade wifi,3G,gps dan lain2 lah... pastu, masa beli tu, orang kedai tolong register ape ntah... mama bagi je...
keje2 untuk meng'eksplorasi' , menukar theme, meng'download' software, adjust setting, tentulah ditugaskan pada papa... pastu, papa buh gambar ni sebagai wallpaper...

mama tanya papa, nape buh gambar ni... papa jawab, sebab sayang suka sunflower... ( ^__________^) em...papa ingat, pun.... saje je mama saje2 tanya... ;p
mama bukan nak cite pasal hp tu sangat,  tapi pasal bil yang sentiasa jalan sejak dari mama beli sampai la pukul 12 malam tadi...
sebelum ni, mamapapa pakai digi... pastu, ade promotion untuk pekerja kilang kat tempat papa keje dari celcom... tersangat berbaloi2!!! mamapapa pun tukar celcom... bil mamapapa tiap bulan tak melebihi rm10 sebulan kalau mamapapa tak call orang luar sangat... orang yang mama selalu call sampai berjam2 pun …
aduhai...aktif sungguh anak2 mama bile dalam perut mama...
tapi kali ni, adik putri lebih2 lagi aktif...
kadang2 rasa macam kene korek2 je rahim mama ni...
bile mama cakap dekat papa,
papa kata,"lelaki kot..."
em...best jugak ade element of surprise ni... ;)

pregnant kali ni, ape yang mama rasa berbeza dengan pregnant putri adalah...
(oh...skema nye ayat!)
1. bentuk perut mama yang agak jatuh ke bawah
masa balik melaka ari tu pun, nenek ade ckp yang perut mama nampak jatuh ke bawah...
bile mama cakap kat papa, papa kata, "jangan la buat keje banyak sangat..."
betul ke tak payah buat keje banyak2 cik abang sayang? ;)
tapi, bole ke seorang isteri (walau kurang solehah macam mama) duduk lepak2 saje kat rumah?
bole ke seorang isteri (walau kurang solehah macam mama) biar je tengok rumah bersepah?
dan bole ke seorang isteri (walau kurang solehah macam mama) duduk2 tengok tv sementara suami sibuk masak kat dapur?
walaupun kalau ikut hukum, tugas isteri cuma melayan suami j…
cair mama tengok gambar2 putri ni...








putri naurah shafwana... u've grown up so fast sayang...
bile mama review gambar2 ni, terasa putri dah besar sangat...
dah selalu buat mama marah...
(papa jarang marah putri)
dan selalu buat mamapapa ketawa juga...
sayang nye mamapapa pada putri...
setiap hari mamapapa peluk cium putri...
moga, putri juga tak lupa nak peluk cium mamapapa bile putri dah besar nanti...
mamapapa love u so much,sayang...
so much!

remote control n keyboard case

papa minta mama buatkan tempat letak remote n keyboard... stay up mama tau nak buat benda ni...


semat peniti dulu untuk tunjuk pada client (papa) sebelum client approve... maklumla...client mama yang sorang ni cerewet banyak!
pagi tadi, mama belek2 katalog ikea 2012 kat ofis, terjumpa ini...


haruslah tukar design yang mama buat sebab mama punye proposal sangat bulky... mama pun tak suka...haha...
pastu, tunjuk kat client... bile dia approve, minta deposit... ;) weekend baru bole buat ye Mr. Eddy... weekdays tak bole... ;)




selasa lepas, masa papa hantar mama pegi keja,
papa bgtau mama yang dia risau macam mana nak balik melaka untuk anta mama pantang kat sana...
sebab putri tak nak dekat orang lain selain mamapapa n opah...
kalau nak travel dari ipoh ke melaka bertemankan atuk nenek,
mamapapa memang tak confident putri bole duk diam2 dengan atuk nenek...
putri mesti rengek2 nak mama atau papa...
sebab papa nak drive sendiri...
nenek bole tolong pegang adik putri...
tapi kalau adik nak nenen, putri macam mana?

masih ada 3 bulan untuk sampai waktu tu...
mama harap putri lebih matang dan sporting lepas adik putri lahir...

sabtu,kita jalan2 jusco,
putri dah nak jalan sendiri sambil mamapapa pimpin tangan putri kiri kanan...
kalau tak, memang putri nak berdukung je dengan papa...
kalau letak dalam stroller atau troli pun, putri tak nak lame2...
mesti angkat tangan kat papa minta dukung...
tapi hari tu putri sangat happy dapat jalan sendiri...
sampaikan putri minta mama lepaskan tangan putri...
putri nak papa sorang je yang …
mama cintakan senibina sejak mama sekolah rendah lagi...
mama sendiri tak tau dari mana mama tahu ade pekerjaan yang bernama arkitek...
sebab, masa sekolah rendah dulu, dalam buku rekod pelajar, kene isi 3 cita-cita...
dan yang pertama adalah arkitek...
tiap kali bila mama balik kampung melaka di hari raya,
mama mesti nak duduk tepi tingkap
dan tengok rumah2 orang tepi jalan...
hakikatnya, tak de seorang pun ahli keluarga n sedara mara mama yang terjebak dalam seni ni...

bila sekolah menengah,
mama tak dapat belajar seni sebab mama sekolah agama, Sekolah Raja Perempuan Taayah...
tak de subjek seni...
mama sekolah kat situ sampai form 5...
dan bile hujung2 tahun tu, UIA datang sekolah promote course2 yang ade kat UIA...
mama sangat2 terpanggil untuk masuk UIA sebab ade course architecture...
sebab mama rasa, kalau Uni lain, mesti dia utamakan student yang amik seni dalam SPM...
lagi 1 sebab, sebab budak2 sekolah mama kata, student Taayah ade kuota kat sana...
sebab tu agak senang bud…

diary aidilfitri putri...

dah lama mama tak menulis...
perlu amik mood untuk menulis balik...

putri sibuk sepahkan rumah... papa sibuk basuh kereta kat luar... mama tengok tv sambil goyang kaki... dan kita sempat lagi keluar jalan2, cari nasi impit segera untuk makan esok pagi... =) 



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

aidil fitri bersama putri kali ni, sangat gembira...

seminggu putri bahagia bile mamapapa sentiasa ade disisi putri...
mama dapat rasa yang putri sangat2 bahagia... =)
mamapapa juga bahagia bila kita dapat luangkan masa betiga bersama2...

macam yang mama bagitau sebelum ni, raya pertama kita balik taiping...
tu pun, dah nak dekat tengah hari baru sampai kampung...
mana tak nye, mama sibuk siap2 kan barang nak bawak balik kampung,
putri pun sibuk sepahkan rumah...
akhirnye, bile rasa dah sangat lewat nak balik kampung,
mamapapa terpaksa gilir2 bersiap...
papa bawak putri masuk kereta dulu sementara mama siapkan diri dan barang2...
lepas tu, mama take over layan putri dalam …